adaugă o unitate turistică
search
date_range

Localitatea Borsa

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Borsa

Borsa este situata la extremitatea estica a judetului Maramures, la baza Masivului Rodna, in apropierea trecatorii Prislop.

In 1365 regele Ludovic daruieste Borsa lui Balc, fiul lui Sas si fratelui sau. Este locul unde la 1717 au fost infranti tatarii de catre luptatorii maramureseni condusi de Popa Lupu Sandor. Biserica a fost arsa in aceasta incursiune si refacuta, noua ne este cunoscuta din documente de la 1800. In 1895 s-a construit una noua, din piatra, prezenta si astazi in peisajul Borsei.

La 1774 Borsa era comuna si parohie. In parohia de sus, la 1631 conducea Popa Dumitru; in parohia de jos si sus, reunite, la 1653 conducea Popa Ioan si apoi Popa Pintea.

Pictura bisericii a fost executata la 1775 de un zugrav anonim. Localitatea este cunoscuta pentru dezvoltarea mineritului si exploatarii forestiere, la care se adauga dezvoltarea turismului alpin de vara si de iarna. Complexul turistic pentru sporturile de iarna pune la dispozitie echipamente necesare pentru practicarea sporturilor specifice sezonului. La mica distanta de aceasta localitate se afla si rezervatia naturala Pietrosul Rodnei, cu altitudinea maxima 2304 m.

Statiunea Borsa dispune de partii de schi pe o diferenta de nivel de 1000 m, trasee de schi fond de 4 - 6 km, precum si doua trambuline pentru sarituri de peste 80 m, una fiind cea mai inalta trambulina naturala din Europa. Partia principala este echipata cu telescaun si teleschi, are 1920 m lungime si o diferenta de nivel de 497 m. 

Eveniment special

*** In perioada 8 -10 februarie au loc in Borsa Maramures, Serbarile Zapezii !
 
Cu aceasta ocazie va asteptam si pe dumneavoastra sa luati parte la eveniment !

Obiective turistice în Borsa

Varful Pietrosu

Cel mai inalt varf din M-tii Rodnei(2303m).

Ofera un peisaj magnific cu intreaga Borsa si iti da ocazia sa ai la piciaore toti muntii din jurul tau.

La poalele varfului se afla Lacul Iezer care are forma romaniei.

Manastirea Moisei

Manastirea Moisei este atestata de la anul 1599, an in care s-a ridicat biserica de lemn, fiind tarnosita mai tarziu, in 1672, de Mitropolitul Sava Brancovici, si inchinata manastirii Putna pentru aproape 200 de ani.

Pictura din interior s-a facut la 1699, iar cea de pe iconostas in 1792, fiind scrisa cu litere chirilice. Manastirea mai are patru icoane cu pictura pe lemn din secolul al Xviii-lea.

Monumentul Eroilor Moisei

Multi ani, cel mai crud eveniment petrecut in Maramures in timpul ocupatiei hortiste a fost invaluit in misterul creat de variantele diferite enuntate de propaganda comunista din Romania si Ungaria.

Monumentul de la Moisei este tot cea a ramas dupa ocupatia hortista.

Biserici din lemn

Biserica din zona Borsa Complex se deosebeste de celalalte lacase de cult din zona Maramuresului prin picturile si decoratiile murale deosebite, fiind realizate in alt stil decat cele din zona.

Pestera haiducului Buftiuc

Dupa incarcarea cu energia cascadei se deschide apetitul pentru vizitarea pesterii haiducului Buftiuc.

Cascada Cailor

`` Racoarea te izbeste in fata ca un pahar cu apa rece. Scuturi capul, caci de par se prinde boarea si pe buze simti nevazute picaturi de ploaie. Vantul iti trece ca o mana umeda prin par si aduce miros de zapada si de rasina. Tot tinutul rasuna de izvoare. Munti intregi picura si canta. ``

( George Vislan ).

O descriere superba a locului unde se afla aceasta spectaculoasa cascada, una dintre cele mai mari din tara noastra, aproximativ 90 de metri.

Poze imprejurimi Borsa

Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa Borsa