adaugă o unitate turistică
search
date_range

Localitatea Chilieni

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Chilieni

Chilieni (maghiară Kilyén) este o localitate în județul Covasna, Transilvania, România. Aparține administrativ de orașul Sfântu Gheorghe.

Localitatea Chilieni este situată pe malul stâng al râului Olt, la o distanță de 2 km. de orașul reședință de județ, pe DN12: Gheorgheni-Miercurea Ciuc-Sfântu Gheorghe-Chilieni-Chichiș.
Istoric.

Prima atestare documentară datează din anul 1334, însă descoperirile arheologice făcute de-a lungul timpului aduc dovezi materiale ale unei locuiri mult înainte, astfel în capătul sudic al satului, pe malul stâng al Oltului se semnalează o așezare din epoca bronzului, cultura Wietenberg, suprapusă de o altă așezare de tip Sântana de Mureș-Cerneahov compusă dintr-o locuință dreptunghiulară (cu urme de pari și cuptor de redus minereu de fier), datată de o monedă de argint a împăratului Constantius II, în secolul al IV-lea. Tot aici s-a găsit o așezare medievală căreia îi aparține o locuință dreptunghiulară cu vatră rotundă, lutuită.
După Balázs Orbán, un drum roman ar trece pe deasupra satelor Chilieni și Coșeni, prin "Câmpul Frumos", ce ar fi putut lega castrele romane Râșnov și Brețcu sau Olteni.

La marginea sudică a satului este construită Biserica Unitariană, care suprapune o biserică de stil romanic, biserică sală cu navă și absidă poligonală, din sec. XII-XIII, care la rândul ei suprapune un cimitir din secolul al XII-lea.
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Chilieni,_Covasna

Poze imprejurimi Chilieni