Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Sovata

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Sovata

Sovata a fost mentionata pentru prima data ca loc tamaduitor intr-un document din 1597.

Renumele Sovatei se datoreaza lacurilor Ursu, Alunis, Verde, Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor care au efecte terapeutice.

Sovata, statiune balneară situată în centrul Transilvaniei este indicata in principal pentru tratamentul bolilor ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica, sterilitate) dar si pentru afectiuni degenerative.

Obiective turistice în Sovata

Lacul Ursu

Este cel mai mare lac sarat helioterm din Romania cu o suprafata de 40,235 mp circomferinta de 1180 m cu o adancime maxima ce depaseste 18 m.

S-a format intre anii 1870-1880, numele fiind atribuit dupa forma conturului.

Fenomenul de heliotermie a aparut si s-a descoperit ulterior (1901) fiind determinat de stratificatiile concentratiilor saline ale apei lacului si incalzirea inegala a acestor straturi de catre radiatia solara.

Sovata este unica in Europa prin Lacul Ursu, lac salin helioterm. El este totodata si cel mai mare din lume de acest gen.

Heliotermia se datoreaza efectului de sera produs de stratul subtire de apa dulce ce curge deasupra lacului si care face ca temperatura in adanc sa se mentina constant mare.

Continutul de saruri este de asemenea foarte mare:40-250g/l.

Pentru tratarea diferitelor afectiuni ( reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare )trebuie sa faceti bai de aproximativ 20-30 minute(pentru copii 10-15 minute). O alta resursa buna pentru tratament este namolul de pe fundul lacului.

Drumul Sarii

Structuri din lemn care facilitează accesul turiștilor în zona Lacului Ursu din Sovata, și în imediata apropiere a acestuia, unde se află un loc unic pe plan mondial, „Arboretele de pe Sărături”, un munte de sare acoperit cu vegetație, inclusiv cu arbori.

Mocanita

Mocăniţa „Sovata”, sau locomotiva cu aburi pentru linie îngustă seria 764052, face parte din lotul de 10 locomotive construite în anul 1949, la fabrica Chrzanowo din Polonia, din care două au ajuns în România, fiind conservate până în anul 2011, în depoul Sibiu. Locomotivei propriu-zise i s-a adăugat tenderul ( componenta unde se depozitează apa şi cărbunele), care a fost produsăla UzineleReşiţaîn anul 1916. Capacitatea rezervorului de apă este de 3 mc, iar cea a combustibilului de 3 tone. Mocăniţa funcţionează cu cărbune sau lemn de esenţă tare.
Garnitura de tren are 4 vagoane tip gondolă. Toate vagoanele au o lungime cuprinsă între 11 şi 12 metri. Unul dintre vagoane a fost construit 1953, iar două în anii 1985 şi 1991.
Viteza maximă a mocăniţei este de 35km/h, iar autonomia este de 30 km.

Parcul Adrenalin Plus

În anul 2012 a fost construit primul parc de aventuri din Sovata, Adrenalin Plus.
Intr-un mediu pitoresc, langa lacul Tivoli ii asteapta pe cei care doresc sa-si petreaca timpul liber intr-un cadru natural, in aer liber.
Parcul are 2 piste de tiroliana pentru copii si 2 pentru adulti, compus in total din 42 de elemente, printre ele o linie tiroliana de aproape 400 m peste lacul Tivoli, care ofera o distractie palpitanta deopotriva pentru copii si adulti.

Traseul 14 cruci

Daca vreti sa cunoasteti Sovata intr-o drumetie, puteti sa parcurgeti un traseu care inconjoara lacurile din statiune, ajungand astfel si la Muntele de Sare. Insa pentru a va bucura de o priveliste de-a dreptul uluitoare, intrebati localnicii de Kalvaria. Veti afla astfel si legenda celor 14 cruci care coboara din fata unei capele de pe deal spre sosea. Povestea spune ca pe vremuri, aici traia un pustnic. Ridicase singur capela, insa suferea cumplit pentru ca religia lui nu-i dadea voie sa se casatoreasca si sa aiba copii. Si cat de mult s-ar fi bucurat preotul de frumusetile Sovatei inconjurat de copii. Intr-o zi, satul de atata singuratate, preotul si-a indreptat ruga aprinsa spre Dumnezeu, care i-a indeplinit dorinta la varsta de 70 de ani. Pustnicul a gasit in fata capelei un cosulet cu doi copilasi care plangeau si atunci batranul s-a rugat sa traiasca ca sa vada copiii mari. Pentru fiecare an de viata, a jurat sa ridice o cruce pe deal. Ati ghicit deja, preotul a mai trait 14 ani. Colina verde mai pastreaza legenda si parfumul de rasinoase invaluite intr-o liniste adanca.

Satul Corund

La 8 km de Praid veti descoperi un sat ce ascunde multe bogatii: Corund. Localitatea este promotorul artei olaritului; se spune ca sarmalele adevarate se prepara numai in ceramica de Corund. Strada principala s-a transformat intr-un adevarat targ, deschis permanent. Fiecare localnic vinde in fata casei sale produse de artizanat: oale, vase de ceramica, cani, produse din lana, cusaturi artizanale, jucarii din lemn. Puteti achizitiona produse de buna calitate la preturi accesibile care sa va aminteasca mereu de corundeni.
Satul ascunde doua izvoare cu apa minerala care nu contine mult sulf, dar este bogata in fier. Este usor mineralizata, numai buna sa va potoliti setea. Si nu uitati sa intrebati localnicii de moara de apa, pitita in curtea unui satean, care si-a transformat gradina intr-un muzeu cu pastravarie, cuptoare vechi din lut, o casa din stuf. Incheiati-va calatoria cu Dealul Melcilor, ruine de piatra acoperite de straturi de fosile si multe cochilii de melci.

Pârtia Alunis

Pârtia din Sovata, singura pârtie de schi din județul Mureș, se află la câțiva kilometri de stațiunea balneară. Există două pârtii, una de nivel mediu și alta pentru copii sau incepatori.
Partia de schi aflata in administrarea proprietarului Cabanei repas este ocupata cu zapada aproape 6 luni pe an si reprezinta atractia oricaror categorii de schiori de la avansati la incepatori si are o lungime de 1200m cu diferenta de nivel de 262 m pe traseul telescaunului.
Partia este dotata si cu o instalatie de telescaun pe o distanta de 500 m cu o diferenta de altitudine de 128 m precum si cu o instalatie schi lift pe 200 m la partea de incepatori, fiind intretinuta zilnic cu ratrac si tun de zapada. Partia de ski Alunis este situata la 8 km de statiunea Sovata, pe cursul superior al raului Tarnava Mica, in Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Muntilor Gurghiu.

Ferma de agrement -Amenus -Allatsimogato

Asociatia ferma pedagogica sovata NON prifit
Dragi iubitori de animale! Doriti sa fotografiati, sa mangaiati si sa hraniti animale domestice? La noi o puteti face!

Poze imprejurimi Sovata

Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata Sovata

Vezi toate unitatile de cazare din Sovata