adaugă o unitate turistică
search
date_range

Localitatea Rusciori

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Rusciori

In inima Transilvaniei, Marginimea Sibiului si imprejurimile iti dezvaluie, daca esti dispus sa-i asculti tainele, numeroasele sale ``secrete``. Daca vei poposi la Sibiel vei fi, calatorule, cu singuranta impresionat de frumusetea locului si de statornicia locuitorilor sai. De vei merge la Saliste, asemenea. Acelasi lucru pot spune si daca vei vrea sa descoperi Ocna Sibiului, ``litoralul`` Sibiului, cum ii spun localnicii.

Daca te abati din drumul spre Ocna Sibiului, la Rusciori, la doar 8 kilometri de Sibiu, vei  descoperi o oaza de liniste si de frumusete. Vei gasi un vechi sat sasesc asezat intre dealuri domoale, cu un peisaj tulburator prin adancimea departarilor.

De aici ti se infatiseaza o imagine pitoreasca. Se vad Muntii Fagaras si Muntii Cindrel. Asezarea nu i-a fost straina nici lui Nicolae Iorga, care a descris-o in ``Paginile alese din insemnarile de calatorie prin Ardeal si Banat``: ``Un drum paralel cu al Salistii, duce spre Ocna. in stanga sunt zimtii albastri ai muntilor, cei fagaraseni de o parte, ai Rasinarilor de alta si prin crestatura dintre alte doua siruri se gaceste valea stramta a Oltului. in dreapta sunt deluletele pe care le pateaza viile Sibiului, iar mai departe mijesc acoperisurile de tigla rosie, amestecul de alb si trandafiriu, supt livada pomilor batrani, unde e Rusciorul, sat cucerit pe jumatate asupra sasilor``.

Desi au trecut multi ani de cand scriitorul a fost impresionat de aceasta asezare, si astazi, felul oamenilor de a-si duce traiul este acelasi cum l-au mostenit de la strabuni. in feudalism, Rusciorul, cum se numea pe atunci, se afla pe o importanta artera comerciala numita ``drumul sarii``: Ocna Sibiului - Rusciori - Mag - Amnas - Apoldul de Jos - Sebes - Alba-Iulia, intinerar pe care in secolele XVI-XVIII circula si serviciul de posta.

Astazi.
La Rusciori linistea te insoteste la orice pas. Pe dealurile din preajma, la stane, adunati in jurul focului seara, bacii inca deapana povestile inganate candva de mosii lor. in sat, gospodarii au propria randuiala.

La Rusciori, dimineata, cand oamenii se pregatesc sa mearga la munca, dar si seara, cand se intorc la gospodarii, se declanseaza o usoara forfota. Dar nu galagie. Se aude mugetul cate unei vaci insetate, precum si latratul cate unui caine ori scartaitul rotilor vreunei carute. Atat. Cercetand ulitele satului, poti merge in voie fara sa trebuiasca sa te dai in laturi la trecerea masinilor. Zgomotele mai mari ori mai mici produse de motoarele automobilelor sunt foarte rare.

Monument Istoric
in mijlocul satului se afla o biserica foarte veche: evanghelica. Aici, spun localnicii, s-ar afla cea mai veche orga dupa cea regasita la Rasnov. Locasul este construit in 1496 de locuitorii satului Rusciori, care, pentru a se apara de atacurile turcilor, au decis sa isi faca o biserica de tip cetate. Nu este vorba insa despre o biserica fortificata, ci de una simpla. A fost initial o mica biserica sala romanica fara clopotnita si cu un cor de forma rectangulara. in jurul anului 1500 s-au facut modificari (deasupra corului se ridica turnul clopotnita) si renovari in 1699, iar mai apoi, in 1725. Altarul dateaza din 1734, baldachinul amvonului din 1735 (pictat de Martinus Stock). Unul din cele trei clopote dateaza din 1742. Cum sasii au plecat masiv dupa revolutie, si-au vandut locuintele si s-au mutat in Germania, astazi, in biserica evanghelica sunt foarte rare slujbele. Nu prea mai au pentru cine sa fie tinute. Credinciosii, majoritatea crestin-ortodocsi, se aduna negresit la biserica satului ce poarta hramul Adormirii Maicii Domnului, unde, prin danganitul clopotului, dimineata, se vesteste chemarea la Sfanta Liturghie.

Util
Transport. Rusciori se afla la doar 8 km de Sibiu, accesul spre localitate fiind din zona Aeroportului International. Foarte aproape de Rusciori se afla Ocna Sibiului, lacurile sarate de aici fiind foarte apreciate pentru beneficiile terapeutice.

Poze imprejurimi Rusciori