adaugă o unitate turistică
search
date_range

Localitatea Arieseni

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Arieseni

Tara Motilor (Muntii Apuseni), gustul dulce al istoriei, vintul cald al muntilor, incremenirea suferintei oamenilor.

Arieseni o lume pierduta in inima Apusenilor, este locul in care fiecare roman trebuie sa-l vada macar o data in viata.

O excursie in Tara de Piatra este un vis dulce care trebuie trait la solemnitatea realitatii.
Obiective turistice in imprejurimi:
Ghetarul Scarisoara
Pestera Ursilor
Ghetarul Vartop
Coiba Mare
Coiba Mica
Izbucul Taut
Pestera Meziad
Pestera Focul Viu
Pestera Huda lui Papara
Cetatile Ponorului
Groapa Ruginoasa
Cascada Varciorog
Detunatele
Targul de fete de pe Muntele Gaina
Casa memoriala Avram Iancu
Muzeul Etnografic si de Arta Populara Lupsa
Manastirea Lupsa
Muzeul Aurului Brad
Galeriile Romane, Rosia Montana

Obiective turistice în Arieseni

Cetatile Ponorului

Considerate cel mai grandios fenomen carstic al Romaniei, Cetatile Ponorului reprezinta obiectivul de maxim interes din zona Padisului.

Ele se gasesc in partea de sud a bazinului, la capatul Vaii Cetatilor care-si formeaza cursul din izvoavele ce apar in Poiana Balaleasa.

Traseul turistic in circuit care conduce de la cabana Padis la Cetatile Panorului si inapoi este marcat cu punct albastru si insumeaza 12km, dintre care 5,5km reprezinta distanta la dus.
El ajunge mai intii in Piriul Bradetanului, trece la mica departare de Izbucul Ponor (pentru vizitarea caruia exista o derivatie cu marcaj dublu), traverseaza Poiana Ponor si razbate apoi in versantul sting al Vaii Cetatilor, in zona centrala a complexului pe care-l formeaza Cetatile Ponorului.
Acest marcaj intersecteaza drumul forestier spre Valea Seaca, care se desprinde in Saua Balaleasa din drumul Bulz - Padis si care constituie o a doua varianta de apropiere, accesibila si cu masina.

Pestera Ghetarul Focul Viu

Pestera se deschide la baza unui perete de calcar printr-o intrare joasa, urmata de o galerie care coboara in panta puternica pina in Sala Mare.

O scara de lemn, imbatrinita de vreme si cam nesigura, inlesneste totusi depasirea acestei portiuni mai dificile.

Sala Mare ( atentie, planseul de gheata aluneca ), masurind 68m in lungime si 46m in latime, adaposteste un bloc de gheata fosila - al doilea ca marime dupa cel din Ghetarul de la Scarisoara dar foarte probabil de aceeasi virsta cu acesta.
Centrul salii este ocupat de o imensa aglomerare de trunchiuri, cazute printr-o larga fereastra care strapunge bolta si prin care lumina zilei patrunde din belsug.
In latura din dreapta se deschide un fel de crevasa ( atentie, zona foarte periculoasa ), o rimaie de 20m adincime care nu poate fi coborita decit cu ajutorul scarilor speologice.
In partea opusa intrarii se vad citeva stalagmite si scurgeri stalagmitice de gheata, pe care razele soarelui le fac sa scinteieze in orele amiezii, generind o imagine de o rara frumusete.

Dincolo de aceste masive de gheata, cavitatea continua printr-o scurta galerie rectilinie, intrerupta de o saritoare de 6m (pericol de alunecare, podea de gheata) si inchisa de o nisa usor ascendenta. Lungimea totala a pesterii este de 165m.
Ea adaposteste peste 25000mc de gheata fosila.

Groapa Ruginoasa

Groapa Ruginoasa reprezinta un fenomen cu totul aparte.

Ea este o imensa ravinare sapata pana in creasta culmii care inchide spre sud Valea Seaca, cu o adancime de peste 100 m si un diametru de peste 600 m.

Pe toata suprafata ei, un proces de eroziune foarte activ a scos la zi straturile de cuartite, a caror culoare rosie violacee confera zonei un aspect cu totul aparte, ea aparand de la mari departari ca o rana deschisa in trupul muntelui.

