Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Sălciua

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Salciua

Situata in inima Muntilor Apuseni , comuna Salciua de Jos, aproape de platoul Bedeleului  intr-un cadru natural unic, inconjurata de rezervatii naturale, cascade, paduri, pesteri, stanci. Comuna Salciua este situata in partea de nord a judetului Alba, pe valea Ariesului, la o distanta de aproximativ 100 km de municipiul Alba Iulia si la 15 km de Baia de Aries, orasul cel mai apropiat, pe drumul national DN 75: Câmpeni-Salciua-Turda.

Asezata in bazinul mijlociu al Ariesului, intre Muntii Trascau si Muntele Mare, intr-un bazin depresionar, are un relief specific de munte, dezvoltat pe calcare si sisturi cristaline. Altitudinea variaza intre 700 -1400m. Lunca larga a Ariesului este propice agriculturii, aici aflandu-se intinse suprafete cultivate, ceea ce i-a atras denumirea de ``Baraganul Muntilor Apuseni``.

Varietatea reliefului carstic, prin spectaculozitatea sa, a florei si faunei, precum si caracteristicile climatice o fac atractiva din punct de vedere turistic. De asemenea, in satul Valea Larga exista o biserica de lemn monument istoric.

Obiective turistice în Sălciua

Pestera Poarta Zmeilor

Pestera Poarta Zmeilor este o pestera fosila situata in nord-vestul Muntilor Trascau.

In apropierea ei se gaseste un portal natural de piatra. Pestera se afla pe teritoriul satului Sub Piatra, comuna Salciua, judetul Alba, la circa 1150 m altitudine, in partea vestica a Muntilor Trascau, compartimentul Bedeleu, in marginea de sud-vest a platoului calcaros.

Numele pesterii vine de la portalul sau podul natural Poarta Zmeilor care se afla la 15 m de intrarea in pestera.
Acesta a rezultat in urma eroziunii, coroziunii si dizolvarii rocilor de calcar. Intrarea este scunda, sub 2 m diametrul si da acces intr-o succesiune de sali si coridoare cu o lungime totala de 125 m.

In pestera se gasesc stalactite, stalagmite, scurgeri parietale, gururi, draperii, depuneri de montmilch, la origine albe sau galbene acum inegrite de humusul ajuns in apele de infiltratie.

Pestera Huda lui Papara

Pestera Huda lui Papara este pestera din Muntii Trascaului, care cumuleaza toate superlativele pentru aceasta grupa montana si nu numai: cea mai lunga, cea mai denivelata, cea mai dificila, cu cea mai mare sala, cu cea mai inalta galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascada, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi si mai numeroase excentrite, cu cel mai mare depozit de chiropterit din Romania.

Pestera se afla pe teritoriul satului Sub Piatra, comuna Salciua, judetul Alba, in partea de nord-vest a Muntilor Trascaului, la obarsia paraului Valea Morilor, afluent pe dreapta al Ariesului. Altitudine absoluta, 567 m. Este cea mai lunga pestera din Muntii Trascaului. Se poate ajunge la ea pe drumul national DN75 Turda-Campeni, pana in localitatea Salciua de Jos, iar de aici pe drumul comunal.

Pestera a fost amenajata pentru vizitare in 1986 dar amenajarea a fost distrusa in intregime de viituri. Nu are ghid si vizitarea ei poate fi facuta numai de speologi foarte experimentati. Pestera este o capcana care poate surprinde orice echipa in caz de ploaie torentiala in poljia de la Vanatarile Ponorului sau topirea brusca a zapezii.

Echipament necesar: costum impermeabil, barca, coarda, surse de lumina.

Rezervatia Detunata

Rezervatie geologica aflata in Muntii Metaliferi, cuprinde varful Detunata Goala (1048 m) si Detunata Flocoasa (1265 m).

Se prezinta sub forma unor coloane hexagonale de roci bazaltice de culoare cenusiu-negricioasa, asemanatoare unor orgi uriase.

Detunata Goala este partial lipsita de padure pe cand Detunata Flocoasa isi ia numele de la padurea deasa de molid ce o acopera.

De-a lungul timpului, se desprind fragmente de diferite dimensiuni care se rostogolesc cu un zgomot asurzitor, de tunet, care amplificat de ecou au dat denumirea lor.

Rezervatia Scarita Sesul Craiului

Rezervatia cuprinde ``Sesul Craiului`` situat pe un platou calcaros la peste 1350 m altitudine, in continuare padurea de pe muntele Scarita, precum si spectaculoase abrupturi ce strajuiesc obarsiile Vaii Belioara (afluent al Vaii Posagii), cu pereti verticali, tancuri, valcele, brane si creste ascutite. Are o suprafata de 47,7 ha si adaposteste multe specii rare de plante si animale.
Initiativa punerii sub protectie a zonei a avut-o Alexandru Borza, inca din anii ’20 ai secolului al XX-lea.

