adaugă o unitate turistică
search
date_range

Localitatea Baia de Fier

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Baia de Fier

Baia de Fier este un sat, reşedinta a comunei omonime din judetul Gorj, Oltenia, Romania. Comuna este intinsa pe albia raului Galbenul, fiind marginita in partea de est de raul Oltet. Grafitul este exploatat din singura mina de grafit de pe teritoriul Romaniei.

                                                                                             
Sursa: www.wikipedia.org

Denumirea comunei provine de la exploatare primitiva a minereului de fier, care era purificat cu ajutorul apei ce era dirijata in gropi mari sapate in pamant şi in care se punea minereul de fier. Pe teritoriul acestei au fost decoperit morminte ale soldatilor romani ce pazeau drumul construit de romani la poalele muntilor Parang, şi care ajungea la Castrul Roman zidit din Targu-Jiu.
Existenta istorica a localitatii este atestata intr-un document care dateaza din 8 ianuarie 1480 si este emis de voievodul Basarab cel Tanar, domnitor al Munteniei.
Pestera Muierii, atractia principala a zonei, este cunoscuta sub acest nume inca din feudalism, datorita faptului ca era folosita ca ascunzatoare pentru femei, batrani si copii in timp ce barbatii mergeau sa lupte pentru apararea pamanturilor stramosesti.

Multi localnici, parca desprinsi din fresce istorice, poarta si azi portul popular al zonei, dominat de culorile alb si negru. De asemenea pe aceste plaiuri se pastreaza in forme traditionale vechea ocupatie a pastoritului, dar si exploatarea lemnului, pomicultura si mineritul.
In timp, comuna a cunoscut o dezvoltare accentuata, mai ales la nivelul intaririi infrastructurii. Astfel comuna beneficiaza pe toata intinderea ei de acces la reteaua de electricitate, la reteaua de telefonie fixa si televiziune prin cablu. De asemenea in proportie de 80% s-a rezolvat accesul la conducta cu apa potabila, iar drumurile comunale sunt asfaltate in proportie de  25%.

De altfel administratia locala face demersuri pentru imbunatatirea conditiilor din comuna. In anul 2006 se vor derula mai multe investitii care vizeaza infrastructura locala: modernizarea drumului forestier si modernizarea a doua drumuri comunale.

Obiective turistice în Baia de Fier

Pestera Muierilor

Pestera Muierilor (sau Pestera Muierii) este prima pestera electrificata din Romania, aflandu-se in comuna Baia de Fier, Judetul Gorj, pe teritoriul Depresiunii Getice a Olteniei.

Pestera a fost sculptata in calcarele mezozoice de pe marginea sudica a Masivului Parang, de catre raul Galbenul.

Cu o istorie foarte bogata, pestera, in timpuri stravechi, a adapostit pe perioada razboaielor, atunci cand barbatii plecau la lupte, foarte multi copii si foarte multe femei (de unde i se trage si numele).

Pestera are o lungime de aproximativ 7. 000 de metri dispusa in 4 niveluri. Nivelul inferior constituie rezervatia speologica impartita in doua sectoare: sectorul de nord (1. 500m) si sectorul de sud (880m). La 40 de metri inaltime se afla etajul superior amenajat pentru turisti, cu o lungime de 573 m, ajungand pana la lungimea de 1. 228 de metri.

Program vizitare:

1 mai - 1 octombrie
Zilnic: 9:00 - 20:00 (ultima intrare ora 19. 00)
Luni - Marti: pauza 13:00-14:00

1 octombrie – 1 mai
Zilnic: 9:00 - 17:00 (ultima intrare ora 16. 00)
Luni - Marti: pauza 13:00-14:00

Se intra din ora in ora in grupuri de la 4 persoane in sus.

Bilete:

Adulti: 10 lei
Copii: 5 lei
Taxa foto: 10 lei
Taxa video: 20 lei