Localitatea Colibita

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Colibita

Colibita este un sat din cadrul comunei Bistrita Bargaului, judetul Bistrita-Nasaud, Transilvania, Romania.

Localitatea este asezata pe Valea Bistritei, intre Muntii Bargau si Muntii Calimani.

Pe masura ce parcurgi drumul dinspre Bistrita spre Vatra Dornei, intri intr-un sir, parca nesfarsit de comune, cunoscute sub denumirea de Bargaie: Rusu Bargaului, Josenii Bargaului, Mijlocenii Bargaului, Susenii Bargaului, Prundul Bargaului, Tiha Bargaului si Muresenii Bargaului.

Din Prundul Bargaului, vis-a-vis de biserica, drumul ce face spre dreapta duce inspre Colibita, bineinteles printr-o alta comuna numita Bistrita Bargaului. Majoritatea oamenilor din zona isi castiga existenta din agricultura, cresterea animalelor si prelucrarea lemnului.

La iesirea din Bistrita Bargaului drumul incepe sa urce serpuind, peisajul devenind din ce in ce mai salbatic. La vreo 7 Km de Bistrita Bargaului, apare barajul de acumulare si lacul Colibita. Privind de la baraj nu reusesti sa zaresti decat o parte a lacului care este destul de mare , un mic ocol al acestuia durand 2 ore cu masina, bineinteles admirand frumusetile naturii ce te inconjoara, iar in zare poti zari muntii ce strajuie lacul : Strunioru si Bistricioru.

Zona ofera vaste posibilitati de destindere pentru iubitorii muntelui, in orice anotimp: excursii, drumetii (Taul Zanelor, izvorul de apa minerala Borcut, trasee montane - traseu marcat de 3,5 ore pana in Vf. Bistricioru, Castel Dracula langa Pasul Tihuta - 1100 m alt), ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit (pastrav, clean, caras - in lacul Colibita), plimbari cu sania etc.

Sursa: www.wikipedia.org

Obiective turistice în Colibita

Barajul de la Colibita

Lacul Colibita este un lac artificial de acumulare din Muntii Calimani, judetul Bistrita - Nasaud.

A fost amenajat in perioada 1977 - 1991 cu scop hidroenergetic pe cursul raului Bistrita. Are suprafata de 270 ha, lungimea de 13 km si volumul de 65 mil. m3, fiind situat la o altitudine de 900 m.

Pe malurile lacului se afla statiunea turistica Colibita.

Lacul Colibita

La 50 de km de orașul Bistrița, pe drumul spre Vatra Dornei, E576, se trece prin comunele Livezile, Josenii Bărgăului și Prundul Bârgăului.
La ieșirea din comuna Prundul Bârgăului, există doua variante pentru a ajunge în Colibița : fie la dreapta, trecând prin Bistrita Bârgăului, fie tot înainte, spre Tiha Bărgăului si apoi, din satul Mureșenii Bărgăului, făcând tot la dreapta se ajunge la Colibița.
Colibiţa reprezintă poarta de intrare în Munţii Căliman, amplasarea sa pe malul lacului de acumulare cu acelaşi nume, oferind diverse posibilităţi de odihnă şi recreere.
Colibiţa este de fapt o staţiune climaterică, situată la 830 m altitudine, la o distanţă de 18 km de Prundul Bârgăului, pe versantul sudic al Munţilor Bârgăului, pe valea râului Bistriţa.
Turismul a apărut în această zonă la finele secolului al XIX-lea, atunci când, conform documentelor vremii, o domnişoară din Bistriţa s-a vindecat de tuberculoză graţie aerului din această zonă, extrem de bogat în ozon.
Erika Schuller, o arhitectă din Bistriţa a trecut prin aceeaşi experienţă, după care a construit în zonă un sanatoriu cu 16 camere, unde erau trataţi bolnavii de tuberculoză. Aici au fost trataţi, în perioada interbelică şi în preajma celui de-al Doilea Război Mondial şi copiii săraci bolnavi pulmonar, dar şi studenţii care sufereau de TBC. Activitatea sanatoriului a luat sfârşit în 1944, când a fost incendiat.
Colibiţa a funcţionat ca staţiune balneo climaterică până în 1975, timp în care în zonă s-au construit vile în stil elveţian şi cabane pentru turişti. Zona a intrat în paragină în anii 80, când a început construcţia barajului care a dus la apariţia lacului de acumulare.
Lacul Colibița este lac artificial de acumulare, creat între 1977 si 1991, prin inundarea unui sat. Situat la o altitudine de 830 m, acesta se intinde pe o suprafață de 15 km. În jurul lacului s-a constituit stațiunea turistică Colibița, existând în prezent peste 300 de vile, case de vacanță și cabane.
Zona oferă vaste posibilități de destindere pentru iubitorii muntelui, în orice anotimp: excursii, drumeții (Tăul Zânelor, izvorul de apă minerală Borcut, trasee montane – traseu marcat de 3,5 ore pâna în Vf. Bistricioru, Castelul Dracula lângă Pasul Tihuța – 1100 m alt), ciclism montan, alpinism, pescuit (păstrăv, clean, caras – în lacul Colibița, contra unei taxe), plimbări în jurul lacului, plimbări cu sania etc.
Se pot închiria hidrobiciclete și caiace pentru activități de agrement pe lac. Există posibilități de practicare a raftingului pentru începatori și avansati pe răul Bistrțta pentru iubitorii de sporturi extreme.
Iarna se poate schia în Pasul Tihuta, la Vatra Dornei sau la Borsa.

