Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Plecari din Sibiu: 7.00, 11.00, 16.00
Statii: Gara, Nufarul, Lamaitei, Tursib, Han Dumbrava, Rasinari, Curmatura, Paltinis
Plecari din Paltinis: 9.00, 13.30, 17.30
Statii: vis-a-vis de statiile de la dus.
Nota: De luni pana vineri cursa de la ora 11 se executa numai daca sunt solicitari(minim 10 calatori pentru microbuz sau minim 15 calatori pentru autobuz)
Posibilitati de agrement:
Cea mai veche și cea mai înaltă stațiune turistică montană din țară, Păltinișul, 1450 m altitudine, se află la 4-5 ore de mers de cel mai înalt vârf (cindrel, 2244 m) care conferă numele întregului masiv. Se deschid de aici poteci turistice marcate adiacente marcajului crestei principale (bandă roșie) dintre orașul Cisnădie și cabana Oașa, de pe malul lacului omonim din Valea Frumoasei. În stațiune sunt zone schiabile dotate cu mijloace de transport pe cablu, numeroase cabane, pensiuni, hoteluri și variate mijloace de agrement. O șosea modernizată, permanent deschisă, leagă stațiunea de municipiul Sibiu iar pe un drum județean nemodernizat (dj106n) se poate ajunge, prin Șaua Șteflești (1725 m), la Tărtărău şi pe cea mai spectaculoasă şosea alpină, Transalpina.
Păşunile întinse, pădurile bogate şi izvoarele din Cindrel au dus la apariţia a numeroase stâne. Astfel, o drumeţie în Cindrel este o ocazie de a descoperi un peisaj fascinant, dar şi o bună ocazie de a cunoaşte viaţa pastorală ancestrală bine păstrată a localnicilor.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Oncesti I – dificultate mediu
- Lungime – 1150 m
- Dif.de nivel – 241 m
- Zapada artif. – Nu
- Noct. – Da
----------------------------------------------------------------------------------------------
Oncesti II - dificultate usor
- Lungime – 450
- Dif.de nivel – 38
- Zapada artif. – Nu
- Noct. – Nu
----------------------------------------------------------------------------------------------
Partia Platos
- Lungime – 520 m
- Dif.de nivel – 75 m
----------------------------------------------------------------------------------------------
Partia Panorama Sibiului
- Lungime – 600m
- Dif.de nivel – 100m
----------------------------------------------------------------------------------------------
Partia Poiana Poplacii
- Lungime – 600m
- Dif.de nivel – 100 m
----------------------------------------------------------------------------------------------
Partia Arena
- Lungime – 240m
- Dif.de nivel – 35m
----------------------------------------------------------------------------------------------
Partia Soarelui
- Lungime – 640m
- Dif.de nivel – 75m
----------------------------------------------------------------------------------------------
O biserica de lemn ridicata in deceniul 3 al secolului Xx, unde se afla mormantul lui Constantin Noica.
Biserica este situata la intrarea in statiunea Paltinis, la o altitudine de peste 1350 de metri, apartine de arhiepiscopia Sibiului si este ctitorita de Mitropolitul Nicolae Balan al Ardealului intre anii 1925 si 1927.
Munții Cindrel acoperă 9873 ha cuprinse la sud-vest de Valea Frumoasei, continuată apoi spre vest de Valea Sebeșului, iar în sud-est de Valea Sadului. Numai spre nord-est culmile muntelui scad în depresiunile colinare ale Sibiului, Săliștei și Apoldului, risipite succesiv sub „pridvorul“ localităților Mărginimii Sibiului între Jina și Râu Sadului. În acest spațiu domină rocile dure, de șisturi cristaline, un relief accidentat, parcurs de văi cu versanți puternic înclinați, care formează între Șugag și Tău Bistrei, spre exemplu, un spectaculos defileu.
Cindrelul este „una dintre cele mai importante regiuni pastorale“ din Carpații României — o dovedește rețeaua densă de poteci —, multe marcate turistic de mai bine de un secol, și sutele de gospodării sezoniere ale mărginenilor proprietari ai pășunilor și pădurilor care urcă până la 1750-1800 m altitudine. Obârșiile numeroaselor văi pornesc chiar din circurile glaciare suspendate.
Trei astfel de căldări glaciare (din cele 12, unele abia schițate) sunt Iezeru Mare, Iezeru Mic și Gropata, pe latura nordică a masivului.
O suprafață de 609 ha, care înconjoară cele două iezere, formează rezervația complexă omonimă.
Masivul Cindrel, în întregime, a fost declarat Parc Natural și împreună cu o parte din Munţii Șureanu și Lotru formează Sit „natura 2000 Frumoasa“, în suprafață totală de 137 000 ha.
Vegetaţia
Vegetaţia Munţilor Cindrel este bogată, cu întinse păduri de fag, mesteacăn şi variate conifere. La altitudini apar tufişuri de ienuperi pitici, anini de munte, afini, merişor, smârdar, iar pe versanţii despăduriţi găsim zmeuriş şi afine.
Vara, covoare multicolore de brânduşe de munte, stânjenel de munte, anghelină, garofiţe de munte, ghiniură galbenă, vârtejul pământului sau sângele voinicului împânzesc culmile Cindrelului.
