Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Aiud

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Aiud

Aiudul a fost cel mai important centru cultural-educaţional al calvinismului în Transilvania, principele Gabriel Bethlen deschizând în oraş, în1625, colegiul care astăzi îi poartă numele.

În timpul regimului comunist din România, închisoarea din Aiud a fost locul de întemniţare a numeroşi deţinuţi politici.

Numeroase vestigii arheologice vorbesc despre existenta unor asezari omenesti in zona Aiudului inca din Epoca Primitiva (epoca neolitica, a cuprului, bronzului si fierului) precum si din cea romana si perioada prefeudala. Dovezi precum cimitire scitice( populatie nomada de neam iranian) si celtice dar si asezarile preistorice scot la iveala faptul ca acesta misterioasa localitate a fost tulburata la origini dar s-a dovedit maiestoasa la pastrarea locurilor si culturii....

In 1293 populatia era alcatuita in majoritate din sasi.

Sursa: wikipedia.org

Obiective turistice în Aiud

Colegiul Bethlen Gabor Aiud

In mai 1622 la initiativa principelui Bethlen Gabor privind infiintarea unei institutii de invatamant superior, nobilimea a hotarat si urma sa poarte numele de Academicum Collegium seu Gymnasium Illustret.
Scopul principelui a fost de a transforma Alba Iulia intr-un " Heidelberg al Estului ".
Dorind sa asigure un invatamant de inalta calitate, principele a invitat profesori de la universitatile din vestul Europei.
In 1658 Colegiul a fost distrus in urma invaziei turco - tatare, dupa care s-a refugiat la Cluj.
In 1662 peincipele Apafi Mihaly printr-o ordonanta muta sediul Colegiului din Alba Iulia la Aiud in centrul domeniilor donate de catre principele fondator.
In 1704 Aiudul si Colegiul au fost devastate de ostile austriece.
In 1711 rectorul Colegiului Papai Pariz Ferencz obtine cu acordul regelui Angliei un sprijin material din partea credinciosilor din Anglia constand in 11.000 lire sterline pentru recladirea scolii.
Din aceste fonduri si din dobanzile acestuia s-a construit in cea mai mare parte acel complex de cladiri care alcatuiesc in prezent Colegiul Bethlen Gabor.
In 8 ianuarie 1849 Aiudul, considerat centru cultural si stiintific datorita Colegiului sau, este devastat si distrus cu cruzime. A fost cea mai cumplita distrugere din istoria Aiudului si a Colegiului.
De la infiintare si pana in 1895 Colegiul a fost considerat institutie de rang academic cu trei facultati: filologie, drept, teologie.
 Dupa mutarea facultatilor la Cluj in 1869, respectiv 1895, Colegiul Bethlen Gabor a fost considerat gimnaziu superior.

Cetatea Medievala

Situata in zona centrala a orasului, la dreapta soselei nationale Bucuresti - Oradea, la aproximativ 30 km distanta de municipiul Alba Iulia si la circa 36 km de Turda, Cetatea Aiudului - un complex de arhitectura medievala cuprinzand mai multe edificii - este cel mai important obiectiv turistic de pe teritoriul asezarii.
 
Cetatea cu ziduri si turnuri de piatra este amplasata pe locul unei fortificatii de pamant mai vechi care la randul ei se suprapune pe o asezare daco - romana din sec. al III – lea.
In plan orizontal cetatea are forma unui pentagon cu laturile inegale.
La unghiurile de intalnire ale zidurilor si la mijlocul laturilor lungi ale acestora, sunt adosate turnuri cu patru, cinci si sapte laturi.
In interiorul cetatii sunt amplasate doua edificii de cult si patru edificii din secolele XVIII si XIX.
In interiorul cetatii sunt amplasate doua edificii de cult si patru edificii din secolele XVIII si XIX.

Monumentul Studentilor


Este cel mai vechi monument public din oras.



A fost ridicat  în memoria studentilor colegiului cazuti în luptele din 1704, cu armatele habsburgice.



Construit în forma de baldachin si executat în piatra, monumentul are cupola sustinuta de patru coloane svelte, iar în varf o urna cu draperie.



Coloanele sunt sprijinite pe un soclu, la care urca cateva trepte.



 

Vestigiile asezarii romane de la Brucla

Astazi mai exista doar ruinele acestei asezari romane, avand atestare inca din secolele al II-III en.

Muzeul de Stiinte ale Naturii


Este cea mai veche institutie de acest gen din tara.


Primele documente scrise care atesta existenta pieselor muzeale si a colectiilor din Aiud, dateaza din anul 1720, iar data oficiala a infiintari muzeului este anul 1796, date despre care aflam din manuscrisul intitulat "Catalogus Raritatum et Benefactorum", document care s-a pastrat din secolul al XVIII-lea la biblioteca documentara Bethlen.


Sursa:www.hoinari.ro


 

Muzeul orasenesc de Istorie - Palatul princia


Muzeul de istorie aiudean se constituie ca institutie culturala de sine statatoare in anul 1950.


In noua forma organizatorica, printre cei care au contribuit la imbogatirea patrimoniului cultural, se impune a fi amintiti: dr. Valeriu Lazar , prof. Lidia Chitu , prof. Matilda Takacs.


Au fost efectuate sapaturi arheologice la vila rustica de la Aiudul de Sus, la Ciumbrud, Cicau, Cheile Valisoarei si Lopadea Veche, in colaborare cu Institutul de arheologie din Cluj - Napoca, Muzeul de Istorie a Transilvaniei si alti colaboratori, realizandu-se atat imbogatirea patrimoniului muzeal cat si cercetarea istorico - arheologica a zonei.


Astfel patrimoniul s-a imbogatit cu vestigii descoperite in Aiud si regiunea din preajma


In prezent intregul patrimoniu al muzeului se ridica la peste 30.000 obiecte muzeale, din care circa 2/3 tin de domeniul arheologiei.Edificiul pastreaza in memoria zidurilor sale de piatra si caramida amintirile unor insemnate evenimente din istoria medievala si moderna a Aiudului si imprejurimilor sale.


 

Poze imprejurimi Aiud

Aiud Aiud

Vezi toate unitatile de cazare din Aiud