Rucar. Turism Rucar
path
Caută cazare în:
pixel
box
Rucar:
Cazare Rucar
Restaurante Rucar
Sali de conferinta Rucar
box
pixel
box
Despre Rucar:
Despre Rucar
Obiective turistice Rucar
Evenimente turistice si agrement Rucar
Poze Rucar
Harta Rucar

Paște 2018 Rucar
Crăciun 2017 Rucar
Revelion 2018 Rucar
box
pixel
box
Cazare judetul Arges:
Cazare Albestii de Arges
Cazare Albestii de Muscel
Cazare Albota de Arges
Cazare Arefu
Cazare Balilesti
Cazare Bascov
Cazare Boteni
Cazare Botesti
Cazare Bradu
Cazare Bradulet
Cazare Budeasa
Cazare Bughea de Jos
Cazare Bughea de Sus
Cazare Calinesti de Arges
Cazare Campulung Muscel
Cazare Corbeni
Cazare Curtea de Arges
Cazare Dambovicioara
Cazare Davidesti
Cazare Domnesti
Cazare Dragoslavele
Cazare Godeni
Cazare Hartiesti
Cazare Lacul Vidraru
Cazare Leresti
Cazare Malureni
Cazare Mărăcineni
Cazare Mioarele
Cazare Mioveni
Cazare Moșoaia
Cazare Namaesti
Cazare Nucsoara
Cazare Oarja
Cazare Piscul Negru
Cazare Pitesti
Cazare Poienari
Cazare Rucar
Cazare Salatrucu
Cazare Schitu Golesti
Cazare Stalpeni
Cazare Stefanesti
Cazare Stoenesti
Cazare Suici
Cazare Valea Mare-Pravat
Cazare Voina

box

Despre Rucar

N-o sa ma apuc acum sa va incarc mintea cu date statistice, ci am sa va spun cate ceva despre pozitia geografica si ce puteti sa vizitati pe aici, daca ajungeti din intamplare sau premeditat. 

Negru Voda pe aici si-a facut veacul pana cand s-a hotarat( de frica pecenegilor) sa urce Mateiasul si sa intemeieze prima capitala a Valahiei la Campulung. Binenteles ca urmasul sau, Basarab I, i-a facut o dedicatie : a ridicat o manastire in memoriam ; ia ghiciti cum se numeste? Se numeste Manastirea Negru Voda, este prima constructie crestina din tara, si o puteti vizita cand ajungeti in oras. Daca aviditatea de incarcare spirituala sporeste, iesiti din oras catre Brasov, si la poalele Mateiasului, la doar 1 km vizitati Manastirea rupestra Namaesti, cu frumoasa sa legenda, in care se spune ca ingerul i s-a aratat in vis unui cioban ( nu putea sa i se arate la vreun inginer de structura sau rezistenta materialelor, caci pe atunci eram cu totii ciobani ) si l-a pus ingerul sa sape in stanca pana a dat de Icoana Fecioarei Maria( deasemenea una din cele mai vechi picturi din lumea crestina ). La doi pasi de Manastire se afla si casa memoriala a lui Toparceanu, casa in care a stat mai mult nevasta-sa legitima caci el avea muuuulta treaba…. Cu Otilia Cazimir pe la Iasi ( despre asemenea mondenitati va povestesc la cabana ). 

Continuati drumul spre cabana, treceti raul Argesel si sunteti in Muntii Carpati. Urcand muntele Mateias, veti privi in stanga Fagarasii ( grupa sudica Iezer ), in dreapta Podisul Getic cu Dealul Mataului ( cel mai inalt deal din Europa ) iar in urma ramane depresiunea Campulung. Drumul urca in serpentine largi pana la Mausoleul ridicat in cinstea eroilor musceleni, cazuti in primul razboi mondial. Este mai tot timpul deschis si merita a fi vizitat ( machete, mulaje cu soldati la scara naturala, efecte sonore de foc mitraliera, etc; ghidul este bine informat si va va da toate datele despre lupta din linia Carpatilor ). Din Mateias soseaua coboara in depresiunea Rucar- Dragoslavele iar peisajul se schimba radical. Daca e senin, veti vedea versantul vestic si sudic al muntilor Leaota, meandrele Dambovitei ce-si face loc printre munti, catre est pe firul apei vedem partea sudica si vechiul drum al Culoarului Rucar- Bran, inspre nord iti apare in fata creasta Pietrei Craiului, in stanga, neobservabil din sosea, se ridica mandru varful Papusei cu ai sai 2391 m, toate acestea sunt invaluite in niste culori (mai ales toamna) de te pune pe ganduri “bai, ce tara avem”. Dupa ce au batut la pas locurile astea, Nichita Stanescu a asternut pe foaie ” în acest triunghi de magicã frumuseþe, al munþilor cu dealul ºi cu valea, poate cel mai frumos loc din lume ºi din þarã dupã placul inimii mele “ : iar Fanus Neagu ” …dar sa fiu drept, cel mai frumos drum din Romania este intre Campulung Muscel si Bran, pe care, indragostindu-ma de el, l-am strabatut singur sau cu alti prieteni, pe la Dragoslavele si Rucar … Locul asta este una din marile izbanzi ale lui Dumnezeu, atat de frumos dominat de muntii Iezerul- Papusa, Piatra Craiului si Leaota. ”

Si cu privirea, ba in stanga, ba in dreapta, intrati in Localitatea Dragoslavele, cautati marcajul punct rosu si in 5 min sunteti la usa cabanei. 

Ce puteti face daca va hotarati sa ne vizitati? 

Pentru deplasarea cu masina trebuie spus ca, in afara soselei Dn73 si a Dambovicioarei prin chei, asfaltul lipseste cu desavarsire, acesul pe locurile pitoresti se face numai pe drumuri forestiere bunicele sau pe cararui de munte. Punctul in care soseaua atinge cota maxima in localitatea Fundata, va ofera o perspectiva asupra zonei, insa doar o mica parte din adevaratul spectacol al naturii si al reliefului. Iesind de la cabana in sosea, faceti stanga catre Brasov si la 8 km spre Dambovicioara, intrati pe Cheile Dambovicioarei, mergeti printre stanci abrupte pe cursul apei si ati ajuns la Pestera Dambovicioara, unde ghizi va vor fi copilasi de 10 ani. O vizitati si puteti urca pana la Cabana Brusturet. Cand va intoarceti catre soseaua principala, e bine sa faceti stanga pe sub Oratie si ajungeti la ceea ce a mai ramas din vechea cetate Oratia, sau mai bine cunoscuta in istorie locul unde s-a dat Lupta de la Posada, cu Basarab 1-ul si Robert Carol de Anjou, lupta in care au batut ai nostri. . Daca ati ratat-o, nu-i nici o problema ; urcati Podul Dambovitei spre Fundata si in singura parcare relativ amenajata din Dealul Sasului, printre peturi si gunoaie aruncate de “iubitorii de frumos “ puteti vedea ruinele cetatii, cu ajutorul pretios ale unei babute care vinde cascavea afumata. Plecati mai departe urcand platforma Braneana in care soseaua atinge cota maxima de altitudine in Loc Fundata si veti avea o imagine de generic cu Piatra Craiului pe stanga si Bucegii pe dreapta. Coborati in Ciocanul si Sirnea sau va continuati drumul pana-n Moeciu si deja aveti doua optiuni: faceti dreapta pe Cheile Gradistei catre Moieciu de Sus, sa vedeti ce s-a mai construit sub Bucegi sau mergeti inainte si intrati in Bran ; vizitati celebrul castel, se pare ca fara mobila, dati o tura prin bazarul cu iz de branza de burduf in coaja de brad, cu marfa chinezeasca si “artizanate” cu vampiri, vampirasi si alte aratari; si… daca tot sunteti acolo, mergeti putin mai departe pe la cetatea taraneasca a trandafirilor, Cetatea Rasnov. Tot cu autoturismul, de la Cabana Frasin, puteti merge in sens invers pe cursul superior al raul Targului pana la Cabana Voina ( drum asfaltat recent ) sau pana la ultima cheie a Dambovitei, la Manastirea rupestra Negru Voda cunoscuta ca Meteora Romaniei. Cam asta puteti face in plimbarile cu masina personala. 

Ce vei pierde mergand doar cu masina? 

Adevaratul spectacol al zonei il poti surprinde facand drumetii prin multitudinea de chei, pesteri, goluri si creste alpine, paduri si lacuri. Pentru asta suntem noi aici, sa va indrumam, sa organizam excursii, sa va aratam ce avem mai frumos pe aici. Daca esti iubitor de drumetii si ai vrea sa vezi locuri de o reala frumusete, te invitam pe trasee din jurul cabanei in adevarate puncte de belvedere (saua Prislopului, Vf Vartoapele, Coltii si Cheile Ghimbavului, Vf Capitanul, Fundul Neagului, etc) sau la trasee prin Cheile Crovului spre Curmatura Fiarelor pe sub Turnurile Zacotelor, la Cerdacul Stanciului si Marele Grohotis de sub Umerii Pietrei Craiului, in Culmea Vestica a Leaotei pana pe Varf, Lacul Domnitei din Leaota, in Vf Papusei sau, pentru o aventura a vietii, o expeditie pe Creasta Pietrei Craiului ce te va duce cu gandul la vorbele lui N. Iorga ” O zi petrecuta in munte te invata cat zece biblioteci intr-un an”.

Cateva date pentru cine l-ar interesa amanunte :

Culoarul depresionar Rucar-bran, un spatiu montan original, punte între Muntenia si Transilvania, tinut de un deosebit pitoresc, unic în. Geografia de suflet a românilor. Considerat ca o arie de discontinuitate geografica relativa, Culoarul depresionar Rucar-bran este strajuit de muntii Leaota si Bucegi, în est, Iezer-papusa si Piatra Craiului, în vest, culoarul se desfasoara pe directia principala nord-est / sud-vest. Pe o lungime de 45 km, între localitatile Stoenesti si Sohodol-bran având latimea maxima de 14 km în dreptul comunei Moeciu. Culoarului Rucar-bran i se alatura si culoarele secundare ale Tamasului si Oticului, aflate în bazinul superior al Dîmbovitei, încadrate de muntii Iezer-papusa, Fagaras, Taga si Piatra Craiuiui. Sub raport administrativ asezarile din culoar apartin judetului Arges (stoenesti, Dragoslavele, Rucar) si judetul Brasov (fundata, Moeciu si Bran). 

Dragoslavele este asezat intre muntii din partea de Nord-nord-est a judetului Arges, localitatea fiind traverasta prin partea sa sud-vestica de soseaua nationala, ce leaga Brasovul de Campulung ( Dn 73) si de Valea Dambovitei. Vatra satului este situata pe Valea Caselor ( paraul cu acelasi nume) spre inima Leaotei, pe sub Piatra Dragoslavelor, prin bazinul Ghimbavului pana in catunul sau de suflet, Satul Fundatica, sat in totalitate dragoslovean, luat de brasoveni, la reimpartirea administrativa a tarii, facuta de comunisti. Administrativ, Dragoslavele cuprinde muntii de pe versantul vestic al Leaotei, din Vf. Pravatului pana in Moieciu de Sus in Culmea Secarile si Santilia Mare, la hotarele cu judetele Brasov si Dambovita. Zona aceasta este eminamente montana cu varfuri ce depasesc altitudinea de 1800m si chiar 2000m, ramanand una din cele mai salbatice zone alpine, foarte greu accesibile si cu o geologie aparte. In partea nord- vestica predomina relieful carstic, cuprinzand pesteri si chei (cheile Ghimbavului, Piatra Caselor, Cheile Rudaritei, Cheile Crovului, Cheile Cheitei, pesteri etc) In partea estica si sudica, pasunile alpine si culmile impadurite formate pe un relief de sisturi si cristaline iau locul calcarelor. Deasemenea, in conponenta sa, intra si cei doi munti din Masivul Iezer- Papusa, versantul nordic al Muntelui Mateias si Muntele Plaisoru. Raul Dambovita separa cele doua grupe montane, Iezer-papusa si Leaota, formand o mica depresiune Rucar- Dragoslavele, avand o latime de numai cateva sute de metri si o lungime de circa 7 km .

Sursa: Cabana Frasin Rucar