Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Colibița

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Colibita

Colibita este un sat din cadrul comunei Bistrita Bargaului, judetul Bistrita-Nasaud, Transilvania, Romania.

Localitatea este asezata pe Valea Bistritei, intre Muntii Bargau si Muntii Calimani.

Pe masura ce parcurgi drumul dinspre Bistrita spre Vatra Dornei, intri intr-un sir, parca nesfarsit de comune, cunoscute sub denumirea de Bargaie: Rusu Bargaului, Josenii Bargaului, Mijlocenii Bargaului, Susenii Bargaului, Prundul Bargaului, Tiha Bargaului si Muresenii Bargaului.

Din Prundul Bargaului, vis-a-vis de biserica, drumul ce face spre dreapta duce inspre Colibita, bineinteles printr-o alta comuna numita Bistrita Bargaului. Majoritatea oamenilor din zona isi castiga existenta din agricultura, cresterea animalelor si prelucrarea lemnului.

La iesirea din Bistrita Bargaului drumul incepe sa urce serpuind, peisajul devenind din ce in ce mai salbatic. La vreo 7 Km de Bistrita Bargaului, apare barajul de acumulare si lacul Colibita. Privind de la baraj nu reusesti sa zaresti decat o parte a lacului care este destul de mare , un mic ocol al acestuia durand 2 ore cu masina, bineinteles admirand frumusetile naturii ce te inconjoara, iar in zare poti zari muntii ce strajuie lacul : Strunioru si Bistricioru.

Zona ofera vaste posibilitati de destindere pentru iubitorii muntelui, in orice anotimp: excursii, drumetii (Taul Zanelor, izvorul de apa minerala Borcut, trasee montane - traseu marcat de 3,5 ore pana in Vf. Bistricioru, Castel Dracula langa Pasul Tihuta - 1100 m alt), ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit (pastrav, clean, caras - in lacul Colibita), plimbari cu sania etc.

Sursa: www.wikipedia.org

Obiective turistice în Colibița

Barajul de la Colibita

Lacul Colibita este un lac artificial de acumulare din Muntii Calimani, judetul Bistrita - Nasaud.

A fost amenajat in perioada 1977 - 1991 cu scop hidroenergetic pe cursul raului Bistrita. Are suprafata de 270 ha, lungimea de 13 km si volumul de 65 mil. m3, fiind situat la o altitudine de 900 m.

Pe malurile lacului se afla statiunea turistica Colibita.

