Targu Neamt. Turism Targu Neamt
path
Caută cazare în:
pixel
box
Targu Neamt:
Cazare Targu Neamt
Restaurante Targu Neamt
Sali de conferinta Targu Neamt
box
pixel
box
Despre Targu Neamt:
Despre Targu Neamt
Obiective turistice Targu Neamt
Evenimente turistice si agrement Targu Neamt
Poze Targu Neamt
Harta Targu Neamt
Autogara Targu Neamt
Manastirea Neamt
Cetatea Neamtului
Casa Ion Creanga

Paște 2018 Targu Neamt
Crăciun 2017 Targu Neamt
Revelion 2018 Targu Neamt
box
pixel
box
Cazare judetul Neamt:
Cazare Agapia
Cazare Alexandru cel Bun
Cazare Baltatesti
Cazare Bicaz
Cazare Bicazu Ardelean
Cazare Bistricioara
Cazare Bodesti
Cazare Borca
Cazare Ceahlau
Cazare Doamna
Cazare Dobreni
Cazare Dulcesti
Cazare Dumbrava Rosie
Cazare Durau
Cazare Frumosu de Neamt
Cazare Garcina
Cazare Girov
Cazare Grinties
Cazare Grozavesti
Cazare Hangu
Cazare Horia
Cazare Izvorul Muntelui
Cazare Negresti
Cazare Oglinzi
Cazare Pangarati
Cazare Piatra Neamt
Cazare Piatra Soimului
Cazare Pipirig
Cazare Poiana Teiului
Cazare Raucesti
Cazare Roman
Cazare Savinesti
Cazare Secuieni
Cazare Stanca
Cazare Tarcau
Cazare Targu Neamt
Cazare Trifesti
Cazare Tupilati
Cazare Turturesti
Cazare Vanatori Neamt
Cazare Vulpasesti

box

Despre Targu Neamt

Toponimul Neamt este mentionat prima data in lista rusa de orase valahe, adica romanesti, intocmita intre anii 1387 si 1392, unde este inscris Neamtul in munti. Ulterior, regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, a folosit acest toponim ante castrum Nempch (inaintea Cetatii - Neamt) intr-un act emis in 2 februarie 1395, cu ocazia unei incursiuni in Moldova, urmata de o lupta la Ghindaoani, unde a fost invins de Domnul Stefan I. La 7 ianuarie 1403, toponimul Neamt apare intr-un document al cancelariei Moldovei, unde domnul tarii, Alexandru cel Bun, mentiona pe boierul pan Sandru de la Neamt ca facand parte din sfatul domnesc. Asupra originii toponimului Neamt au existat diferite discutii si ipoteze, care nu au solutionat multumitor aceasta problema. Bogdan Petriceicu Hasdeu (1870) considera ca Neamt e tot Neamt, adica numele de Neamt se refera la grupul de nemti, poate chiar cavaleri teutoni ori sasi, care au zidit Cetatea - Neamt.

O parere deosebita a avut Ilie Minea (1943) (sustinuta de lingvisti si istorici: Al. Lepadatu, N. Iorga, R. Rosetti, N. Constantinescu, N. Grigoras, Ghe. Cojoc, V. Vataseanu, D. Constantinescu, C. Turcu), care considera toponimul Neamt de origine slava, de la termenul nemetic, care inseamna linistit sau tacut, definind caracteristicile zonei si ale raului principal. Tacut - tacuta este termen de origine latina, iar expresia tacenia loca inseamna locuri calme, linistite, tainuite (Turcu, 1977). Tacut prin traducere a devenit nemeti, care cu timpul a capatat forma romanizata de Neamt, ce a inlocuit termenul vechi latino - romanesc tacuta. Revenind la cele de mai sus, acceptam ca numele orasului vine de la toponimul raului Neamt (rau tacut sau linistit).


Sursa: www.primariatgneamt.ro

Obiective de interes turistic in Targu Neamt si imprejurimiManastirea Agapia  construită în anii 1642-1644 si sfintită la 12 septembrie 1647, de Mitropolitul Varlaam al Moldovei, în prezenta domnitorului Vasile Lupu. Biserica a fost pictată la interior de Nicolae Grigorescu. În incinta mănăstirii se găseste un muzeu de artă medievală si religioasă, o bibliotecă cu un patrimoniu de peste 12.000 de volume.


Manastirea Neamt a cărei primă atestare documentare datează de la 7 ianuarie 1407 si transformată în mănăstire de Petru I Musat. Domnitorul Stefan cel Mare a hotărât construirea unei noi biserici sfintită la 1497. Mănăstirea detine o importantă colectie de obiecte de artă si cea mai veche bibliotecă din tară.


Manastirea Varatec datează de la 1785 când maica Olimpiada a pus bazele acestui asezămînt. Mănăstirea detine un muzeu de artă medievală si o bibliotecă. Pictura datează de la 1841, iar catapeteasma este sculptată în lemn de tisă si suflată în aur. La 1857 mănăstirea avea 4 biserici, 300 de chilii, 700 de călugărite, 12 mosii si un venit de 13.000 galbeni.


Manastirea Secu construită în sec.XIV, de către ieromonahul Vasian, reînnoită în jurul anului 1560 de călugărul Zosim. În 1602 s-a contruit un nou lăcas de către Nestor Ureche.Pictura interioară datează de la 1850. Mănăstirea a fost în numeroase rînduri incendiată si pustiită. Aici s-a purtat ultima luptă dintre turci si eteristi al 1821.
  

Sihastria - ridicată la 1655 de înteleptul Sihastru Atanasie. La 1734 episcopul Ghedeon de Roman a ridicat o nouă biserică de piatră.  Distrusă la 1821 a fost refăcută în 1824 de mitropolitul Veniamin Costache. În apropiere se găsesc stâncile cu pesteri care au servit drept adăpost Sfintei Teodora.
 

Cetatea Neamtului a fost ridicată la sfârsitul secolului al XIV-lea de către Petru I (1374-1391). Constructia s-a desfăsurat în două etape. Prima etapă, din timpul lui Petru I Musat s-a concretizat prin ridicarea unui fort central, pe care s-au ridicat ziduri groase de 2-3 m si înalt