Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Sarmizegetusa

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Sarmizegetusa

Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa - capitala Daciei Romane - se ridica odinioara la poalele muntilor Retezat, in partea de sud-vest a Tãrii Hategului de astãzi. Orasul se afla la 8 km departare de trecatoarea care face legatura intre Banat si Transilvania si care purta in antichitate numele de Tapae, astazi Portile de Fier ale Transilvaniei.

Alegerea de catre imparatul Traian a locului pentru orasul care-i va purta numele n-a fost intamplatoare. Prin asezarea sa, metropola se bucura de anumite avantaje strategice si economice. Muntii Retezat la sud si Muntii Poiana Ruscai la nord constituiau bariere naturale greu de strabatut pentru eventualii atacatori.

Pasunile bogate din jur favorizau cresterea animalelor, iar padurile de foioase si de conifere din vecinatate ofereau lemnul necesar constructiilor si  vanatului pentru hrana si spectacole de amfiteatru.

Arheologii au scos la lumina constructiile si amenajarile de odinioara a Ulpiei Traiana:
- Amfiteatru
- Schola gladiatorum
- Templul zeitei Nemesis
- Templul lui Liber Pater
- Sanctuarul zeilor Aesculap si Hygia
- Basilica de templu
- Templul mare
- Templul zeului Silvanus
- Atelierul de sticlarie

Obiective turistice în Sarmizegetusa

Ruinele capitalei de provincie ``Ulpia Traiana Sarmizegetusa``

Ridicata, in antichitate, la poalele muntilor Retezat fosta capitala de provincie Ulpia Traiana este suprapusa in ziua de astazi de localitatea Sarmizegetusa, peste 40% este sub casele din localitate si restul sub gradinile si livezile oamenilor din sat.

Orasul roman se intindea pe o suprafata de 32 hectare inconjurate de ziduri de aparare de 6m inaltime si 2 metri grosime suprafata acestora formand un dreptunghi cu laturile de 600 respectiv 540 metri si alte peste 100 hectare in afara zidurilor orasului acestea din urma fiind compuse dintr-o multitudine de constructii civile si de interes public.

Cu ocazia a peste 50 de ani de cercetare arheologica au fost scoase la iveala mai multe edificii dupa cum urmeaza:
- cele doua foruri, domus procuratoris( sediul procuratorului financiar ) si o parte din capitoliu, ascestea fiind obiective din interioul orasului
- amfiteatrul roman,
- atelierul de sticlarie
- templele dedicate zeilor Nemesis, Silvanus, Aesculapio si Higia, Liber pater.
- cateva vile si ferme romane si o parte din cele 3 necropole existente, toate acestea reprezentand aproximativ 3%din suprafata orasului.

Muzeul Arheologic

Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa este situat vizavi de situl arheologic și cuprinde ceramică romană, tehnică militară, instrumente, obiecte din viața de zi cu zi și numismatică.
Muzeul administrează situl arheologic de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana și este parte a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.
La Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa mai putem vedea o încăpere dedicată ceramicii, care cuprinde unele dintre cele mai numeroase dintre descoperirile arheologice, atât cantitativ cât şi în ceea ce priveşte funcţionalitatea obiectelor. Opaiţele erau un fel de lămpi portabile, care funcţionau pe principiul lanternelor din ziua de astăzi, numai că sursa de energie era dată de uleiul vegetal sau de grăsimea animală.

Statiunea Riusor-Muntii Retezat

Statiunea Râușor este la 35 min distanta cu masina,este un loc minunat de recreere și odihnă. Se află la altitudinea de 1250 m pe partea nordică munților Retezat. Pentru a ajunge aici trebuie să urcăm pe drumul din localitatea Râu de Mori în lungul pârâului Râușor, sub cetatea Colț, cca.12 km. La Râușor este pârtie de schi, de 1200 m lugime și 380 m diferență de nivel, dotată și cu teleschi. Pe lângă pensiunile din zonă există atât locuri de campare cât și de parcare.

Activități de agrement în Sarmizegetusa

Traseu in muntii Tarcului

O zona salbatica de vis veti gasi pe acest traseu care se deruleaza in 2 zile, cu campare langa izvoarele Bistrei pe traseul Sarmizegetusa - Rosia - Grosanu - Varfu Nedei (2080m) - Scarisoara - Varfu Negru - Iezerul Bistrei - Varfu Pietri(2200m) - Saua Iepi si retur pe valea Bistrei.

Pe acest traseu va veti bucura de bogatiile florei si faunei muntilor Tarcu.

Acest traseu nu este indicat sa fie parcurs fara un ghid al zonei deoarece lipsesc indicatoarele si cararile nu se vad foarte bine, tocmai de aceea va veti bucura de salbaticia zonei si peisajele mirifice.

Dumetie in Muntii Tarcului

Aveti posibilitatea sa faceti excursi pe diferite distante cu masina de teren sau pe jos pentru a va bucura de fumusetile naturii din aceasta zona, a vedea animale salbatice( cerbi, capriori, cocos de munte, capra neagra. . . ) si a va bucura de flora si linistea zonei.

Toate acestea insotiti de un ghid al zonei.

    Date de contact:
  • Nume: Delinescu Florin
  • Telefon: 0744 984 613
  • Email: office@ulpiatraiana.webpro.ro

Poze imprejurimi Sarmizegetusa

Sarmizegetusa Sarmizegetusa Sarmizegetusa Sarmizegetusa Sarmizegetusa Sarmizegetusa

Vezi toate unitatile de cazare din Sarmizegetusa