Lacul Colibita

La 50 de km de orașul Bistrița, pe drumul spre Vatra Dornei, E576, se trece prin comunele Livezile, Josenii Bărgăului și Prundul Bârgăului.
La ieșirea din comuna Prundul Bârgăului, există doua variante pentru a ajunge în Colibița : fie la dreapta, trecând prin Bistrita Bârgăului, fie tot înainte, spre Tiha Bărgăului si apoi, din satul Mureșenii Bărgăului, făcând tot la dreapta se ajunge la Colibița.
Colibiţa reprezintă poarta de intrare în Munţii Căliman, amplasarea sa pe malul lacului de acumulare cu acelaşi nume, oferind diverse posibilităţi de odihnă şi recreere.
Colibiţa este de fapt o staţiune climaterică, situată la 830 m altitudine, la o distanţă de 18 km de Prundul Bârgăului, pe versantul sudic al Munţilor Bârgăului, pe valea râului Bistriţa.
Turismul a apărut în această zonă la finele secolului al XIX-lea, atunci când, conform documentelor vremii, o domnişoară din Bistriţa s-a vindecat de tuberculoză graţie aerului din această zonă, extrem de bogat în ozon.
Erika Schuller, o arhitectă din Bistriţa a trecut prin aceeaşi experienţă, după care a construit în zonă un sanatoriu cu 16 camere, unde erau trataţi bolnavii de tuberculoză. Aici au fost trataţi, în perioada interbelică şi în preajma celui de-al Doilea Război Mondial şi copiii săraci bolnavi pulmonar, dar şi studenţii care sufereau de TBC. Activitatea sanatoriului a luat sfârşit în 1944, când a fost incendiat.
Colibiţa a funcţionat ca staţiune balneo climaterică până în 1975, timp în care în zonă s-au construit vile în stil elveţian şi cabane pentru turişti. Zona a intrat în paragină în anii 80, când a început construcţia barajului care a dus la apariţia lacului de acumulare.
Lacul Colibița este lac artificial de acumulare, creat între 1977 si 1991, prin inundarea unui sat. Situat la o altitudine de 830 m, acesta se intinde pe o suprafață de 15 km. În jurul lacului s-a constituit stațiunea turistică Colibița, existând în prezent peste 300 de vile, case de vacanță și cabane.
Zona oferă vaste posibilități de destindere pentru iubitorii muntelui, în orice anotimp: excursii, drumeții (Tăul Zânelor, izvorul de apă minerală Borcut, trasee montane – traseu marcat de 3,5 ore pâna în Vf. Bistricioru, Castelul Dracula lângă Pasul Tihuța – 1100 m alt), ciclism montan, alpinism, pescuit (păstrăv, clean, caras – în lacul Colibița, contra unei taxe), plimbări în jurul lacului, plimbări cu sania etc.
Se pot închiria hidrobiciclete și caiace pentru activități de agrement pe lac. Există posibilități de practicare a raftingului pentru începatori și avansati pe răul Bistrțta pentru iubitorii de sporturi extreme.
Iarna se poate schia în Pasul Tihuta, la Vatra Dornei sau la Borsa.

Castel Dracula

Scurtă descriere
Mitul Contelui Dracula a fost inspirat din frumuseţea şi sălbăticia Munţilor Bârgăului. Bram Stocker a fixat coordonatele geografice ale întâmplărilor din cartea sa chiar în Bistriţa-Năsăud.
Aşadar, dacă vrei să mergi cu adevărat pe urmele lui Dracula, trebuie neapărat să vii în Bistriţa-Năsăud.
.
Hotelul Castel Dracula este poziţionat în Pasul Tihuta din Munţii Bârgăului, în Piatra Fantanele.
Construit în stilul unei castel medieval, hotelul pune la dispozitie spatii de cazare moderne.
Restaurantul castelului este amenajat de asemenea în stil medieval, având saloane decorate tematic care dau viaţă unor scene misterioase din povestea Contelui Dracula.
Bucătăria castelului este renumită pentru mâncărurile deosebit de gustoase, preparate după reţete tradiţionale.
Din meniu nu lipsesc specialtăţile din bucataria internationala, specialtatile dedicate Contelui Dracula dar şi băuturile de culoarea sângelui, preferate de temutul conte.
Aici puteti experimenta
petreceri cu vampiri şi prinţese, cu meniuri şi băuturi preferate de Contele Dracula, în sălile special amenajate sau în jurul unui foc de tabără
in fiecare an, la sfarsitul lunii octombrie are loc „Balul Vrajitoarelor la
Castel”, un eveniment lansat in 2010 si care s-a bucurat de un mare succes
vizite în înfricoşătorul Cavou al Contelui Dracula
drumeţii şi plimbări în aer liber pe trasele marcate din Munţii Bârgăului
pârtie de schi
urcare cu telescaunul, în orice sezon, pentru o panoramă splendidă aspura Munţilor Bârgăului şi Rodnei
picnicuri în aer liber pe munte, la Lacul Colibiţa sau la stânele tradiţionale din împrejurimi
Datorită climatului tonic, cu aer puternic ozonat şi cu cel mai ridicat conţinut de iod în atmosferă din toată ţara, a peisajului de o frumuseţe rară cât şi a serviciilor la un înalt grad de calitate, Hotelul Castel Dracula este una dintre cele mai căutate destinatii din zonă.

Tăul Zânelor

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000[2]) și se întinde pe o suprafață de 25 de hectare[3]. Aceasta este inclusă în situl de importanță comunitară Cușma[4].
Aria protejată reprezintă o zonă naturală constituită din lacul omonim (Tăul Zânelor, lac în urma alunecării unui val de grohotiș din abruptul Vârfului Țiganca) și zona împrejmuitoare a acestuia. Lacul este înconjurat de suprafețe împădurite cu arboret predominant de molid (Picea abies) și adăpostește o gamă diversă de floră protejată la nivel european prin Directiva CE 92/43/CE din 21 mai 1992[5] (bulbuc de munte, lalea pestriță, crețușcă, cupa-vacii, darie, poroinic, roua cerului) și faună cu specii aflate pe lista roșie a iucn (jder, nevăstuică, pisică sălbatică, ivorașul-cu-burta-galbenă[6], tritonul cu creastă[7], salamandra carpatică[8], brotacul-verde-de-copac, broasca-roșie-de-munte, broasca-roșie-de-pădure).Lacul Tăul Zânelor este un lac de baraj natural care a luat naștere prin acumularea apelor de suprafață în spatele unui val de alunecare asociat cu prăbușiri din aglomeratele vulcanice desprinse de pe versantul apropiat este de origine nivală (acumulare de zăpezi), caracteristic masivelor montane mai joase fiind alimentat de un singur izvor de suprafață care iese din versantul muntelui aproape de baza lui dând naștere pârâului Zânelor de Sus.

Traseu M-ții Călimani -Baraj Lac Colibița (900m) - Vârful Capul Dealului (1140m) - Vârful Piatra lui Orban (1462m) - Sat Mița:Popas Bistricior(805m)

Munții Călimani ocupă partea nord-vestică a grupei centrale a Carpaților Orientali, reprezentând cel mai extins masiv vulcanic din România.
Munții Călimani sunt și ținta excursiei noastre de astăzi, cu un traseu de o dificultate ușoară pentru cei antrenați fizic, dar care poate fi considerat mediu pentru cei mai sedentari.

