Localitatea Cacica

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Cacica

Cacica, prin pozitia ei geografica, este deosebit de frumoasa din punct de vedere peisagistic, decorul fiind creat de pasunile si fanetele care se desfasoara pe terenurile plane ale comunei, cat si de padurile de conifere inconjuratoare.

Obiective turistice in zona:

Salina Cacica

Zăcământul de sare de la Cacica s-a format cu  milioane de ani în urmă, pe timpul sedimentării lagunare.

În ceea ce priveşte începuturile exploatării zăcământului de sare de la Salina Cacica, aceasta datează din trecutul îndepărtat. Astfel până în anul 1775 exploatarea sării se făcea primitiv de către păstorii staţionaţi în pădurile din împrejurimi şi de către armatele voievozilor români care se perindau pe aici.

Salina a fost sapata manual sub conducerea tehnica a austriacului Paul  Hofman.Mai intai sa săpat puţul de extracţie, în jurul căruia se face azi coborârea în mină pe scări. La adâncimea de 13m se atinge masivul de sare, la 25m fiind deschisă prima cameră din salină unde a fost amenajată o Capela, locul de rugaciune al  minerilor care au lucrat acolo.

În continuare se deschid galerii săpate în sare, pe talpa galeriilor fiind montată linia decovil pe unde circulau vagoneţii impinşi manual.

Exista 8200 de galerii toate sapate manual, armate cu lemn si care se gasesc in perfecta stare si astazi.

Renumite galerii din salina sunt astazi in atentia turistilor:


Obiective turistice în Cacica

Salina Cacica

În jurul anului 1780, în locul unde se află astăzi localitatea Cacica (la 48 km de Vama şi la 40 de km de municipiul Suceava) au fost descoperite zăcăminte de sare. În anul 1798 s-a dat în exploatare aici o salină, aducându-se muncitori şi tehnicieni din diferite provincii ale Imperiului Habsurgic, mai ales din Galiţia, cei mai mulţi fiind de etnie polonă şi de religie romano-catolică.
OBIECTIVE TURISTICE ÎN SALINĂ:
Capela romano-catolică Sf. Varvara - aflată la capătul scărilor cu 192 de trepte, la 21 metri adâncime. Capela a fost construită în anul 1806 la iniţiativa preotului polon Jakub Bogdanowicz care a dorit ca minerii romano-catolici să aibă unde se ruga înainte şi după terminarea lucrului (în localitate nefiind nici o biserică). Iniţial era căptuşită cu lemn, acesta fiind îndepărtat în anul 1904. Patroana capelei este Sf. Varvara (aşa este denumită de către catolicii din zonă şi nu Barbara), patroana minerilor. Capela are tot ce îi trebuie unei bisericuţe: altar, icoane, candelabru, amvon şi balcon pentru cor. Altarul şi amvonul au fost sculptate în sare masivă. Capela are dimensiuni mari: 25 m lungime, 9 m lăţime şi 7 m înălţime. Pereţii sunt rectangulari, iar în partea dreaptă se află o icoană reprezentând-o pe Sfânta Varvara, aici adunându-se zilnic minerii înainte de a coborî în adâncurile salinei, pentru a se ruga ca ea să-i ceară lui Dumnezeu să-i ocrotească în timpul muncii lor, precum şi după ce îşi terminau lucrul, pentru a-i mulţumi. Odată, era celebrată aici zilnic Sfânta Liturghie la care participau minerii catolici, greco-catolici şi ortodocşi. În prezent, la data de 4 decembrie a fiecărui an, de Sf. Varvara, coboară în capelă preoţii celor 3 confesiuni mai sus-enumerate pentru a celebra un Te-Deum, iar copiii prezintă un program artistic în costume populare ale celor 3 etnii şi în 3 limbi.
Capela ortodoxă - aflată la adâncimea de 35 metri, unde se desfăşoară Orizontul I. În această zonă, galeria săpată direct în sare este mult mai largă şi are pe pereţi basoreliefuri sculptate în stânca de sare, cu tematică religioasă, opera recentă a unor tineri scultori din zonă, unele după modele similare de la Salina Wieliczka de lângă Cracovia. În partea dreaptă a capelei se află Icoana Sf. Daniil Sihastrul. Lacul Sărat - este un lac artificial săpat manual de mineri la o adâncime de 35 metri, pe pereţii căruia se găsesc cristale de sare. Dimensiunile lacului sunt de 10x6 metri. Lacul este îngrădit cu balustradă şi iluminat de câteva reflectoare, cu ani înainte aici făcându-se mici plimbări cu ajutorul unei plute.
Sala de dans denumită şi "Sala Ing. Agripa Popescu" (după numele primului director general al Regiei Monopolurilor Statului, aşa cum apare într-un basorelief în peretele de sare) - aflată la adâncimea de 37 metri, are dimensiuni relativ mari: 24 x 12 x 12 metri, iar la capete are 3 balcoane şi ele săpate în sare. Aici se organizau baluri, întâlniri festive, spectacole fiind şi primul loc de distracţie din zonă.

Activități de agrement în Cacica

Paintball

Organizam cele mai ``tari`` jocuri de paintball pe cel mai original teren - vechiile linii de aparare ale austro - ungarilor din Primul Razboi Mondial.

Padure deasa, transee si cazemate, parauri, teren foarte variat, totul ales cu precizie pentru cel mai special cadru de razboi.

Tereizeci de echipamente la cerere dintre care 10 disponibile oricand.

Pentru cereri ce depasesc 10 persoane sau deplasari in alte localitati percepem 50% avans.
Pret: - 0.25 lei bila.
Cu aproximativ 200 de bile se poate juca intr-un ritm constant 2h.

    Date de contact:
  • Nume: Ioan-Alexandru Strugariu
  • Telefon: 0747 452 539
  • Email: ionica.strugariu@gmail.com

Strand cu apa sarata

Pentru divertisment s-a amenajat in Cacica un strand cu apa sarata cu toate dotarile necesare pentru plaja, inot si distractie. Avand in vedere ca zona are un mare potential turistic, oameni inspirati au ridicat acolo pensiuni senzationale care pun la dispozitia vizitatorilor servicii de inalta calitate.

Trasee turistice

Trasee posibil de parcurs pe jos pentru o singura zi sunt:
Cacica - Plesa, sat cu numerosi etnici de origine poloneza (cca 10 km, dus- intors) cu trecerea culmii Calugartita;
Cacica - Manastirea Humorului, sat renumit prin manastirea care ii poarta numele (cca 12 km, dus - intors) cu trecerea culmii Calugarita dar mai spre SE; Cacica - Solonetu Nou - Maidan (cca 10 km), acest traseu ofera peisaje pitoresti si ofera posibilitatea vizitarii bisericii romano - catolice;
Cacica - Solca (16 km) unde se poate vizita manastirea voievodala a lui Stefan Tomsa (1614) si casa - muzeu etnografic.

Plimbarile pe dealurile inverzite ale localitatii pot fi deosebit de placute, iar in padurea Parluca, spre serpentinele drumului de acces spre Gura Humorului, se afla un izvor cu apa feruginoasa, pe care localnicii o folosesc de veacuri in tratarea anemiilor.
Se mai pot parcurge aceste trasee deosebite calare sau pe biciclete, turistii fiind insotiti de persone care cunosc aceste trasee foarte bine.

Poze imprejurimi Cacica

Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica Cacica

Vezi toate unitatile de cazare din Cacica