Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Ceahlău

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Ceahlau

Comuna Ceahlau, localitate caracteristica zonei de munte, s-a dezvoltat de-lungul unor cursuri de apa, evolutia spatiala nefiind compacta datorita reliefului ce a limitat-o.

Inainte de anul 1926,  teritoriul apartinea comunei Hangu, dar evolutia demografica si distantele mari au determinat constituirea comunei, cu numele de Ceahlau de la Muntele Ceahlau, la poalele caruia se afla.

Dupa anul 1956, i s-a adaugat si satul Bistricioara in urma desfiintarii  comunei cu acelasi nume. in anul 1960, lacul de acumulare Izvorul Muntelui a diminuat suprafata vetrelor de sat cu aproape 50%, intrand sub apa cele mai fertile terenuri, terasele joase si largi ale Bistritei.  Au fost afectate in totalitate satul Letesti si Catunul Retes.

Desi aceasta zona ofera conditii mai putin prielnice dezvoltarii asezarilor umane (altitudine mare, clima rece, paduri intinse, teren arabil putin), au fost si suficiente conditii ca aceasta sa cunosca o straveche populare. Se remar­ca o crestere a numarului de asezari dupa secolul al XVIII-lea - prin aportul de populatie venita din Transilvania, dar mai ales dupa mijlocul secolului al XIX-lea - crestere datorata dezvoltarii exploatari­lor forestiere si a industriei lemnului.

in prezent comuna Ceahlau cuprinde trei sate: Ceahlau, Bistricioara si Paraul Mare. Toate intra in categoria satelor de munte, rasfirate in lungul apelor si a drumurilor care le insotesc.

Satul Ceahlau - resedinta de comuna, cu o populatie de peste 1.500 locuitori, se desfasora pe malurile paraului Schitu (motiv pentru care s-a numit initial satul Schit) si a numerosilor lui afluenti, cu gospodarii inguste, dispuse perpendicular pe drum, cu terenul agricol inclus, care se intinde pana sub poalele padurii. in partea dinspre amonte s-a dezvoltat Statiunea turistica Durau - situata sub Varful Toaca. Aceasta  atrage mii de turisti anual, in hotelurile si pensiunile agroturistice existente.

Sursa: www.primaria-ceahlau.ro

Obiective turistice în Ceahlău

Muntele Ceahlau

Denumit si ``Athosul Romaniei``, acest titan numit Muntele Ceahlau constituie principala atractiei a statiunii Durau, judetul Neamt si unul dintre cele mai frumoase masive muntoase din tara, care este si parc national fiind o arie protejata prin lege.
Aflat intr-o zona linistita, in care prospetimea aerului ( poluarea din zona fiind zero )te incarca cu energie, acesta ofera posibilitatea de a-l strabate de-a lungul a mai multor trasee pana la inaltimea de 1904m ( el avand 1907 m ) si de a te bucura de fiecare bogatie a sa.
Pe munte accesul nu se poate face cu masina, insa acesta a pus la dispozitia celor care-l strabat atat de multe minunatii incat urcarea devine o adevarata placere.

Una dintre cele mai frumoase bogatii ale muntelui Ceahlau este Cascada Duruitoare, a carei cadere de apa este 25-30 m inaltime, fiind situata la o altitudine de peste 1200 m.
Numele sau este dat de zgomotul asurzitor pe care-l produce, care poate fi auzita din departare.

Asadar, totul este pregatit pentru ca dumneavoastra ca turisti sa va bucurati de un peisaj minunat in timpul sejurul dumneavoastra si sa va relaxati strabatand cararile muntelui Ceahlau.

Palatul Cnejilor

Palatul Cnejilor, un veritabil ansamblu architectural si locul de desfasurare a multor evenimente istorice, ne intampina sub forma unor ruine inconjurate de aura de mister si legenda ce dainuie si astazi.
Inceputurile sale dateaza din secolul al XIII- lea cand pe acest loc a fost construit un schit de catre ctitorul Silvestru care apartinea de manastirea Neamt. In timpul lui Ieremia Movila schitul se va numi Manastirea Pionul dupa care va deveni Schitul Hangu. In anul 1639, fratele lui Vasile Lupu, Gheorghe Hatmanul, ridica o biserica din piatra pe locul vechiului schit, care va fi inzestrata cu mosii intinse, intarite si intregite in decursul sec al xvii –lea.
In anul 1791, Matei Cantacuzino pleaca in Rusia unde obtine titlu de cneazul Gheorghe Cantacuzino si inalte distinctii imperiale, motiv pentru care intensifica atacurile juridice impotriva Manastirii Pionul. In anul 1840, in ciuda eforturilor depuse de mitropolitul Veniamin Costache, cnejii Cantacuzini obtin proprietatea iar calugarii sunt nevoiti sa se stramute la Schitisor. Urmeaza perioada in care acestia transforma biserica intarita intr-o adevarata curte boiereasca fortificata, modificand chiliile, construind noi anexe si intarind zidul de incinta.
Perioada de stralucire a Palatului Cantacuzin de la Schit a durat intre anii 1840-1852 cand a fost vizitat de Wilhelm von Kotzebue si Alexandre Dumas. Cheltuind peste masura pentru a mentine un fast nobiliar cu care au fost invatati, Cantacuzinii raman datori si isi pierd toate proprietatile. In anul 1852, Palatul Cnejilor este scos la licitatie si cumparat de Smaranda Sturza, moment in care se scrie ultima pagina in istoria acestuia. Cu timpul, curtea boiereasca incepe sa se ruineze, ramanand astazi doar povestea acestui loc.

Parcul national Ceahlau

In Parcul National Ceahlau poti face 8 trasee turistice mai lungi sau mai scurte, mai dificile sau mai usoare. Pe toate le regasesti descrise in site-ul Parcului National.
De asemenea poti alege intre cele 2 trasee tematice.

Poze imprejurimi Ceahlău

Ceahlău Ceahlău Ceahlău Ceahlău Ceahlău Ceahlău Ceahlău Ceahlău Ceahlău Ceahlău Ceahlău Ceahlău Ceahlău Ceahlău Ceahlău Ceahlău

Vezi toate unitatile de cazare din Ceahlău