Cum luna iunie este considerată luna florilor pe munte, iată-ne pregătiți de acțiune, pentru a admira tot ce are mai bun de oferit acest masiv.Traseul nostru începe de la barajul lacului Colibița. Aici găsim și primele indicatoare, iar pentru această excursie vom urma marcajul cu punct roșu.
*Până la baraj, de unde începe traseul, am avut noroc cu câțiva prieteni care ne-au adus cu mașina și pe care i-am rugat să ne recupereze la final din satul Mița. Traseul este unul circuit și nu vom ajunge în acelaşi loc de unde am plecat. (In satul Mița vom ajunge în dreptul Popasului Bistricior, iar de aici până la baraj de unde am plecat sunt 9,2 km pe drumul județean 173A, ce înconjoară lacul pe partea nordică). Traversăm barajul dar nu înainte de a face o fotografie cu lacul și urmăm drumul forestier pentru aproximativ 10 minute.
*Pe acest drum forestier se poate face și înconjurul lacului pe jos sau cu o mașină mai înaltă. Marcajul cu punct roșu pe care îl urmărim merge în această porțiune de drum împreună cu marcajul cu punct galben, spre Tăul Zânelor (17km).La un moment dat, întâlnim noi marcaje și potecile se despart. Ieșind din drumul forestier, vom urma poteca marcată cu punct roșu în dreapta, după cum ne indică și săgețile. Pentru următoarea oră vom intra în pădure, prima parte a traseului fiind un urcuș susținut.
Câștigăm rapid altitudine și ne bucurăm de răcoarea pădurii. Pădurea se rărește încet și ajungem în curând la o poieniță, traseul fiind marcat cu niște săgeți de direcție pe un adăpost părăsit.
Odată ajunși în poiană vom face dreapta pe dealul înierbat ce urcă pentru încă aproximativ 5-10 minute. In depărtare se vede Crucea Profesorului Alexandru Ciornei din Iaşi și în curând priveliști spectaculoase asupra lacului Colibița se deschid spre vale.Aici va fi primul loc de popas de pe acest traseu, în apropierea crucii fiind amplasată și o măsuță cu băncuțe pentru picnic. Ne bucurăm de priveliște timp de 15 minute și ne relaxăm puțin după urcușul destul de obositor. Telefonul se umple rapid de poze dar parcă tot mai frumos se vede la fața locului cu ochii noştri!
Dacă vă hotărâți că Vârful Capul Dealului(1140m) este punctul final al traseului vă puteți întoarce pe aceeași rută, fiind o excursie de doar două ore dus-întors, cu recompense pe măsură. Panorama cu lacul Colibița este unul din punctele de atracție ale stațiunii și cu siguranță merită efortul depus de a ajunge până aici! Următoarea parte a traseului este o plimbare prin natură, iar pădurea se va deschide din când în când pentru panorame asupra dealurilor din zonă.
De la cruce, traseul nostru continuă spre stânga (din direcția în care am urcat), marcajul fiind desenat pe câteva pietre în poiană, și în curând pe copaci.
Traseul urmărește creasta, poteca este foarte clară și mult mai ușoară ca dificultate, față de porțiunea de urcuș pe care am străbătut-o până acum.
Pentru următoarele două ore și jumătate ne bucurăm în mare parte de pădurea de conifere, soarele nu prea ne deranjează și urmăm poteca pe curbe scurte, cu urcușuri și coborâșuri ușoare și nu foarte abrupte. După primele 20 de minute, ajungem la o mică deschizătură a pădurii și avem mici probleme de orientare. După traversarea poienii, pe la marginea de sus, la baza pădurii, poteca face ușor dreapta, dar este marcată, imediat ce depășim poienița. Traseul continuă prin pădurea de brazi ce la bază par aproape uscați, câțiva fiind chiar căzuți pe potecă, și cu mici urcușuri vom traversa ușor și această porțiune.
Poteca nu merge din păcate pe partea cu lacul, ci pe partea opusă a muntelui pe care ne aflăm, neavând parte de priveliștile cu lacul la care ne așteptam.
Această porțiune a traseului poate părea puțin monotonă, căci pentru 2,30h ne plimbăm doar prin pădure, neavând un punct de interes în mod special. Facem câteva pauze scurte din când în când dar ne încărcăm psihicul cu liniștea și calmul pădurii. După 3,45h de la plecarea pe traseu vom ajunge într-o poiană unde ne bucurăm pentru puțin timp de soare și de panorame ce se deschid în ambele părți ale muntelui. După traversarea poienii în sensul nostru de mers, găsim și un indicator nou.
Spre Vârful Piatra lui Orban(1462m) care este punctul maxim al ascensiunii noastre de astăzi, vom urma acelaşi marcaj cu punct roșu pentru aproximativ 15 minute, în urcuș ușor prin pădurea rară, în direcția indicată de săgeata de pe indicator.
Vom cobori apoi pentru a ajunge tot în acest punct, pentru a putea urma cealaltă direcție în coborâre spre satul Mița.Urcușul până la vârful Piatra lui Orban este scurt și ușor din acest punct, iar noi am reușit să parcurgem această porțiune în doar 10 minute. Ne-am grăbit puțin pentru că abia așteptam să vedem panorama de pe vârf!
Crucea ce marchează vârful poate fi văzută din stațiune mai ales noaptea, căci este luminată cu leduri ce se încarcă prin panouri solare. Are 15 metri înălțime și a fost ridicată cu sprijinul Consiliului județean Bistrița-Năsăud ca semn de mulțumire adusa lui Dumnezeu pentru toate darurile şi frumusețile naturale ale acestei regiu Aici vom face o pauză mai lungă pentru a ne relaxa puțin după cele aproape 4 ore de traseu.
*Vă recomand să vă luați în rucsac ceva de mâncare, ceva dulce și cel mai important, cel puțin doi litri de apă, căci nu am găsit niciun izvor pe toată lungimea traseului.
Apa este cea mai importantă, căci într-o zi călduroasă cu siguranță veți avea nevoie de ceva de băut!
Efortul ne este răsplătit încă o dată cu o panoramă superbă a lacului şi o vedere completă a depresiunii Colibița. Putem vedea până departe spre Munții Rodnei, Munții Bârgăului și Munții Călimani cu Vârful Bistricior.A venit și momentul în care trebuie să ne luăm la revedere de la acest loc de poveste. Vom începe coborârea spre satul Mița revenind în primă fază la punctul în care am văzut ultimul indicator. Pentru aproximativ 10 minute vom coborî ușor prin pădurea prin care am venit.
Din poiană vom urma direcția care ne este indicată de săgeată spre sat, făcând ușor dreapta în sensul nostru de mers.
Urmează să intrăm rapid în pădure, poteca coborând accentuat în prima parte. Intrăm într-o lume de poveste, pădurea fiind deasă și întunecoasă. Marcajul este prezent din când în când și avansăm rapid, pierzând ușor din altitudine.

