Talea 2017 | Statiunea Talea
path
Caută cazare în:
pixel
box
Talea:
Cazare Talea
Restaurante Talea
Sali de conferinta Talea
box
pixel
box
Despre Talea:
Despre Talea
Obiective turistice Talea
Evenimente turistice si agrement Talea
Poze Talea
Harta Talea

Paște 2018 Talea
Crăciun 2017 Talea
Revelion 2018 Talea
box
pixel
box
Cazare judetul Prahova:
Cazare Adunati
Cazare Alunis
Cazare Azuga
Cazare Baicoi
Cazare Banesti
Cazare Barcanesti
Cazare Blejoi
Cazare Boldesti Scaeni
Cazare Brazi
Cazare Breaza
Cazare Brebu
Cazare Bucov
Cazare Busteni
Cazare Campina
Cazare Cerasu
Cazare Cheia
Cazare Comarnic
Cazare Cornu
Cazare Drajna
Cazare Dumbravesti
Cazare Magureni
Cazare Pacureti
Cazare Paulesti
Cazare Ploiesti
Cazare Poiana Campina
Cazare Poiana Tapului
Cazare Provita de Sus
Cazare Seciu
Cazare Sinaia
Cazare Slanic Prahova
Cazare Soimari
Cazare Sotrile
Cazare Stefesti
Cazare Surani
Cazare Talea
Cazare Tatarani
Cazare Telega
Cazare Valea Calugareasca
Cazare Valea Doftanei
Cazare Valenii de Munte
Cazare Zahanaua

box

Despre Talea

Talea este o localitate în județul Prahova, Muntenia, România.

Comuna Talea este situatã în partea de nord-vest a județului Prahova . Hotarele sale dãinuiesc de peste 300 ani , adicã de la sfârșitul secolului XVI , începutul secolului XVII ( 1690 – 1700 ) , hotare care și astãzi împrejmuiesc cele 2485 hectare cât mãsoarã suprafața întregii comune . De jur împrejurul sãu se întind pãduri de foioase și rãșinoase . Comuna este formatã din satele Talea și Plaiu , așezãri aflate la circa 800 m altitudine .

Numele comunei Talea își are originea în acela de italian sau talian , acest lucru putând fi explicat prin faptul cã în apropierea comunei ar fi existat o carierã de piatrã la care lucrau muncitori italieni ( talieni ) . Aceștia își fãceau aprovizionarea cu alimente din sat , iar locuitorii spuneau : ” vin talienii ” , acest lucru fãcând ca satul sã ia denumirea de Talea .

Zona se constituie într-un veritabil muzeu al naturii , curgerea timpului neafectând-o , ci dimpotrivã , împlinindu-i și desãvârșindu-i ciclurile biologice .

Comuna are aproximativ 1200 de locuitori care se îndeletnicesc în principal cu creșterea animalelor , cultura pomilor și exploatarea pãdurilor .

În jurul anului 1892 se construiește prima școalã , aceasta fiind fãcutã din piatrã și având o singurã clasã . 14 ani mai târziu i se adaugã încã o salã de clasã din lemn . În anul 1930 se construiește parterul iar în 1965 școala capãtã forma actualã .

În 1870 se construiește o micã bisericã din lemn pe locul unde astãzi este monumentul eroilor , biserica având hramul Maica Domnului

Între anii 1875 – 1878 constructorii din comunã ridicã actuala bisericã cu hramul Sfântul Nicolae . Prima picturã a bisericii a fost executatã de zugravul Hagi Avram Panã din Târgoviște .

Monumentul eroilor , amintește locuitorilor comunei de cei ce și-au pierdut viața pe frontul celor douã rãzboaie mondiale . În data de 9 mai a fiecãrui an locuitorii comunei aduc acestora un omagiu .

Sursa: www.wikipedia.org