Fauna
Munţii Cindrel sunt cunoscuţi pentru varietatea faunei; mistreţul şi căpriorul populează pădurile de fag, alături de animale răpitoare: vulpea, lupul, pisica sălbatică şi râsul. Pe versanţi vieţuieşte ursul brun şi cerbul carpatin. În partea de sus a râurilor repezi este prezent păstrăvul, în aval apare lipanul, iar în partea colinară predomină cleanul.
Arii naturale protejate:
Parcul natural Cindrel: - Cuprinde căldări glaciare, dintre care cele mai importante sunt Iezerul Mare, Iezerul Mic, Gropata. Vegetaţia este reprezentată de jneapăn, afin, smirdar.
Iezerele Cindrelului: Pe versantul nordic al platoului Frumoasei, aproape de vârful Cindrel (2244m) se află o rezervaţie mixtă ce cuprinde două văi glaciare, cu lacurile glaciare Iezerul Mic (1946 m alt. , 1, 7 m adâncime) şi Iezerul Mare (1999 m alt, 3 ha şi 13, 30 m adâncime).
Despre acesta din urmă multe legende au mai circulat de-a lungul timpului. Din bătrâni se spune că, de fapt, nu se ştie adâncimea exactă a lacului, iar în adâncurile sale ar sălăşui un balaur. Nu degeaba locul cuprins între Vf. Cindrel, Frumoasa şi cele două lacuri e numit „platoul Diavolului”. Mai mult, dacă în drumeţia voastră ajungeţi la Iezerul Mare, nu aruncaţi cu pietre în apa lacului. Ciobanii de prin partea locului spun că veţi supăra balaurul din adâncuri şi furtuna se va dezlănţui asupra Cindrelului.
Masa Jidovului, La Grumaji, Pintenii din Coasta Jinei: Cele trei monumente ale naturii se găsesc în apropiere de Jina. Sunt compuse din şisturi cristaline şi se disting prin formă, dimensiuni şi amplasare.
Calcarele cretacice de la Cisnădioara …sau „piatra Broaştei` după cum îi spun localnicii. Formaţiunea este constituită din calcare rozalii sub forma unui recif în care s-au acumulat, în timpul mării neocretacice, resturi organice de tipul stridiilor, hipuriţilor, aricilor şi stelelor de mare.
Bradul de 500 de ani: Pe drumul între zona „la Pisc` din Gura Râului şi cabana Crăciuneasa se află unul dintre cei mai bătrâni brazi din ţară. Multe a văzut bradul în cei peste 500 de ani de viaţă, legendele spun că acesta este un miracol al lui Dumnezeu. Bradul a fost nominalizat în anul 2010 în competiţia naţională pentru „arborele anului`; are 40 m înălţime şi o circumferinţă de 8 m.
Alte atracții:
Amatorilor de fotografii le sugerăm mai multe puncte de belvedere în Munţii Cindrel: Poiana Godea, Poiana Găujoara, Şaua Bătrâna, Vf. Rudarilor, Vf. Onceşti, Vf. Cindrel, Vf. Măgura, Vf. Foltea, Vf. Niculeşti.
Trasee în Munţii Cindrel
Traseele de drumeţie şi de cicloturism din Munții Cindrel sunt de dificultate medie, accesibile tuturor categoriilor de drumeţi, tot timpul anului. Accesul se face din localităţi ale regiunii Mărginimea Sibiului şi din staţiunea Păltiniş.
Dacă traseele din Munţii Cindrel se pretează la drumeţii scurte, amatorii de drumeţii mai lungi şi mai solicitante vor găsi traseele potrivite în Munţii Făgăraş.
Datorita climatului montan, cu aerul ozonat, statiunea Paltinis este indicata pentru tratarea asteniilor, a bolii Basedow, hipertiroidie benigna, suprasolicitarii fizice si intelectuale, anemiilor secundare si dereglarilor de crestere la copii, dereglerilor pleuropulmonare si bolilor endocrine.
Statiunea Paltinis este una dintre variantele preferate de multi turisti, pasionati ai sporturilor de iarna sau a plimbarilor in aer liber, in a petrece un weekend in aceasta locatie, vizand printre altele de la Rezervatia Iezerele Cindrelului pana la faimoasele lacuri glaciare. Odata ajunsi la Paltinis, turistii pot schia in sezonul de iarna, sa exploreze traseele impadurite din apropiere pe rutele destinate special sau sa admire privelistea naturala deosebita a zonei.
Se mai pot efectua drumetii la Poiana Oncesti, Vf. Oncesti, Stana Gaujoara si Poiana Lupilor.
La Arena Platoş toate pârtiile sunt funcţionale! Staţiunea de schi si snowboard Arena Platoş este situată în munții Cindrel, la o altitudine de 1400 m, pe platoul Poiana Poplăcii, la 30 km de oraşul Sibiu şi 1 km de intrarea în staţiunea Păltiniş. Arena Platoş este compusă din mai multe pârtii, de dificultate uşoară şi medie
Arena Platos este cel mai nou complex de pârtii din România.
Situat pe platoul Poiana Poplãcii la 1 km înaintea stațiunii Pãltinis la o altitudine de 1400 de metri în muntii Cindrel complexul de ski si agrement oferã iubitorilor de sporturi de iarnã cinci pârtii dotate cu 4 instalatii de transport pe cablu, tunuri de zãpadã, nocturnã, centru de închirieri, scoalã de ski si un apre ski bar construit dupã model austriac.
Pentru iubitorii de freestyle punem la dispozitie cel mai modern snow fun parc din România.
Descrierea pârtiilor
Partia Platos
- lungimea 520 m, diferenta de nivel 75m, capacitatea de transport 1200 persoane/ora.
Partia Panorama Sibiului
- lungimea 600m, diferenta de nivel 100m, capacitatea de transport 1200 persoane /ora.
Partia Poiana Poplacii
- lungimea 600 m, diferenta de nivel 100m, capacitatea de transport 1200 persoane /ora.
Partia Arena
- lungimea 240 m, diferenta de nivel 35m, capacitatea de transport 500 persoane/ora.
Partia Soarelui
- lungimea 640 m, diferenta de nivel 75m
Orar
Program de funcționare:
- Decembrie - Ianuarie: 09:00 - 16:00
( Miercuri + Sâmbãtã 19:00 - 22:00 )
- Februarie - Aprilie: 09:00 - 17:00
( Miercuri + Sâmbãtã 19:00 - 22:00 )
Parcul de aventura Arka Park se afla in inima naturii, la doar 24 de km de Sibiu, in superba zona a Paltinisului si isi propune sa maximizeze potentialul de emotie intr-un cadru natural.
Statiunea montana Paltinis, situata pe coasta de nord-est a muntilor Cindrel (Carpatii Meridionali), a fost inaugurata in anul 1894, fiind statiunea montana situata la cea mai mare altitudine (1442m) din tara.
Arka Park iti ofera o combinatie unica de activitati pentru toate varstele, reprezentand un mod incantator de a-ti petrece timpul liber. Aici poti experimenta aventuri de neuitat alaturi de intreaga familie, de prieteni sau colegi. Parcul de aventura Arka Park este locul ideal pentru a petrece o zi in aer liber, practicand activitati sportive, bucurandu-te de aer curat si de o priveliste minunata.
Parcul iti pune la dispozitie multe elemente interesante si provocatoare, traseele avand grade diferite de dificultate, si putand fi parcurse unul dupa celalalt.
Distractia resimtita in urma parcurgerii traseelor rezida in capacitatea lor de a-ti oferi un fior, fara a te pune in pericol. Nu este necesara o experienta anterioara pentru a face fata traseelor, ci doar echilbru, coordonare si dorinta de aventura/adrenalina.
Toti aventurierii Arka Park Paltinis vor avea casti de protectie, vor fi echipati in hamuri si vor fi asigurati cu doua carabine cu sistem de siguranta, ceea ce face practic imposibila deconectarea completa de la cablul de siguranta.
Siguranta vizitatorilor nostri fiind preocuparea principala, copacii care sustin elementele de joc, toate elementele de joc si echipamentele individuale sunt controlate la intervale regulate pe tot parcursul anului.
Arka Park Paltinis este un parc de aventura atat pentru copii cu varsta peste 3 ani, cat si pentru adulti. Parcul este accesibil tuturor indiferent de nivelul lor de agilitate sau experienta. Cu circuite diferite, toata lumea poate gasi circuitul potrivit pentru nivelul lor de varsta sau agilitate, sau chiar sa incerce circuite mai provocatoare.
Program
Arka Park Paltinis este deschis zilnic, de la ora 10. 00 pana la 20. 00
Program
apr mai sep oct noi
10:00 - 18:00 (luni - duminica)
iun iul aug
10:00 - 20:00 (luni - duminica)
Ian feb mar dec
10:00 - 16:00
Tarife
Adulti (>18 ani) 40 lei/3 ore
Grup (> 10 persoane) 36 lei/3 ore
Studenti 35 lei
Grup (> 10 persoane) 32 lei
Copii/adolescenti (<18 ani)
30 lei
Grup (> 10 persoane) 27 lei
Mini-kids(3- 7 ani)
(acces la castel)
7 lei/ora
Grup (> 10 persoane) 6 lei/ora
Familie 10% reducere din suma tarifelor individuale corespunzatoare fiecarui membru al familiei.
*familie = minim 3 persoane, parinti si copii, cel putin 1 adult
Situat la 30 de km de Sibiu pe platoul Poiana Poplăcii, la 1 km înaintea staţiunii Păltinis la o altitudine de 1400 de metri în muntii Cindrel complexul de ski şi agrement oferă iubitorilor de sporturi de iarnă cinci pârtii dotate cu 5 instalatii de transport pe cablu (4 teleschi si 1 telescaun), tunuri de zăpadă, nocturnă, centru de închirieri, şcoală de ski şi snowboard, apres ski bar construit după model austriac, tabere si evenimente.
Pentru iubitorii de freestyle punem la dispoziţie cel mai modern snow fun parc cu nocturna din România.