Descrierea localității și informații utile turiștilor.
In timpul domniei lui Stefan cel Mare se aminteste despre Moinesti atunci cand o parte din oastea lui Matei Corvin, regele Ungariei, invins de domnitorul moldovean, in lupta de la Baia, 1467, s-a retras spre Transilvania pe drumul ce trecea prin Moinesti.
Un alt document, din 1531, aminteste de Moinesti. Acesta reia, in parte, datele din documentul din 1439.
In lucrarea ,,Descriptio Moldaviae", 1716, D. Cantemir mentiona ca pe ,,Tazlaul Sarat, nu departe de satul Moinesti, in tinutul Bacaului, curge dintr-un izvor pacura amestecata cu apa, de care se servesc taranii ca sa-si unga carele."
Pe harta lui Bawer, 1783, este mentionat satul Moinesti.
In noile conditii istorice, din secolul al XVIII-lea, procesul de urbanizare a inregistrat un curs ascendent. In aceasta perioada se integreaza si targul Moinesti. El apare, deci, spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, adica in prima etapa a formarii targurilor din Moldova (1774-1869).
Sursa: www.moinesti.ro
Cimitirul a rãmas singura dovadã a prezentei evreiesti în acest tinut ascuns între coline. Când îi pãseti poarta, cimitirul ti se aratã precum un parc cãruia nu-i poti vedea capãtul.
Cel mai vechi mormânt dateazã din 1740. Pe piatra înnegritã si deja acoperitã de muschi, literele, care formau altadatã un nume, sunt aproape sterse de vremuri. Se descifreazã totui ceva care aduce a Dovben Iehuda.
Undeva, cam la mijlocul cimitirului, se ridicã o ¥tiblµ masivã, de piatrã, semn al credintei celor ce se odihnesc înãuntru, dar si al avutiei lor.
În rând cu celelalte monumente stã si o piatrã care te intrigã. Aparent cu nimic diferitã de cele din jurul ei, are o semilunã, în loc de Steaua lui David.
Numele de pe mormânt, Iurist Elias, decedat in 1912, nu sugereazã în nici un fel vreo explicaie. Probabil ca misterul ciudatei inscriptii va ramâne vesnic nedezlegat. Undeva, mai jos, trei morminte alãturate sunt inscriptionate cu litere chirilice. Sunt soldati rsui din primul rãzboi mondial, care au murit pe frontul din Moldova si au fost adusi la Moinesti ca sã fie îngropati, pentru cã nici un alt cimitir evreiesc nu mai era în zonã.
Din articolul scris de Beatrice Kohlenberg, unul din membrii fondatori ai Fundatiei Leolam (http://leolam-jewish-heritage-foundation. Blogspot. Ro/).