Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Radimna

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Radimna

Radimna este un sat în comuna Pojejena din județul Caraș-Severin, Banat, România. Se află la poalele munților Locvei.

In afara faptului ca Radimna este o localitate, toponimul vine insa de la un hidronim, sau invers. Radimna este de aseamenea un rau. Bazinul hidrografic al raului Radimna este inclus in totalitate in cadrul Parcului Natural Portile de Fier. Forma bazinului este alungita si are o directie ciudata de la est la vest, contrara cu majoritatea raurilor tributare direct lacului de acumulare din aceasta zona.

Localitatea este amplasată în extremitatea sudică a judeţului Caraş-Severin, la circa 1,5 km de malul Dunării. Prin estul satului trece drumul naţional DN 57 Oraviţa - Moldova Nouă. Se învecinează la sud-est cu Pojejena şi la sud-vest cu Şuşca.

Istorie

Localitatea este printre cele mai vechi din zona Clisurii Dunării. Prima atestare documentară datează din 1367, când este menţionată cu numele Radamlia. Vatra veche a satului se găsea cel mai probabil mai la vest, în zona vechilor topitorii. Marsigli în 1690 - 1700 o aminteşte în districtul Palanca.

Radimna de astăzi a fost înfiinţată după cucerirea Banatului de către austrieci, la 1717. Localitatea a fost mutată din valea lungă a Radimnei şi adusă în jurul pichetului militar, o practică folosită de austrieci şi în alte localităţi. Dar la 1738, a fost devastată de turci şi în plus, revărsările Dunării au determinat populaţia să se mute mai departe, pe drumul către Cusici. În 1743 Radimna şi Şuşca formau o singură comună. La 1772 era deja bine stabilită pe actuala locaţie şi era despărţită de Şuşca. Stabilitatea a determinat o creştere a satului, astfel încât la 1808 avea 108 case.


Populaţie
La recensământul din 2002, localitatea Radimna avea 560 locuitori, din care 481 sârbi, 77 români, un maghiar şi un german

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Radimna,_Cara%C8%99-Severin / https://www.primariapojejena.ro/informatii/sate/radimnaVezi toate unitatile de cazare din Radimna