Muchii ascutite, adevarate lame, converg spre centrul ei la firul unui valcel, impartind spatiul in mai multe sectoare.

Valcelul, de fapt obarsia Vaii Seci, reprezinta un canion extrem de dificil de parcurs in aval din cauza saritorilor mari pe care le prezinta.

Interesant este faptul ca eroziunea lucreaza si astazi foarte activ, sapand regresiv si marind rapid dimensiunile Gropii Ruginoase.

Urmarind hartile vechi, se constata ca eroziunea a avansat cu o viteza foarte mare, acum 80 de ani locul nefiind marcat decat printr-o ravena foarte mica.

Cascada Pisoaia

Cascada Pisoaia este o rezervatie peisagistica pe un prag stancos de calcare cristaline de varsta paleozoica, incadrata intr-o padure de fag si arbori izolati de rasinoase.

Caderea de apa se realizeaza de la circa 18 m inaltime, cu un front de dezpletire a firului de apa de 25 m pe abruptul stancos pe care se scurge.

Cascada Varciorog

Este situata in Arieseni, sat Vamvucesti, la 4,5 km de centrul comunei Arieseni.

Cascada Varciorog are statutul de rezervatie peisagistica fiind situata in padurea de molid si brad ce imbraca cu o haina verde o buna parte din valea cu acelasi nume.

Inaltimea cascadei depaseste 15 metri, cea mai impozanta infatisare o are primavara dupa topirea zapezii cand debitul apei este mare si vizitatorii acesteia nu scapa fara a fi udati un pic.

De la cascada, de primavara dupa topirea zapezii si pana toamna cand e vremea murelor, va recomandam sa urcati pana la mutaturile motilor si mai apoi mai sus pana pe Varful Piatra Graitoare.

In limba motilor a grai inseamna a vorbi, acest varf ar avea atunci numele de Varful Piatra Vorbitoare pentru ca atunci cand va aflati in fata ei raspunde strigatelor dumneavoastra cu mai multe ecouri.

Va asteptam la munte!

Peștera Ghețarul

Numitã și Peștera Minunatã este o peșterã frumos concreționatã, situatã la aproximativ 1170 m altitudine, în apropierea cãtunului Casa de Piatrã din comuna Arieșeni, jud. Alba. Peștera este ascendentã (30 m denivelare pozitivã) și are o lungime de aproximativ 340 m. Poate fi vizitatã fãrã echipament special de parcurgere a verticalelor.

Accesul cãtre peșterã se face pe o potecã semnalizatã din cãtunul Casa de Piatrã, comuna Arieșeni. Pânã în Casa de Piatrã se ajunge din centrul localitãții Gârda de Sus, pe drumul comunal paralel cu valea Gârda de Sus, iar spre amonte - valea Gârdișoara (între Gârda și Casa de Piatrã sunt 12 km).

Ghețarul de la Vârtop este celebru îndeosebi pentru faptul cã în anul 1974, cercetãtori din cadrul Institutului de Speologie Emil Racovițã din Cluj-Napoca au descoperit în interiorul ei 3 urme de hominid imprimate în planșeul peșterii. Cea mai bine conservatã dintre acestea a fost prelevatã în momentul descoperirii în vederea studierii sale. Studiile efectuate au relevat cã vechimea urmei de hominid este de cel puțin 62.000 de ani, ceea ce denotã faptul cã ea trebuie sã fi aparținut omului de Neanderthal.

Peștera a fost declaratã monument al naturii începând din anul 1957 și preluatã în administrare de cãtre Comisia Monumentelor Naturii din cadrul Academiei R.P.R.

În prezent, administrarea Ghețarului de la Vârtop este în sarcina Administrației Parcului Natural Apuseni, peștera fiind inclusã în zona de conservare specialã a ariei naturale protejate.

În acest context, peștera poate fi vizitatã în baza unui bilet de intrare, în grupuri de organizate, de minim 5 - maxim 10 persoane.

Valoarea unui bilet de intrare este de 10 lei/persoanã.

Durata vizitei este de aproximativ 30 de minute.

Vizitarea peșterii se poate face între orele 10:00 - 18:00 în sezonul turistic (15 iunie - 1 septembrie).

În afara sezonului turistic vizitarea peșterii se poate face doar în weekend, cu programare telefonicã prealabilã. Accesul grupurilor se va face în ordinea programãrilor telefonice (prioritar), respectiv în ordinea sosirii la peșterã.

