Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Marga

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Marga

În “Istoria românilor bănățeni” de Gh. Popovici din 1904 se spune: „Romanii între anii 100-120 au construit fortul Margum pe locul unde astăzi este comuna Marga“. La 1470 se pomenește de un Iacob de Marga, comandant domn al fostei cetăți a Severinului.


La sud-est de Caransebeș, pe valea râului Bistra, la aproximativ jumătatea drumului dintre Caransebeș și orașul Hațeg, se află parohia Marga. Se învecinează la est cu Băuțarul Inferior, la miazăzi cu parohia Măru, la vest cu MăguraValea Bistrei și Voislova iar spre nord cu Rusca Montană. Este așezată la o distanță de 1 km de DN 6 Caransebeș-Hațeg. Parohia este ă din comuna Marga și filia Vama Marga. Este ultima comună a județului Caraș-Severin. Vatra satului, este așezată la o altitudine de 400 m. Cel mai înalt vârf este vârful Sturu (1870 m).








Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Marga,_Cara%C8%99-Severin

Obiective turistice în Marga

Manastire cu hramul ”Izvorul Tamaduirii”

Ctitorie a preotului medic Cornel Jupâneanţ, Aşezământul medical-creştin „Izvorul Tămăduirii” de la Marga a luat fiinţă în anul 2003, când cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Dr. Laurenţiu Streza, pe atunci episcop al Caransebeşului şi cu participarea Preasfinţitului Părinte Lucian, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, când s-a pus piatra de temelie a sfântului locaş.
Biserica aşezământului medical a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian în data de 31 august 2008, în prezenţa unui sobor de preoţi şi a unui număr impresionant de credincioşi. De la data târnosirii, credincioşii se bucură de sfintele slujbe, iar pacienţii se îmbogăţesc şi spiritual prin hrana duhovnicească a sfintelor slujbe. Pe lângă biserică şi o casă a preotului slujitor complexul medical destinat îngrijirii persoanelor vârstnice şi suferinde, dar şi tuturor celor dornici de a se vindeca trupeşte şi sufleteşte va cuprinde şi o policlinică pentru tratament alopat. În prezent se execută lucrări de pictură la biserica așezământului monahal.

Via Transilvanica

Via Transilvanica este un traseu de drumeții tematice din România, cu o lungime totală de 1.262 de kilometri, care începe la Putna, Suceava, străbate 10 județe și se termină la Drobeta Turnu‑Severin. Drumul promovează diversitatea culturală, etnică, istorică și naturală a Transilvaniei, Bucovinei și Banatului montan

Sarmizegetuza

Sarmizegetusa se află situată în partea de vest a Ţării Haţegului, la aproximativ 8 km de „Porţile de Fier ale Transilvaniei”, de unde se face trecerea în Banat.
În antichitate romanii au construit aici capitala provinciei Dacia, `Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa`. Zidurile oraşului aveau o lungime de 500 x 600 m şi închideau în interior o suprafaţă de aproximativ 33 ha. Pe o suprafaţă de 60-80 ha, în afara zidurilor de incintă ale oraşului, romanii au construit numeroase monumente publice, case particulare, morminte, etc.
Pe lângă această zonă locuită propriu-zis, oraşul mai dispunea de un `territorium`, unde cei care îşi puteau permite se retrăgeau pe timp de vară, existau `villa rustica`, ferme romane, cum sunt cele de la Hobiţa sau de la Sântămărie Orlea, ori existau aşezări de rang inferior, cum sunt `Aquae` (Călan Băi) sau `Germisara` (Geoagiu Băi), unde se făceau băi termale încă din antichitate. Dar acest `territorium` se extinde înspre est până în Munţii Apuseni, `Ampelum` (Zlatna) s-a rupt şi s-a dezvoltat din teritoriul Sarmizegetusei, iar înspre vest `Dierna` (Orşova) s-a divizat din teritoriul capitalei. Traian a fondat un singur oraş în provincie şi acela a fost `Colonia Dacica`, următorii împăraţi au pus bazele altor 10 sau 11 comunităţi urbane, din care Sarmizegetusa a devenit mamă pentru alte patru oraşe.
După retragerea armatei şi a administraţiei romane la sud de Dunăre, în 271-275, amfiteatrul de aici va fi blocat de către o populaţie romanică cândva în sec. IV. Undeva în colţul de nord-est a oraşului a fost descoperită o clădire de sfârşit de secol IV şi început de secol V, aceasta fiind o limită cronologică până la care oraşul va fi locuit în antichitate.
O linie de pătrundere a slavilor dinspre Banat este atestată prin numele localităţilor Teregova, Voislova, Bucova, Grădişte (satul se va numi din nou Sarmizegetusa doar din epoca contemporană).
În anul 1315 satul este atestat documentar sub numele Britonia, iar apoi aceste atestări se înmulţesc. În evul mediu şi în epocile ulterioare împrejurimile Sarmizegetusei şi nu numai, au beneficiat de un bogat material de construcţie oferit de ruinele romane. Numeroase biserici din Ţara Haţegului conţin piese romane, cum ar fi Densuş, Ostrov, Peşteana, Hăţăgel, Tuştea, Sântămărie Orlea, etc., de asemenea muzeele din ţară cum ar fi Lugoj, Deva, Cluj, Bucureşti, or chiar cele de la Budapesta şi Viena.

Varful Magura

Cu o înălțime de 1504 m, este ulmul vârf din munții Țarcului. De aici spre nord-est încep Munții Retezat. Se poate ajunge aici pe trasee turisce marcate, în cel mult două ore de mers pe jos din centrul comunei



Vezi toate unitatile de cazare din Marga