Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Poiana Stampei

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Poiana Stampei

 Situata intr-o zona plina de istorie si legenda, la trecatoarea dintre Ardeal si Bucovina,  comuna Poiana Stampei reprezinta una dintre cele mai pitoresti localitati din tara.

Atestata documentar inca din anul 1593, localitatea s-a dezvoltat de-a lungul secolelor , zestrea materiala si spirituala dobandita in timp fiind impresionanta. Peste hotarul localitatii au trecut o multime de popoare migratoare, apoi turcii, austro-ungarii , nemtii , rusii, fiecare dintre acestea contribuind la imbogatirea si diversificarea culturii si civilizatiei.Cu toate acestea locuitorii acestor locuri si-au pastrat cu sfintenie portul si vorba si l-au etalat in cel mai natural mod la: biserica, nunti, hore si jocuri, iar, putin mai tarziu , in mod coregrafic, pe scena.

La Poiana Stampei s-au purtat si se mai pastreaza printre cele mai frumoase costume populare din bucovina; traditiile si obiceiurile de iarna, de Paste sau alte sarbatori,ori cele care insotesc momente din viatza omului: nasterea,nunta,inmormantarea sunt deosebite si uitarea lor ar fi echivalenta cu pierderea unei comori.La Poiana Stampei se incondeiaza cu mare maiestrie oua si a fost creata bundita in culori.Aici sunt munti semeti si codri verzi unde treiesc cerbul si caprioara,jderul,bursucul,mistretul,pisica salbatica,veverita,ursul,lupul,cocosul de munte.

Din muntii Dornisoare izvoreste Dorna cea limpede si curata, aici avem singurul zacamant de turba rosie din Europa si Rezervatia Nationala Tinovu Mare, pe aici a trecut drumul imparatesc al Mariei Tereza, care este hotarul dintre Suceava si Bistrita Nasaud, cu Piatra Dornei si cei 12 Apostoli.Aici cresc plante medicinale atat de folositoare pentru sanatatea omului, iar padurile sunt bogatein fructe si ciuperci de tot felu.Oamenii sunt harnici, si-au construit case durabile, stiu sa produca bunuri cautate pe piata, sunt credincioasi si iubitori de frumos.

Comuna Poiana Stampei este situata in partea de sud-vest a judetului Suceava, in Bazinul Dornelor, in lungul Drumului National 17, Vatra-Dornei – Bistrita, artera de trafic national si european. Satele comunei s-au dezvoltat in lungul raului Dorna, care colecteaza spre varsare toate apele ce curg in aceasta zona.
           
Comuna este strajuita la vest de muntii marunti ai Bargaului, iar la sud de zidul inalt al Muntilor Calimani. Se invecineaza la nord cu comuna Dorna Candrenilor, la est cu Dorna Candrenilor si saru Dornei, la sud cu judetele Harghita si Mures, la vest cu judetul Bistrita Nasaud.

Suprafete mari de padure, de fanete si pasuni le-au oferit locuitorilor posibilitatea de a se ocupa de cresterea animalelor si valorificarea produselor animaliere si ale padurii (lemn, fructe de padure, ciuperci).

Avand in vedere ca amplasarea comunei Poiana Stampei este intr-o zona inconjurata la vest de Muntii Bargaului, la nord de Depresiunea Dornelor, la est de Muntii Bistritei, relieful este ondulat, avand culmi in partea de aval, iar in partea superioara a paraielor, de culmi proeminente si vai inguste. Altitudinea medie a zonei este de 800 m., cu varful Pietrosu de peste 2000 m. si Tamau – 1800 m. Masivele importante sunt: la est Muntii Bistritei si la sud Muntii Calimani. 
      
 Comuna Poiana Stampei are in componenta sa satele: Poiana Stampei (resedinta administrativa),  Casoi, Dornisoara, Pilugani, Tataru, Tesna si Praleni.

Sursa: www.poianastampei.ro

Obiective turistice în Poiana Stampei

Casa Muzeu

Ideea infintarii unui muzeu a venit din dorinta de a pastra vie istoria localitatii, de a urmari felul cum s-a dezvoltat continu, pana in zilele noastre.
Taranul nu se inconjura de lucruri inutile, multe si sofisticate, ci de lucruri neaparat necesare, cu truda si suferinta, innobilate prin bunul gust si dorinta de frumos. Fiecare obiect, oricat de mic si neinsemnat ar parea la prima vedere, are propria poveste, iar cand il privim, ne dam seama ca el este viu si incerca sa ne povesteasca lucruri si intamplari la care a fost partas.
In camera destinata spatiului de odihna se afla patul, dar si strativile la care, pana tarziu in noapte, la lumina opaitului gospodina tesea haine pentru sot si copii. Patul din colt asigura intimitatea cuplului, dar si caldura, simbolizata prin numeroasele obiecte tesute folosite ca asternut.
Interiorul locuintei uimeste prin bogatia tesuturilor viu colorate care acopera peretii, laitile, paturile si mesele, toate realizate in gospodarie.
Asezarea armonioasa si calda creeaza o atmosfera de confort in ciuda spatiului restrans si a simplitatii mobilierului.
Camera de oaspeti este camera dotata cu pat special, cu laita si masa, o camera cu icoane, batiste cusute, blide inflorate si prosoape traditionale. Aici se afla lada cu zestre, plina de costume si obiecte de podoaba.
In forma cea mai simpla, mobierul construit din laite asezate in jurul camerei pe calaburi din lemn si acoperite cu toale tesute, este destinat exclusiv vizitatorilor.
In consecinta nu ne ramane decat sa va facem si dumneavoastra o invitatie pe aceste locuri mirifice din Bucovina si va garantam ca veti trai momente unice care va vor aminti de inaitasii nostri.

Tirnovul Mare

Recunoaştere conform legislaţiei comunitare/ naţionale: Sit natura 2000 ( ordinul privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 200 în România, a Ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1964/ 13. 12. 2007). Situl a fost constituit ca rezervaţie naturală prin Hcm 1625/1955, şi Legea nr. 5/2000.
Aflat pe teritoriul administrativ al comunei Poiana Stampei, străjuit de dealurile Smida, Căsoi, Ciungii Chiperenilor, cu o suprafaţă de 675, 11ha (incluzând şi zona de protecţie), Tinovul Mare reprezintă cea mai întinsă rezervaţie naturală de turbă din ţara noastră.
Situl are aspect de tundră de tip siberian compusă dintr-un pinet cu consistenţă medie (0, 5-0, 6), vegetând în condiţii staţionale într-o mlaştină de turbă oligotrofă.
Această mlaştină este situată pe un teren aproape plan, la o altitudine medie de 880m.
Situl este localizat în Depresiunea Dornelor, situată în plină zonă montană. Având peste 800 m altitudine, se prezintă ca o depresiune suspendată. Este bine delimitată de Munţii Suhard în nord, de Masivul Giumalău şi Munţii Bistriţei în est, Munţii Călimani în sud şi de Masivul Bârgău în vest.
Tinovul Poiana Stampei sta pe depozitele aluviale andezitice ale terasei pârâului Dornişoara. În baza orizontului inferior de turbă apare un orizont de argilă plastică impermeabilizată printr-un nivel hidrostatic ridicat.

Via Transilvanica

Via Transilvanica este un traseu turistic de lungă distanță de 1.400 de kilometri care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Acest traseu intersecteaza comuna Poiana Stampei oferind peisaje de vis.



Vezi toate unitatile de cazare din Poiana Stampei