Programarea grupurilor se face prin contactarea telefonicã a ghizilor:

Cosmin Dobra - 0766 445 980 sau 0732 900 289
Nicolae Gligor - 0762 626 551 sau 0733 555 916

Valea Ordâncusa

Izvorând de sub Vf. Clujului, valea strabate la început o zona anonima, pentru ca apoi sa sculpteze unele din cele mai impresionante chei din Apuseni, dezvoltate pe 4 km lungime.

Peretii deosebit de abrupti si foarte înalti (200 m) se apropie în unele sectoare la mai putin de 5 m, soseaua cu greu gasindu-si loc printre acestia. Numarul pesterilor trece de 50.

Principalul afluent al Ordâncusei este Pârâul Ghetarului, care îsi are obârsia în Fântâna de la Iapa si care dreneaza compartimentul nord-estic al Platoului Ghetari – Ocoale.

Culmea Cârligate

Situata în partea de nord-vest a Padisului, culmea ofera pentru turisti un interes deosebit datorita largilor privelisti pe care le deschide atât asupra Padisului, cât si asupra unei mari parti a Muntilor Apuseni. Culmea este formata din vârful Cârligate (1694 m) si se continua spre vest cu Vârful Cornu Muntilor (1652m) si Coasta Braiesei, iar spre est cu Saua Cumpanatelul.

Culmea reprezinta un platou, orientat est-vest, foarte abrupt spre sud ( Padis ) si cu panta mai domoala spre nord ( Valea Draganului).

Coiba Mare

Coiba Mare este o peşteră situată în judeţul Alba, la 300 de metri de cătunul Casa de Piatră.

Lungimea totală a tuturor galeriilor depăşeste 4 km, iar partea cea mai interesantă la aceasta peşteră este portalul (intrarea în peşteră) a carei dimensiuni este de 47 metri înalţime şi 74 metri latime.

Activități de agrement în Arieseni

Inchiriere ski si echipament de partie

Centru de inchirieri `` Piatra Graitoare`` situat pe partia de ski Vartop ( in partea dreapta ) va ofera pentru inchiriat clapari, bete, ski, boats si snowboard, saniute, rachete de zapada, de cea mai buna calitate.

  Date de contact:
 • Nume: Popa Gheorghe
 • Telefon: 0746 098 640
 • Email: pensiuneaheidi@yahoo.com
Inchiriere ATV

Centrul de inchirieri ``Piatra Graitoare`` situat pe partia de ski Vartop organizeaza ture individuale si excursii organizate cu ATV-uri marca Linhai(350cmc) si Suzuki (750 cmc).

  Date de contact:
 • Nume: S.C. Geodori Tour S.R.L.
 • Telefon: 0746 098 640
 • Email: pensiuneaheidi@yahoo.com
Patinoar

O nouă atracție pentru turiștii din Arieșeni!

S-a deschis Scorbura Moțului, patinoar natural și parc de aventură, la km 3 pe șoseaua Vârtop – Arieșeni.
Scorbura vă așteaptă cu patine, nocturnă, vin fiert și ținte și săgeți pentru tras cu arcul. Pentru vara oferim activitati in miniparcul de aventura, la panoul de catarare, pe terenul de footbal si tenis.
Tarif: 25 lei/persoana.
Gratis! In fiecare sambata seara incepand cu 19 decembrie, ora 7pm

  Date de contact:
 • Telefon: 0743 938 869
 • Web: www.scorburamotului.ro
Parc de aventură

O nouă atracție pentru turiștii din Arieșeni!

S-a deschis Scorbura Moțului, parc de aventură, la km 3 pe șoseaua Vârtop – Arieșeni.
Scorbura vă așteaptă cu ținte și săgeți pentru tras cu arcul. Pentru vara oferim activitati in miniparcul de aventura, la panoul de catarare, pe terenul de footbal si tenis.

Tarif: 10 lei/10 sageti pentru adulti, 8 lei/10 sageti pentru copii
Gratis! In fiecare sambata seara incepand cu 19 decembrie, ora 7pm

  Date de contact:
 • Telefon: 0743 938 869
 • Web: www.scorburamotului.ro

Poze imprejurimi Arieseni

Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni Arieseni