Cai de acces:

Pe drumul national Turda-Campeni DN 75 pana la Posaga de Jos, de unde se continua pe drumul comunal DC 42 pana la Posaga de Sus, iar de acolo, pe Valea Belioarei, pana la marginea nordica a satului si in continuare pe o poteca.

Rezervația Vanatarile Ponorului

Rezervația Vanatarile Ponorului este situata la marginea sud-vestica a culmii calcaroase Bedeleu din Munții Trascaului la confluența vailor Ponorului, Poienii si Seaca. Administrativ este imparțita intre satul Vale in Jos, comuna Ponor și satul Dumești, comuna Salciua, județul Alba.

Este o depresiune larga de peste 150 km² bine populata (satele Vale in Jos, Bradești, Valea Poienii). Este drenata subteran, cele trei paraie care se unesc aici se pierd in masivul calcaros și il strabat prin peștera Huda lui Papara. Are fundul relativ plat pe care curge permanent o rețea de ape. La ploi puternice apa nu poate fi drenata rapid fie din cauza debitului mare, fie din cauza colmatarii ponorului cu materiale aduse de apa, lemne sau capițe de fan. Lacul temporar ce se formeaza sparge in cele din urma barajul format și debitul mare de apa produce dese inundații in Huda lui Papara și pe Valea Morilor. Acest fenomen ciudat nu a putut fi explicat in trecut și a dat naștere legendelor cu șolomani, balauri gigantici care locuiesc in Huda lui Papara. Acești șolomani se scalda in lacurile peșterii și apa ce deverseaza produce inundatii. S-a nascut chiar și o meserie in acest sens, solomonari, barbați curajoși care intrau in peștera in cautarea și alungarea șolomanilor.


Cai de acces:

Pe drumul județean DJ 107 Aiud-Ponor-Mogoș prin localitãțile Râmeț-Valea Poienii-Brãdești-Vale în Jos sau pe drumul comunal DC 105 din Sãlciua de Jos, Sub Piatrã spre satele Valea în Jos sau Valea Poienii. Ultima variantã, noul drum din Sãlciua prin Dumești ce duce la marginea nordicã a rezervației.

Manastirea `Sub Piatra` cu Hramul Cuvioasei Paraschieva

Biserica de lemn a Manastirii Sub Piatra, dateaza din a doua jumatate a secolului al xviii-lea, fiind declarata monument istoric. Manastirea Sub Piatra are si o biserica noua, construita in stil bizantin.

Muzeul Satului Sălciua `Valer Butură`

Într-o casă moțească, cu prispă de lemn și acoperiș de paie a fost amenajat în 2006 Muzeului Satului din Sălciua, ce poartă numele etnografului Valer Butură, renumit pentru fondarea muzeul satului din Cluj-Napoca.Casa moțească are un tarnat mare și 2 camere în care sunt expuse toate obiectele ce se regăseau într-o casă bătrânescă.

Cascada Vanatarile Ponorului

Cascada Vânătările Ponorului se situează în rezervația omonimă, în uriașa dolină Vânătara, spre care se îndreaptă pârâul Valea Poienii. Apele lui ajung pe fundul ponorului printr-un șir de cascade ce totalizează 70-80 m de cădere a apei, cea mai mare dintre ele măsurând 25 m.
Cascada este deosebit de pitorească la debite mari, după ploi torențiale sau topirea zăpezii. Ea se prăvălește spre adâncurile pământului, spre Peștera Daldina, unde își începe parcursul subteran până la peștera Huda lui Papară. Se poate admira de pe platforma de lemn construită de salvamontiștii din Alba.

Cascada Sipote

Cascada Șipote este un fenomen carstic complex care cuprinde:
un bazin de colectare a apei, parte a Platoului Bedeleu plin de doline și ponoare periodice situat la 1100-1200 m altitudine,
3 izbucuri situate 400 m mai jos sub peretele de stâncă, cu debit mediu prin care apare la lumină apa colectată pe platou, după ce străbate pachetul gros de calcare,
un pârâu de 800 m lungime care coboară de la 700 m la 430 m altitudine pe o albie abruptă ce se varsă în Arieș,
un mare număr de cascade de până la 15 m înălțime răsfirate pe stânci sau baraje de travertin,
gururi de travertin, bazine construite ca niște baraje din depunerile de calcar.

Poze imprejurimi Sălciua

Sălciua Sălciua Sălciua Sălciua Sălciua Sălciua Sălciua Sălciua Sălciua Sălciua Sălciua Sălciua Sălciua Sălciua Sălciua Sălciua Sălciua Sălciua

Vezi toate unitatile de cazare din Sălciua