Castel Dracula

Scurtă descriere
Mitul Contelui Dracula a fost inspirat din frumuseţea şi sălbăticia Munţilor Bârgăului. Bram Stocker a fixat coordonatele geografice ale întâmplărilor din cartea sa chiar în Bistriţa-Năsăud.
Aşadar, dacă vrei să mergi cu adevărat pe urmele lui Dracula, trebuie neapărat să vii în Bistriţa-Năsăud.
.
Hotelul Castel Dracula este poziţionat în Pasul Tihuta din Munţii Bârgăului, în Piatra Fantanele.
Construit în stilul unei castel medieval, hotelul pune la dispozitie spatii de cazare moderne.
Restaurantul castelului este amenajat de asemenea în stil medieval, având saloane decorate tematic care dau viaţă unor scene misterioase din povestea Contelui Dracula.
Bucătăria castelului este renumită pentru mâncărurile deosebit de gustoase, preparate după reţete tradiţionale.
Din meniu nu lipsesc specialtăţile din bucataria internationala, specialtatile dedicate Contelui Dracula dar şi băuturile de culoarea sângelui, preferate de temutul conte.
Aici puteti experimenta
petreceri cu vampiri şi prinţese, cu meniuri şi băuturi preferate de Contele Dracula, în sălile special amenajate sau în jurul unui foc de tabără
in fiecare an, la sfarsitul lunii octombrie are loc „Balul Vrajitoarelor la
Castel”, un eveniment lansat in 2010 si care s-a bucurat de un mare succes
vizite în înfricoşătorul Cavou al Contelui Dracula
drumeţii şi plimbări în aer liber pe trasele marcate din Munţii Bârgăului
pârtie de schi
urcare cu telescaunul, în orice sezon, pentru o panoramă splendidă aspura Munţilor Bârgăului şi Rodnei
picnicuri în aer liber pe munte, la Lacul Colibiţa sau la stânele tradiţionale din împrejurimi
Datorită climatului tonic, cu aer puternic ozonat şi cu cel mai ridicat conţinut de iod în atmosferă din toată ţara, a peisajului de o frumuseţe rară cât şi a serviciilor la un înalt grad de calitate, Hotelul Castel Dracula este una dintre cele mai căutate destinatii din zonă.

Activități de agrement în Colibita

Colibita

Zona de agrement Colibita figureaza pe lista celor 273 de locuri din tara pe care utilizatorii retelei Facebook le recomanda de vazut inainte sa pleci din Romania.

Pe aceeasi lista mai e trecuta si Cascada Cailor din Muntii Rodnei, dar si Biserica din Herina.

Situata la circa 38 de kilometri de Bistrita, in zona Muntilor Bargaului, Colibita e o zona de agrement amenajata in jurul lacului de acumulare cu acelasi nume.

Lacul de acumulare se intinde pe o suprafata de 15 km, fiind inconjurat de Muntii Bargaului, cu maguri vulcanice si un fond cinegetic extrem de bogat, dar si de Muntii Calimani, caracterizati prin masivitate si fenomene vulcano - carstice curioase.

Lacul este la o altitudine de 820 de metri, intr-un climat foarte placut, lipsit de curenti puternici, cu ploi rare in timpul verii si cu aer puternic ozonat, fiind un loc ideal de odihna.

Zona Colibita ofera vaste posibilitati de destindere pentru iubitorii muntelui, in orice anotimp cum ar fi excursii, drumetii la Taul Zanelor, izvorul de apa minerala Borcut, trasee montane marcate pana in Varful Bistriciorul, la Castel Dracula langa Pasul Tihuta.

Totodata, in zona se mai poate practica ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit (pastrav, clean, caras - in lacul Colibita), plimbari cu sania in timpul iernii.

Poze imprejurimi Colibita

Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita Colibita

Vezi toate unitatile de cazare din Colibita