adaugă o unitate turistică
search
date_range

Localitatea Murighiol

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Murighiol

Murighiol, localitate in Delta Dunarii, situată în partea de est a judeţului Tulcea, incanta prin microrezervatia naturala si prin vecinatatea vestigiilor fortificatiei genoveze.

Teritoriul comunei Murighiol se încadrează în tipul de climat continental cu veri călduroase şi ierni destul de friguroase. Temperatura medie anuală este de 11ºC.

Obiective turistice:

Manastirea Halmyris

Catre sfarsitul secolului al IV-lea, aici a existat un oras fortificat, cu centru episcopal, fiind distrus in timpul unei invazii barbare, in cea de-a doua decada al secolului VII-lea.
Intre ruinele cetatii au fost descoperite resturile unei bazilici, construita dupa 324.

Program nave Navrom

Pentru a consulta programul navelor Navrom din portul Sulina vizitati www.navrom.x3m.ro

Obiective turistice în Murighiol

Cetatea Halmyris

Cetate Halmyris ( astazi, ruine ) este situata in nord - estul Dobrogei, la aproximativ 2,5 km spre rasarit de satul Murighiol ( jud. Tulcea ). Catre sfarsitul secolului al Iv-lea, aici a existat un oras fortificat, cu centru episcopal, fiind distrus in timpul unei invazii barbare, in cea de-a doua decada al secolului Vii-lea.

Intre ruinele cetatii au fost descoperite resturile unei bazilici, construita dupa anul 324.

Faima cetatii Halmyris a crescut in randurile credinciosilor dobrogeni, deoarece in zilele premergatoare praznicului Adormirii Maicii Domnului au fost demarate cercetarile arheologice sub altarul bazilicii.

Intr-o zi de 15 august, s-a adus la lumina o cripta, necunoscuta pana atunci, in care se aflau osemintele a doi martiri locali: Epictet - preotul si Astion - monahul.

Identificarea acestor martiri a fost posibila datorita restului unei inscriptii in limba greaca, zugravite pe unul dintre peretii criptei.

Aceasta descoperire epocala a intarit veridicitatea informatiilor documentare privitoare la cei doi mucenici. Urmele chinurilor suferite de mucenici au fost intru totul confirmate de studiul antropologic realizat de Nicolae Miritoiu.

In imediata vecinatate a ruinelor se afla in constructie o manastire care va pune in valoare importanta acestor descoperiri.

Lacurile Sarate

Lacul Sarat, numit de specialisti Saraturile de Lacul Saraturi, situat pe terasa Dunarii, are o lungime de 2 km si o latime de 500 m.

Apele lacului Saraturi Murighiol sunt puternic salinizate de tip cloruro - sulfatic, fiind caracterizate prin marea diversitate a zoo- si fitoplanctonului.

Complexul salmastru gazduieste colonii de sternidae, aici cuibarind si piciorongul ( himantopus himantopus ), rata cu ciuf (netta rufina) si prundarasul de saratura ( charadrius alexandrinus ).

In timpul iernii, inghetul tardiv al luciului de apa determina o mare concentrare a limicolelor care gasesc aici adapost si hrana abundenta.

La Murighiol, este o microrezervatie naturala.

Plajele din jurul lacului sunt unicate prin finetea nisipului.

Manastirea Halmyris

Catre sfarsitul secolului al Iv-lea, aici a existat un oras fortificat, cu centru episcopal, insa a fost distrus in timpul unei invazii barbare, in cea de-a doua decada al secolului Vii-lea.

Intre ruinele cetatii Halmyris au fost descoperite resturile unei bazilici, construita dupa 324 e.n.

Hramul Manastirii, Sfintii Mucenici Epictet si Astion ( cele mai vechi Sfinte Moaste descoperite la noi in tara, anul 280 dupa Hristos ) se sarbatoreste la data de 8 iulie. Cel de-al doilea hram, Sfintii Montanus preotul si sotia sa Maxima se sarbatoreste in data de 26 martie.

In prezent, manastirea se afla in constructie, chiliile fiind finalizate.

Ca proiect, biserica urmeaza sa atinga o inaltime de 37 metri si va fi prevazuta cu 5 turle. Ca elemente de noutate: demisolul din piatra ( la ora actuala finalizat ), turlele bisericii pe spate ( nu in fata, asa cum suntem obisnuiti ), portrete ale unor personalitati bisericesti pe peretii exteriori.

Poze imprejurimi Murighiol

Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol