Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Slănic Prahova

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Slanic Prahova


Obiective turistice în Slănic Prahova

Salina Slanic

Incepand cu anul 1943 s-a deschis Mina Unirea cu un numar de 15 camere, toate cu profil trapezoidal. Exploatarea s-a facut pana in 1972 cand este destinata circuitului turistic si tratamentului medical sub supraveghere.

Adancimea maxima a minei este de 217m, iar camerele sale in forma trapezoidala masoara 55m inaltime, suprafata totala a minei fiind de aproximativ 80. 000 mp.

Inaltimea unei sali este de 70 m, iar circuitul se desfasoara in jurul enormului pilon ce sustine mina. Se pot admira basoreliefurile infatisandu-l pe Mihai Viteazul sau statuile lui Eminescu, Decebal, Traian (sala Genezei) si te poti reculege ca intr-o imensa catedrala.

Temperatura constanta de 12 grade C tot timpul anului, umiditatea de 50%, compozitia aerului bogat in ioni de sodium, presiunea atmosferica cu 18-20 mm coloana de mercur mai mare decat cea de la suprafata solului, lipsa algenilor creaza un microclimat special constituind un mijloc natural de tratare a afectiunilor respiratorii. Eficienta acestui microclimat a fost descoperita cu peste 100 de ani in urma.

Tot aici sunt locuri amenajate pentru sport (fotbal, volei). Locul este folosit pentru diverse evenimente sportive (competitii atletice si loc de antrenament pentru loturile sportive), ca sanatorii pentru sau ca decor pentru cinematografie.

Situate deasupra Minei Unirea se afla doua mine si anume mina Mihai si mina Carol. Mina Mihai este rezervata in exclusivitate concursurilor internationale de microaeromodele.

Muntele de Sare - Grota Miresei

Muntele de sare de la Slanic Prahova se gaseste in intravilanul orasului Slanic, cu intrarea pe strada Baia Baciului.

Declarata rezervatie naturala geologica si geomorfologica prin 1954, suprafata zonei protejate este de 2 ha. Complexul Baia Baciului este format din Muntele de sare, cu Grota Miresei si Baia Miresei, apoi Lacul Mare (numit si Baia Baciului, cu suprafata de 5100 mp si adancime maxima de 7 m), Baia Porcilor (s=1460 mp si adancime sub 1 m, continand namol terapeutic).

Numele de Grota Miresei a aparut dupa anul 1920, cand, la patru zile dupa nunta, o localnica s-a sinucis, aruncandu-se din varful muntelui de sare.

Muntele de sare a fost declarat rezervatie si monument al naturii. Acest munte miniatural modelat de apa ploilor in sare se extinde pe o suprafata de 2 hectare.

Formarea Muntelui de sare si a Grotei Miresei, din interiorul acestuia, are la origine actiunea omului, prin exploatarea din interiorul Muntelui de sare ce a functionat pana la 1852.

Muntele Piatra Verde

Muntele Piatra Verde se poate vedea si din centrul Slanicului, iar pentru a ajunge la aceasta cariera de piatra se trece prin Grosani si apoi pe drumul asfaltat ce leaga Slanicul de Valenii de Munte.
Muntele Verde, sau Piatra Verde, s-a prin consolidarea in timp a cenusei vulcanice, dispusa geologic in straturi cu suprafete perfect plane.
Numit si `dacul adormit` este un munte din turf vulcanic. Cand ploua, roca se coloreaza intr-un verde intens.

Muzeul Sarii

Muzeul este gazduit de Casa Camarasiei, cladire monument istoric construita la sfarsitul secolului al Xviii-lea si complet refacuta intre anii 2002 - 2003, folosindu-se tehnici si metode traditionale asa cum s-au folosit in vechime. Pamant batatorit intre cofraje de nuiele impletite, cuie de lemn etc.

Muzeul inaugurat in 13 mai 2003 expune documente privind istoria prelucrarii sarii, unelte si utilaje, cristale de sare, planse geologice; flora si fauna din zona.

Spatiul este relativ mic, dar exploatat la maximum.

Camarasul era echivalentul managerului de azi, care raspundea direct in fata domnitorului.

Liviu Vintila, actualul muzeograf si fost inginer de foraj, contribuie substantial la atmosfera, prin explicatiile bine documentate si implicare in proiect. Aici se ilustreaza la propriu istoria exploatarii salinei.

Baia Baciului

Monument al naturii, ștranduri cu apă sărată, piscine și locuri de joacă pentru copii, restaurant tradițional românesc (140 locuri) deschis tot timpul anului, o parcare de 100 de locuri. În perimetrul Băii Baciului se află Muntele de Sare cu lacul Grota Miresei, rezervație naturală unică în Europa.
Lacul Baia Baciului, cel mai mare din stațiune, prezintă diferențieri ale gradului de mineralizare a apei de la suprafață către adâncime, astfel încât de la 2 m către profunzime, lacul având 15 m adâncime, se ajunge la o mineralizare totală de 108,938 g săruri/l.

Baia Baciului

Lacul Baia Baciului prezintă diferențieri ale gradului de mineralizare a apei de la suprafață către adâncime,astfel încât de la 2m către profunzime ,lacul având 15m adâncime.
Totodată lacul Baia Baciului are un strat de nămol cu o grosime maxima de 1,30m și o rezerva de circa 2100.Pe marginea lacurilor de la Baia Baciului,Baia Porcilor sunt amenajate plaje pentru helioterapie.

Poze imprejurimi Slănic Prahova

Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova Slănic Prahova

Vezi toate unitatile de cazare din Slănic Prahova