adaugă o unitate turistică
search
date_range

Localitatea Saru Dornei

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Comuna Saru Dornei este situata în Depresiunea Dornelor la
limita de vest a judetului, în spatele masivului Calimani, pe un spatiu
intramontan dominat de terase (sesuri) cu un sol pietros, sarac, nefiind
prielnic agriculturii, de-a lungul raurilor Neagra, Sarisorul Mare si a afluentilor
acestora; pe versanti domina padurile si pasunile alpine.Comuna este organizata administrativ in 7 sate ce sunt
dispuse radial pe cursul unor parauri de munte: Saru-Dornei (centru de comuna),
Neagra Sarului, Gura Haitii, Sarisor, Sarisoru Mare, Plaiul Sarului si Saru
Bucovinei .

Obiective turistice în Saru Dornei

Parcul National Cãlimani (PNC)

Parcul Național Cãlimani (pnc) este cea mai nordicã arie protejatã de acest tip din România. In 2003 a apãrut hotãrârea de guvern prin care parcul a fost delimitat. Parcul se individualizeazã prin faptul cã este pe substrat vulcanic.

Este în cel mai mare masiv vulcanic din România. Are o calderã vulcanicã, cea mai mare din Europa, cu diametrul de 10 km.
Ea s-a format prin prãbușirea unei zone, ca urmare a evacuãrii lavei din interior. S-a creat o depresiune sub crustã și, ulterior, aceasta crustã s-a prãbușit. Parcul este întins pe o suprafatã de 24. 000 de hectare.

Cuprinde, în general, partea superioarã a masivului Cãlimani, cu principalele creste și principalele vârfuri din Cãlimani. Se întinde pe suprafața a 4 județe: Suceava, Mureș, Harghita și Bistrița Nãsãud.

Poteca tematicã 12 Apostoli

Poteca tematica 12 Apostoli a fost selectata printre cele mai frumoase 7 astfel de poteci din Romania. De-a lungul celor 11 km ale traseului tematic 12 Apostoli, pe turisti ii asteapta o excursie fascinanta prin paduri de molid si pasuni subalpine, catre una din cele mai frumoase destinatii din Parcul National Calimani.

Rezervatia 12 Apostoli adaposteste mai multe figuri zoomorfe si antropomorfe,``sculptate`` de intemperii in decursul vremurilor, constituite din fragmente de lava cimentata. Fiecare stanca are o forma care seamana cu un om sau un animal. Sculpturile misterioase din timpuri stravechi poarta chiar si nume: ``mosul``, ``gusterul``, ``mucenicul``, ``maresalul``, ``ramses``, ``godzila``, ``dragonii``, ``cezar``, ``nefertiti``, iar legenda spusa de localnici explica aparitia acestora in urma pietrificarii de catre Dumnezeu a unor oameni necredinciosi.

Cei 12 Apostoli, isi au originea in actiunea milenara de erodare a vantului si ploilor asupra rocilor vulcanice, neexcluzandu-se totusi nici varianta interventiei unor creatori stravechi de simboluri.

De sarbatoarea celor 12 Apostoli ( 29 iunie ) localnicii urca din zonele invecinate pentru a sarbatori „ Mosii din Calimani`` cu originea in stravechiul cult dacic al soarelui, bradului si focului avand ca tema principala cultul mosilor si stramosilor.