adaugă o unitate turistică
search
date_range

Localitatea Jidvei

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Jidvei

Este localitatea de resedinta a comunei cu acelasi nume, alcatuita din 5 sate, situata in Podisul Tarnavelor, pe raul Tarnava Mica.

Obiective turistice în Jidvei

Biserica Fortificata Jidvei

Biserica evanghelicã fortificatã din Jidvei, județul Alba, a fost construitã în secolul Xv.

Biserica fortificatã din Jidvei se încadreazã în tipul cel mai simplu al acestor fortificații, fiind prevãzutã cu douã curtine și un turn de poartã.

Biserica a fost modificatã în 1705, inițial ea fiind, probabil, o bazilicã romanicã cu trei nave și cor rectangular.

În jurul bisericii a fost ridicatã prima centurã de ziduri, la distanta de 10-12 m, aceasta mai poate fi observatã azi la est și la vest de turnul de poartã, iar cea de a doua incintã a fost ridicatã la distanțe cuprinse între 13-17 m de bisericã, ea incluzând și turnul de poartã de formã pãtratã, cu patru nivele de apãrare prevãzute cu metereze mici.
Zidurile curtinelor au grosimea de 1, 10 m, fiind realizate din zidãrie de piatrã și cãrãmidã, iar la centura exterioarã apar contraforturi de susținere.

Fortificatia se dateazã în douã etape, dupã istoricul Gheorghe Anghel:

- prima curtinã și turnul de poartã se dateazã la sfârșitul secolului Xv,
- cea de a doua curtinã poate fi încadratã în prima jumãtate a secolului Xvi.Sursa: Wikipedia. Org

Teiul lui Eminescu - Blaj

Blaj se afla la 20 Km de Jidvei.

La marginea nordica a orasului, in apropierea soselei ce duce spre Tarnaveni, se afla Teiul lui Eminescu, declarat monument al naturii.

In primavara anului 1866, marele poet a strabatut lungul drum, care leaga Bucovina de cetatea culturii transilvanene. El dorea sa vada Blajul, despre care i-a vorbit atat de frumos profesorul sau de limba romana Aron Pumnul, originar de pe aceste meleaguri.

Ajuns dupa un drum greu pe Dealul Hula, Eminescu s-a oprit la umbra acestui tei si vazand orasul si-ar fi ridicat palaria in semn de omagiu, exclamand "Te salut din inima, mica Roma !".

Poze imprejurimi Jidvei

Jidvei Jidvei Jidvei Jidvei