Rotbav 2017 | Statiunea Rotbav
path
Caută cazare în:
pixel
box
Rotbav:
Cazare Rotbav
Restaurante Rotbav
Sali de conferinta Rotbav
box
pixel
box
Despre Rotbav:
Despre Rotbav
Obiective turistice Rotbav
Evenimente turistice si agrement Rotbav
Poze Rotbav
Harta Rotbav

Paște 2018 Rotbav
Crăciun 2017 Rotbav
Revelion 2018 Rotbav
box
pixel
box
Cazare judetul Brasov:
Cazare Apata
Cazare Beclean Brasov
Cazare Bran
Cazare Brasov
Cazare Bunesti
Cazare Codlea
Cazare Comăna
Cazare Cristian
Cazare Criț
Cazare Crizbav
Cazare Dragus
Cazare Dumbrăvița de Brasov
Cazare Fagaras
Cazare Fundata
Cazare Ghimbav
Cazare Halchiu
Cazare Harman
Cazare Homorod
Cazare Jibert
Cazare Lisa
Cazare Moeciu
Cazare Paraul Rece
Cazare Plaiul Foii
Cazare Podu Olt
Cazare Poiana Brasov
Cazare Poiana Marului Brasov
Cazare Predeal
Cazare Prejmer
Cazare Purcareni
Cazare Rasnov
Cazare Recea
Cazare Rotbav
Cazare Rupea
Cazare Sacele
Cazare Sambata de Sus
Cazare Sanpetru
Cazare Sat Magura
Cazare Sat Pestera
Cazare Sebes de Brasov
Cazare Sercaia
Cazare Șinca Veche
Cazare Sirnea
Cazare Tarlungeni
Cazare Timisul de Jos
Cazare Timisul de Sus
Cazare Tohanu Nou
Cazare Ucea
Cazare Vadu Rosu
Cazare Valea Strambei
Cazare Vama Buzaului
Cazare Victoria
Cazare Viscri
Cazare Vistea de Jos
Cazare Vistea de Sus
Cazare Vistisoara
Cazare Vulcan
Cazare Zarnesti

box

Despre Rotbav

Rotbav, mai demult Rosie, Rotbac (in dialectul sasesc Roiderbrich, Rudjebich, Rudebiz, in germana Rothpach, Rothbach, in maghiara Szaszveresmart, Vorosmárt/Veresmart, in trad. Paraul Rosu) este o localitate in judetul Brasov, Transilvania, Romania, aflata la 20 km de Brasov pe DN 13. Apartine regiunii istorice numite tara Barsei

Pe teritoriul satului, arheologii au scos la iveala fragmente din vase de lut datand din epoca bronzului.

Legendele satului spun ca in prima jumatate a secolului XIII, 20 de familii de sasi s-au stabilit la circa 1½ km spre vest fata de actuala asezare. in urma navalirilor dese, acestia au fost nevoiti, catre 1250, sa se mute mai spre est, pe drumul dintre Maierus si Feldioara. Se spune ca spalandu-si hainele in rau, dupa o navalire pustiitoare, apele acestuia au devenit rosii, de unde si denumirea localitatii.

In jurul anului 1300 a fost ridicata si biserica (actual evanghelica), in stil romanic, fortificata in secolul XV si imprejmuita mai apoi de zidurile unei cetati fortificate tipic saseasca. Este una dintre cetatile de acest fel care conserva in stare buna zidurile sale. Fortificatia oferea loc pentru magazii, ateliere, grajduri, o bucatarie comuna, o crescatorie de albine. Intrarea in cetate era aparata de turnul portii, in care se afla si administratia orasului, cu o celula pentru prizonieri sau condamnati. Aceasta poate fi vazuta chiar si in zilele noastre. Pe la 1350 a fost terminata constructia bisericii. In acea vreme, in Rotbav traiau aproximativ 70 de familii de sasi.

In 1371, sub numele de Ruffa serrates (Malul rosu), este mentionat pentru prima data in documente Rotbavul.

Turcii au amenintat deseori localitatea, incendiind-o in 1438 si in 1464. De asemenea, in 1602, generalul Basta a incercat sa cucereasca cetatea, aliata pe atunci cu domnitorul muntean Radu Serban. Neizbutind, Rotbavul a fost incendiat. Pagubele au fost imense, in mare parte si datorita faptului ca cele mai multe constructii erau din lemn. Asezarea si cetatea au fost reconstruite ulterior din piatra. Ultimul mare incendiu s-a petrecut in 1732, biserica si cetatea fiind refacute incepand cu 1738, in forma in care se vad si astazi. in 1908 in biserica a fost instalata o orga din Pecs si un orologiu in turn, din Leipzig.

Pe langa cetatea si biserica in sine, turistii mai pot vizita un muzeu satesc cu profil arheologic si balta Tanarogul, unde se gasesc cateva palcuri de plante formate din relictul tertiar, foarfeca baltii (Stratiotes aloides) si alte specii de plante rare. Pe luciul apei pot fi vazute o sumedenie de pasari, in functie de anotimp, precum lisite, rate mari, sarsele de vara, lacari, iar in timpul migratiilor de toamna si de primavara chiar si starci mici, starci galbeni, gainuse de balta, starci de noapte s.a.

Sursa: www.wikipedia.org