Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Pestișu Mic

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Pestișu Mic

Pestișu Mic este o comună în partea de vest a județului Hunedoara. Curpinde localitățile: Almașu Mic, Ciulpăz, Cutin, Dumbrava, Josani, Mănerău, Nandru, Pestișu Mic (reședința comunei) și Valea Nandrului.





















Sursa:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Pesti%C8%99u_Mic,_Hunedoara

Obiective turistice în Pestișu Mic

Schitu Sf. Nectarie

La doar câţiva kilometri de municipiul Hunedoara, pe o vale liniştită, se află Schitul `Sf. Nectarie` Nandru. Moaştele sfântului cel degrabă ajutător, aflate şi aici, adună laolaltă credincioşi din toată ţara, într-o rugăciune adâncă pe care o trăieşti cu toată fiinţa.
Sunt locuri în ţară şi în lume, pe care, ştiut sau nu, le cauţi mereu, dar care nu se lasă prea uşor găsite. Aproape sau departe, nu le ştii, nu le vezi, nu le atingi decât atunci când vremea întâlnirii vine, în cel mai potrivit moment dintre toate. Şi atunci ţi se pare că le ştiai din­totdeauna, că niciodată paşii nu te-au dus mai cu drag unde tre­buia.
Era puţin după Crăciunul lui 2013, când un astfel de loc au purces a căuta câţiva hune­do­reni, dornici să ctitorească o mâ­năstire. Atât aveau cu ei: un vis şi credinţa că Dumnezeu le va deschide drumurile şi le va des­coperi locul unde lăcaşul sfânt urma să se înalţe. Undeva, prin pădurile dimprejurul Hunedoa­rei, care, se spune, erau pline de pustnici acum 200-250 de ani.

Manastirea Prislop

Mănăstirea Prislop, locul unde se află mormântul lui Arsenie Boca, este unul dintre cele mai importante centre de pelerinaj din România. Mănăstirea Prislop se află în județul Hunedoara, într-un cadru natural deosebit de frumos.
Citeşte întreaga ştire: Mănăstirea Prislop - istoric, legendă și program de vizitare.
Mănăstirea Prislop este un lăcaș încărcat de istorie și a fost declarată monument istoric. În ciuda dimensiunilor mici, este considerată una dintre cele mai frumoase așezări monahale din Transilvania.

Castelul Corvinilor

“Legenda vie a Transilvaniei”, considerat cel mai mare monument medieval din sud-estul Europei și castelul unde ar fi fost întemnițat Vlad Țepeș, celebrul prinț valah, inspirație pentru un și mai celebru personaj, Dracula, Castelul Corvinilor este situat în centrul județului Hunedoara, în orașul cu același nume.
Sute de mii de turiști îi trec, anual, pragul însă puțină lume știe că prima fortificație de piatră de la Hunedoara a fost datată în secolul XIV. Este vorba despre castrul regal, ale cărui ziduri, cu grosimi de până la 2 metri, au fost construite din blocuri de calcar dolomitic și piatră de râu, direct pe stâncă.

Sarmizegetusa Ulpia Traiana si Sarmizegetusa Regia

Localitatea Sarmizegetusa din judetul Hunedoara adaposteste si astazi unele dintre cele mai importante ruine arheologice de pe intreg teritoriul Romaniei, ruinele Coloniei Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei dupa cucerirea acesteia de catre romani. La doar 40 de kilometri se pot vizita si ruinele vechii capitale, Sarmizegetusa Regia. Cele doua obiective turistice merita vizitate macar o data in viata, fiind locuri in care istoria antica nu este demult apusa ci are inca multe de povestit
Sarmizegetusa Regia
Accesul catre Sarmizegetusa se face cel mai simplu dinspre Orastie, loc de unde incep indicatoarele ce fac ratacirea aproape imposibila. Se urca inspre Costesti pe un drum absolut pitoresc, iar apoi se intra pe un drum neasfaltat ce necesita o masina cu garda inalta. In cazul in care masina nu este potrivita pentru off road, ultimii cativa kilometri se pot parcurge si pe jos.
Ultima portiune a drumului pana la ruinele cetatii se face prin padure, iar cei mai multi turisti care ajung aici vorbesc despre un loc de basm greu de descris in cuvinte. Totul este acoperit de muschi si este de un verde atat de viu incat pare scos dintr-o imagine fortat suprasaturata. Este un drum ce combina perfect farmecul traseelor montane linistite, racoarea padurii, atmosfera magica si fascinatia istoriei antice.
Capitala Daciei preromane, Sarmizegetusa Regia sau Sarmizegetusa Regilor era o fortareata ce cuprinde un complex de sanctuare din care astazi au ramas o serie de ruine care daca ar fi exploatate din punct de vedere turistic asa cum s-ar cuveni, ar fi cu siguranta la fel de celebre ca Stonehenge-ul sau insula Pastelui.
Asezata in muntii Orastiei la altitudinea de 1.200 de metri, fortareata antica era ridicata in forma de patrulater din blocuri de piatra masive asezate in 5 terase ce acopereau o suprafata de peste 30.000 de metri patrati.
Exista planuri pentru a limita programul de vizita la Sarmizegetusa Regia si a pune taxa la intrare. Aceste vesti nu sunt neaparat in detrimentul turistilor si se asteapta ca astfel pot fi descurajate taberele de yoghini ce adesea obisnuiau sa campeze abuziv in zona ruinelor.



Vezi toate unitatile de cazare din Pestișu Mic