Localitatea Izvin

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Izvin

Izvin este o localitate in judetul Timis, Banat, Romania.

Izvinul se situeaza la limita inferioara a dealurilor, la o altitudine de aproximativ 98 m, si la nord de raul Bega, la o distanta de circa 2 km de acesta; distanta pana la Timisoara este de 18 km.

 Pe harta lui Griselinii din 1780 Izvinul apare din nou ca si sat populat.

Intre anii 1840-1843 atit la Izvin cit si in Ianova(localitate in partea nordica a Izvinului),a bintuit pesta,care a facut multe victime.

Revolutia din 1848 atinge si Izvinul,astfel ca in 29.10.1848,imperialii,prind pe notarul din Izvin,cu numele de Wedlinghen;totodata iau locuitorii satului,pe care-i obliga sa indeplineasca munci de robota la ridicarea intariturilor si saparea santurilor cetatii Timisoara,mai precis in Mehala.

Incepind cu primavara anului 1849,izvinenti,recheseni si remeteni,in numar de 2000 de oameni,au prestat lucrari de robota in tabara generalului Weesey,din Padurea Verde,care a tinut Timisoara sub asediu pina la 9 august 1849,cind infrint se retrage spre Lugoj.O fractiune din trupele acestuia petrec noaptea de 10 august pe dimpul Copaci,in partea nord-vestica a satului,iar in dimineata urmatoare acest corp de armata se uneste cu grosul trupelor,care se retrageau pe marginea riului Bega,spre Lugoj.

In anul 1866 locuitorii din Izvin participa la constructia drumului de tara Timisoara-Orsova.Tot in acest an Dr.Feldeser face prima vaccinare impotriva varsatului,ajutat fiind de notar si de primar;locuitorii satului se revolta impotriva aceste vaccinari,si se recurge la interventia armatei pentru inabusirea revoltei.

www.wikipedia.orgVezi toate unitatile de cazare din Izvin