Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Călinești

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Călinești

Călinești (în maghiară: Felsőkálinfalva) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România. Are în componență 3 sate: Călinești (reședință), Cornești și Văleni.

Obiective turistice în Călinești

Portile de lemn

Biserica de lemn Susani

Biserica de lemn din Călinești – Căeni

Biserica din Călinești–Josani (Căeni) a fost ridicată în 1663 și poartă hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Este construită din lemn de stejar și a fost lărgită în sec. XIX cu mai bine de 3 metri, înspre nord (se recunoaște operația și datorită faptului că adaosurile sunt din lemn de brad ceea ce conferă o curioasă asimetrie ansamblului). Tot atunci, probabil, i s-a adăugat și pridvorul pe latura sud.
Interiorul conține un valoros ansamblu de picturi murale din 1754, realizate de Alexandru Ponehalschi. Întîlnim aici, în formă restrînsă și simplificată din cauza dimensiunilor reduse ale bisericii, toate caracteristicile stilului lui Ponehalski: programul iconografic, aceleași tipuri de compoziții ale ansamblului cât și ale scenelor, modul de a construi personajele și figurile. Tratarea este însă mai schematică și mai seacă aici, față de lucrările ulterioare.
Faptul că biserica era de dimensiuni reduse a impus împărțirea spațiului de pictat în scene mici și o simplificare a redării picturale. Suprafețele sunt mai puțin vibrate, iar motivele decorative cu greu își pot face loc.
Din această cauză stilul pare sec, personajele fiind reduse aproape numai la conturarea siluetelor și a faldurilor prin desen. Totuși, acest stil aproape schematic în detalii este suplinit de interesul pentru organizările spațiale destul de savante, bazate când pe simetrie, când pe alternanță și simetrie inversă, când pe o succesiune filmică a episoadelor, desfășurate în friză.
Fundalurile cuprind arhitecturi variate ca dimensiuni și orientare, contribuind totodată la despărțirea scenelor și ritmarea compozițiilor. Clădirile sunt simple și prezentate de cele mai multe ori izolat sau într-o simplă juxtapunere; apar elemente inspirate din arhitectura locală, case și turnuri cu acoperișuri înalte, în două ape, din șindrilă.
n ciuda mijloacelor restrînse de exprimare, câteva figuri se disting prin reușita reprezentării. De o deosebită valoare sunt încercările de a caracteriza starea psihologică a fecioarelor nebune: poziția ușor diferențiată a capetelor înclinate trist, ochii închiși sau privind în gol, brațele încrucișate pe piept în semn de resemnare.
O altă figură de o frumusețe senină este aceea a lui Dumnezeu- Tatăl, care privește blând în jos, cu ochii foarte mari și expresivi, cu pleoapa superioară subliniată de un fin contur alb. De asemenea sunt de remarcat personajele din scena Iisus eliberează femeia adulteră cu chipurile vibrate de puternice blicuri albe.
Unele elemente introduse în pictură sînt inspirate din realitatea locală, fapt caracteristic de altfel pentru mentalitatea veacului al xviii-lea: cămașa albă, țărănească, cu motive alese, a lui Iisus copil, năframa albă și șorțul purtat de „femeile lui Lameh”, furca înaltă din care toarce Eva, diferitele tipuri de pălării de modă apuseană ale soldaților din ciclul Patimilor, arhitecturile inspirate din turnurile bisericilor maramureșene.
În afara picturilor murale menționate mai sus biserica mai posedă câteva icoane de preț printre care amintim pe cea a Sf. Dumitru, realizată la sfârșitul secolului xviii, dar inspirată sau copiată după un original din secolul xvii.

Drumul Verde din Maramureș

„Drumul Verde” din Maramureș leagă 7 sate tradiționale. Drumul dintre aceste sate nu se realizează cu mașina. Cei care vor să ajungă aici o pot face doar cu căruța, cu bicicleta sau pe jos. Acest traseu a fost lansat în octombrie 2006 și străbate Munţii Gutâi, bogați în atracţii naturale şi culturale de o deosebită frumuseţe. Din cei 88 de km, 48 km reprezintă trasee montane omologate.
Drumul verde conectează 7 arii protejate si 7 sate: Rezervaţia Creasta Cocoşului, Pădurea Crăiasca, Lacul Morărenilor, Tăurile de la Hoteni, Turbăria Iezerul Mare, Cheile Tătarului; Mlaştinile Poiana Brazilor. Cele 7 sate sunt reprezentative pentru cultura maramureşeană: Ocna Şugatag, Budeşti, Breb, Hoteni, Hărniceşti, Deseşti şi Mara.
Aici se regăsesc: biserici de lemn, străvechi monumente intrate în patrimoniul unesco, porţi masive sculptate în lemn, mori, vâltori, horinci acţionate de apă, meşteşuguri şi artizanat, port popular purtat de localnici în zilele de sărbătoare, obiceiuri şi festivaluri, precum şi preparate tradiţionale din ingrediente locale.

Activități de agrement în Călinești

Plimbari cu sania trasa de cai

Plimbarile cu sania trasa de cai sunt cunoscute de catre turisti, in Maramuresul istoric, ca fiind dintre cele mai frumoase si de neuitat momente.

Cu ocazia plimbarilor veti avea posibilitatea de a gusta palinca buna de prune.

Plimbarile vor avea loc in satul Valeni din comuna Calinesti cu un traseu de aproximativ 10 km in care ochiul va surprinde imagini inedite.

Pescuit Sportiv

Pescuit sportiv la Pensiunea Cosau alfata la iesirea din Calinesti inspre Cornesti. Pescuit de tip catch & release ( captura si eliberati ).

- tarif: - 30 lei /zi.

    Date de contact:
  • Nume: Nemes Dan Mihai
  • Telefon: 0742 098 941
  • Email: pensiuneacosau@gmail.com

Poze imprejurimi Călinești

Călinești Călinești Călinești Călinești Călinești Călinești Călinești Călinești Călinești Călinești Călinești Călinești Călinești Călinești Călinești Călinești Călinești Călinești Călinești Călinești Călinești Călinești

Vezi toate unitatile de cazare din Călinești