Trasee Muontain Bike

Dornişoara-Colibiţa peste şaua Terha
Locaţia: zona de contact dintre Munţii Călimani şi Munţii Bârgăului
Descriere: Valea Strajii-Piatra Fantanele-Dornisoara-Saua Terha-Izvorul Lung-Mita-Colibita-Bistrita Bargaului
Foarte mult noroi intra Dornisoara si Terha din cauza ploilor abundente, dar si a exploatarilor forestiere.
Urcarea din forestier pana pe Terha push-bike, pe drum de taf; pe uscat ar merge facuta si pe bike.
Din Terha pana in drumul forestier Izvorul Lung exista o portiune de aprox 200-300 m de coborare pe langa bicicleta pe cursul apei, pe urma o poteca extrem de interesanta pe cateva sute de metri.
Urmeaza o lunga coborarea usoara pana la Colibita. Traseul trece pe langa un izvor cu apa minerala carbogazoasa (la Borcut).
Obiective: Rezervaţia botanică de la Piatra Fântânele (bulbuci de munte), Lacul si depresiunea Colibita, Izvorul mineral Borcut
Lungime: aproximativ 55 km (plus aproximativ 70 km cu plecare si sosire din Bistrita)
Dificultate: medie
Alt. Maximă: 1454 m
Diferenţă de nivel: 1140 m
Saua Terha
Din Terha se poate continua pe marcaj banda rosie, pe creasta, inapoi inspre Piatra Fantanele, Valea Sendroaia.

Activități de agrement în Colibița

Colibita

Zona de agrement Colibita figureaza pe lista celor 273 de locuri din tara pe care utilizatorii retelei Facebook le recomanda de vazut inainte sa pleci din Romania.

Pe aceeasi lista mai e trecuta si Cascada Cailor din Muntii Rodnei, dar si Biserica din Herina.

Situata la circa 38 de kilometri de Bistrita, in zona Muntilor Bargaului, Colibita e o zona de agrement amenajata in jurul lacului de acumulare cu acelasi nume.

Lacul de acumulare se intinde pe o suprafata de 15 km, fiind inconjurat de Muntii Bargaului, cu maguri vulcanice si un fond cinegetic extrem de bogat, dar si de Muntii Calimani, caracterizati prin masivitate si fenomene vulcano - carstice curioase.

Lacul este la o altitudine de 820 de metri, intr-un climat foarte placut, lipsit de curenti puternici, cu ploi rare in timpul verii si cu aer puternic ozonat, fiind un loc ideal de odihna.

Zona Colibita ofera vaste posibilitati de destindere pentru iubitorii muntelui, in orice anotimp cum ar fi excursii, drumetii la Taul Zanelor, izvorul de apa minerala Borcut, trasee montane marcate pana in Varful Bistriciorul, la Castel Dracula langa Pasul Tihuta.

Totodata, in zona se mai poate practica ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit (pastrav, clean, caras - in lacul Colibita), plimbari cu sania in timpul iernii.

Poze imprejurimi Colibița

Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița Colibița

Vezi toate unitatile de cazare din Colibița