Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Timișu de Jos

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Timisu de Jos


Paduri de Brad cu stanci si rauri cu apa cristalina de munte intregesc peisajul statiunii montane Timisul de Jos.

Timisul de Jos  este punctul de plecare spre vestitele 7 Scari traseu turistic de o frumusete unica. Urcarea se face printr-un defileu stancos, pe scari de fier recent amenajate.   O superba cadere de apa de munte intregeste peisajul pe tot parcursul celor 7 Scari, destinatia finala fiind masivul Piatra Mare.

Aer curat, poieni frumoase si peisaje naturale deosebite, incanta turistii care aleg sa petreaca clipe de neuitat in statiunea Timisul de Jos.

Obiective turistice în Timișu de Jos

Canionul Sapte Scari

Localizare: munții Piatra Mare, pe valea pârâului Șipoaia
Acces: drumul european E60 București- Brașov pânã la fosta cabana Dâmbu Morii, apoi potecã sau calea feratã București- Brașov pânã în halta Timișul de Jos, apoi 1, 5 km pe șosea pânã la fosta cabana Dâmbu Morii și apoi potecã.

Canionul Șapte Scãri, alãturi de Canionul Tamina, sunt principalele obiective turistice pe care le oferã masivul Piatra Mare. Canionul este format de apele pârâului Șipoaia și are o lungime de 160 m, aflându-se la o altitudine de 1100-1200 m. Cel mai ușor se ajunge la canionul Șapte Scãri pornind de la fosta cabana Dâmbu Morii (650 m). Traseul este marcat cu bandã galbenã, este un traseu ușor, accesibil tot timpul anului, timpul sãu de parcurgere fiind de 45 minute - o orã. Traseul bandã galbenã ajunge la cabana Piatra Mare, aflatã la 1640 m, principala cabanã din masiv, și de acolo spre altitudinea maximã. De la Dâmbu Morii mergem câteva sute de metri pe drumul asfaltat. Spre stânga se lasã traseul spre cabana Bunloc (marcaj triunghi albastru), iar înainte se continuã traseul spre canion, trecându-se peste un pod de beton. De aici, drumul este închis traficului auto. Dupã 200 de metri se ajunge la o altã intersecție spre stânga: Drumul Familiar ce ajunge la cabana Piatra Mare (marcaj bandã roșie) și poteca ce urcã prin Șirul Stâncilor la vârful Piatra Micã și Peștera de Gheațã (marcaj punct roșu). Drumul devine de aici forestier și merge de-a lungul pârâului Șipoaia. Dupã 20 de minute se trece peste un nou pod de beton, iar apoi drumul se transformã în potecã într-o poianã unde se gãsesc și bãncuțe pentru odihnã. Se intrã din nou în pãdure, în urcuș ușor, traversându-se mai multe podețe de lemn. Dupã 50 de minute de la începerea traseului, poteca trece pe lângã o construcție. Aceasta trebuia sã fie un refugiu, dar nu a fost niciodatã terminat, acum aflându-se într-o stare avansatã de degradare. Spre stânga se desprinde traseul spre Prãpastia Ursului (marcaj triunghi albastru). Poteca spre canion o ia spre dreapta urcând o serie de trepte sãpate în pâmânt, pentru a ne face o idee despre ce urmeazã. Urcând treptele, dupã 3 minute se ajunge în fața atracției principale, canionul Șapte Scãri. Înainte de a parcurge canionul turiștii se pot odihni pe bãncuțe din fața canionului, sau pot citi informații despre canion pe panoul amplasat în apropiere.

Canionul reprezintã de fapt niște chei sãpate în calcar, având o lungime 160 m și o diferențã de nivel de 60 m. În cuprinsul lor existã șapte cascade, cea mai înaltã fiind de 35 m. Traseul din canion este amenajat cu scãri metalice și podețe, dar trebuie parcurs cu multã grijã. Din cauza ploilor torențiale din vara anului 2009, acestea s-au degradat, în special scara cea mare, ce nu permite trecerea decât a unei persoane odatã. Traseul prin canionul Șapte Scãri se poate parcurge într-o jumãtate de orã, punând la socotealã și timpul de așteptare pânã urcã pe scarã persoana dinainte.
De asemenea, parcurgerea canionul pe timp de iarnã este interzisã, ca urmare a apei ce îngheațã pe scãrile metalice.

