adaugă o unitate turistică
search
date_range

Localitatea Rotbav

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Rotbav

Rotbav, mai demult Rosie, Rotbac (in dialectul sasesc Roiderbrich, Rudjebich, Rudebiz, in germana Rothpach, Rothbach, in maghiara Szaszveresmart, Vorosmárt/Veresmart, in trad. Paraul Rosu) este o localitate in judetul Brasov, Transilvania, Romania, aflata la 20 km de Brasov pe DN 13. Apartine regiunii istorice numite tara Barsei

Pe teritoriul satului, arheologii au scos la iveala fragmente din vase de lut datand din epoca bronzului.

Legendele satului spun ca in prima jumatate a secolului XIII, 20 de familii de sasi s-au stabilit la circa 1½ km spre vest fata de actuala asezare. in urma navalirilor dese, acestia au fost nevoiti, catre 1250, sa se mute mai spre est, pe drumul dintre Maierus si Feldioara. Se spune ca spalandu-si hainele in rau, dupa o navalire pustiitoare, apele acestuia au devenit rosii, de unde si denumirea localitatii.

In jurul anului 1300 a fost ridicata si biserica (actual evanghelica), in stil romanic, fortificata in secolul XV si imprejmuita mai apoi de zidurile unei cetati fortificate tipic saseasca. Este una dintre cetatile de acest fel care conserva in stare buna zidurile sale. Fortificatia oferea loc pentru magazii, ateliere, grajduri, o bucatarie comuna, o crescatorie de albine. Intrarea in cetate era aparata de turnul portii, in care se afla si administratia orasului, cu o celula pentru prizonieri sau condamnati. Aceasta poate fi vazuta chiar si in zilele noastre. Pe la 1350 a fost terminata constructia bisericii. In acea vreme, in Rotbav traiau aproximativ 70 de familii de sasi.

In 1371, sub numele de Ruffa serrates (Malul rosu), este mentionat pentru prima data in documente Rotbavul.

Turcii au amenintat deseori localitatea, incendiind-o in 1438 si in 1464. De asemenea, in 1602, generalul Basta a incercat sa cucereasca cetatea, aliata pe atunci cu domnitorul muntean Radu Serban. Neizbutind, Rotbavul a fost incendiat. Pagubele au fost imense, in mare parte si datorita faptului ca cele mai multe constructii erau din lemn. Asezarea si cetatea au fost reconstruite ulterior din piatra. Ultimul mare incendiu s-a petrecut in 1732, biserica si cetatea fiind refacute incepand cu 1738, in forma in care se vad si astazi. in 1908 in biserica a fost instalata o orga din Pecs si un orologiu in turn, din Leipzig.

Pe langa cetatea si biserica in sine, turistii mai pot vizita un muzeu satesc cu profil arheologic si balta Tanarogul, unde se gasesc cateva palcuri de plante formate din relictul tertiar, foarfeca baltii (Stratiotes aloides) si alte specii de plante rare. Pe luciul apei pot fi vazute o sumedenie de pasari, in functie de anotimp, precum lisite, rate mari, sarsele de vara, lacari, iar in timpul migratiilor de toamna si de primavara chiar si starci mici, starci galbeni, gainuse de balta, starci de noapte s.a.

Sursa: www.wikipedia.org

Poze imprejurimi Rotbav