De lângã panoul cu informații despre canionul Șapte Scãri, poteca pare cã se închide. În fațã apar pereți verticali, foarte apropiați, din care se prãvãlește apa. Pare cã nu existã nicio cale de a trece de ei. Și totuși se poate. În partea din dreapta o scarã metalicã ușureazã trecerea, intrând în lumea fantasticã a canionului. Se continuã apoi pe un podeț pânã la a doua cascadã, și de aici la cea mai înaltã cascadã din canion. În aceastã porțiune, valea are direcție sud-nord, apoi cotește brusc spre nord-vest. Pereții sunt practic șlefuiți de cãderea permanentã de apã, iar în peretele drept apar marmite, suspendate la diverse înãlțimi. Cea mai adâncã marmitã se aflã în preajma cascadei a treia, având peste 2 m. Marmitele se formeazã în zona de schimbare a direcției râului. Frumusețea canionului constã în desele schimbãri de direcție, care împiedicã privirea sã cuprindã în ansamblu tot canionul, astfel cã nu știi la ce sã te aștepți în continuare. Iar atunci când descoperi, este o adevãratã surprizã. Dupã alte încã patru schimbãri bruște de direcție, pereții încep sã se îndepãrteze și canionul ia sfârșit. De la canionul Șapte Scãri, traseul poate continua spre cabana Piatra Mare sau pentru cei care au venit numai pentru canion, aceștia se pot întoarce în aval de canion pe poteca marcatã cu punct roșu ce ocolește canionul. Poate fi parcursã în 15 minute și iese chiar în preajma panoului informativ.

Un loc unic la noi în țarã, cãderi succesive de apã ce se prãvãlesc pe pereți aproape verticali, cãțãrãri de zeci de metri pe scãri înclinate sau verticale, dar și zgomotul asurzitor al apei din interiorul canionului, toate acestea le putem întâlni numai ajungând la canionul Șapte Scãri.

Partia Bunloc

Bunloc este un deal în municipiul Sãcele, la 5 km sud-est de orasul Brasov.
Altitudinea maximã este 1185 metri.

Partia Bunloc este situata la intrarea in Brasov, de pe Dn1 - E60. Pe partea dreapta se pot observa cabana, partia Bunloc si instalatia de telescaun.

Partia de ski Bunloc are un grad de dificultate mediu si lungimea de 2900 m. Altitudinea la plecare este de 1170 m, iar la sosire de 600 m.

Recomandare: avansati - Instalație de transport pe cablu: telescaun

Telescaunul functioneaza dupa sezon: program de iarna (ianuarie - martie) si program de vara in rest.

Pe Bunloc se organiza anual Cupa de ski Ion Tocitu.

Bunloc este o zona turisticã din cele mai vechi timpuri. În ultimii ani zona a devenit foarte poplarã pentru amatorii de parapantã si paragliding.

Pestera de Gheata

Pestera de gheata este localizata in zona muntelui Gatul Chibei si este cea mai importanta cavitate din Piatra Mare.
Pestera de gheata se afla intr-un mare bloc de calcar, intrarea fiind o crapatura intre doua stanci printre care abia se poate strecura un om. Accesul este greoi, nefiind scari pentru urcare, inaintarea se face prin sprijinirea de pereti, lucru dificil si pentru cei cu conditi fizica foarte buna.

Traseu montan

Cabana Piatra Mare - Prapastia Ursului
Marcaj: banda rosie
Durata: 1 h- 1 .3 h
Prapastia Ursului - Valea Sipoaia
Marcaj: triunghi albastru
Durata: 30 min

Cascada Tamina

Cascada Tamina si Cheile Taminei se gasesc in Masivul Piatra Mare, pe Valea Paraului Piatra Mica la altitudinea de 1100 metri.
Cascada este sculptata in calcar coraligen de catre apele paraului Pietra Mica. Ea este reprezentata de insiruirea a 5 cascade dintre care cea mai inalta este de 10 metri.
Cheile Taminei s-au prin adancirea cu aproximativ 50 metri a unei vechi linii de drenaj aflata pe fisuri verticale in masa calcaroasa. Vegetatia care imbraca cheile este reprezentata de specii de plante tipic montane.

Masivul Piatra Mare

Masivul Piatra Mare face parte din muntii Barsei, localizati in sudul depresiunii Brasovului, in cadrul Carpaților de Curbura. Varful atinge inaltimea maxima de 1.844 m.

Activități de agrement în Timișu de Jos

Salt cu parapanta

Vf. Bunloc este situat langa municipiul Sacele, la 5 km sud-est de orasul Brasov.
Altitudinea maximă este de 1.185 metri.
Este o zona turistica care in ultimii ani a devenit foarte populara pentru amatorii de parapanta si paragliding.
Exista si alternativa urcarii cu telescaunul care ne duce pana la locul de decolare. Este un loc bun pentru acest tip de zbor si nu in ultimul rand, privelistea este foarte frumoasa.

Poze imprejurimi Timișu de Jos

Timișu de Jos Timișu de Jos Timișu de Jos Timișu de Jos Timișu de Jos Timișu de Jos Timișu de Jos Timișu de Jos Timișu de Jos Timișu de Jos Timișu de Jos Timișu de Jos Timișu de Jos Timișu de Jos

Vezi toate unitatile de cazare din Timișu de Jos