Rosia Montana. Turism Rosia Montana
path
Caută cazare în:
pixel
box
Rosia Montana:
Cazare Rosia Montana
Restaurante Rosia Montana
Sali de conferinta Rosia Montana
box
pixel
box
Despre Rosia Montana:
Despre Rosia Montana
Obiective turistice Rosia Montana
Evenimente turistice si agrement Rosia Montana
Poze Rosia Montana
Harta Rosia Montana

Paște 2018 Rosia Montana
Crăciun 2017 Rosia Montana
Revelion 2018 Rosia Montana
box
pixel
box
Cazare judetul Alba:
Cazare Abrud
Cazare Aiud
Cazare Alba Iulia
Cazare Albac
Cazare Almasu Mare
Cazare Ampoita
Cazare Arieseni
Cazare Avram Iancu
Cazare Baia de Aries
Cazare Blaj
Cazare Bucium
Cazare Campeni
Cazare Ciumbrud
Cazare Cugir
Cazare Cunța
Cazare Galda de Jos
Cazare Garda de Sus
Cazare Horea
Cazare Ighiu
Cazare Jidvei
Cazare Lacul Oasa
Cazare Lupsa
Cazare Metes
Cazare Oarda
Cazare Ocolis de Alba
Cazare Petresti
Cazare Pianu de Jos
Cazare Pianu de Sus
Cazare Plesesti
Cazare Poiana Galdei
Cazare Rimetea
Cazare Rosia Montana
Cazare Salciua
Cazare Santimbru
Cazare Sasciori
Cazare Scarisoara
Cazare Sebes
Cazare Spring
Cazare Sugag
Cazare Unirea
Cazare Vadu Motilor
Cazare Valisoara
Cazare Vidra
Cazare Vintu de Jos

box

Despre Rosia Montana

Rosia Montana (in germana Goldbach, in maghiara Verespatak, in latina Alburnus Maior) este o localitate miniera din Muntii Apuseni, judetul Alba, Transilvania, Romania. Este situata in Valea Rosiei, strabatuta de raul Rosia.

Raul Rosia este bogat in minerale, in special fier care ii da o culoare rosiatica, de unde si denumirea comunei in romana si maghiara.

Localitatea are o existenta milenara, fiind cunoscuta inca dinaintea cuceririi Daciei, amintita de Herodot, Pliniu, Titus Liviu si este una din cele mai vechi localitati cu traditie in exploatarea metalelor pretioase din Europa.

A fost infiintata de catre romani in timpul domniei lui Traian ca oras minier cu colonisti din Iliria.

Era cunoscuta sub numele de Alburnus Maior. Primul document in care s-a specificat acest nume este o tabla din ceara ce dateaza din 6 februarie 131.

Rosia Montana a cunoscut si trait toate evenimentele istoriei romanilor: in anul 1784 casele exploratorilor au fost distruse de catre revolutionarii lui Closca, nascut in satul Carpinis ce apartine de Rosia, iar in timpul revolutiei din 1848 Avram Iancu a avut aici pe Simion Balint, unul din cei mai devotati revolutionari.

Rosia Montana este o localitate raspandita pe versantii vaii Rosiei, nume capatat datorita culorii rosiatice a apei din cauza continutului ridicat in oxizi de fier. Situata la o altitudine de aproximativ 800 m, in valea Rosiei se imbina culmile domoale ale dealurilor premontane cu masivele muntoase inalte pe care se mai pot vedea urme ale exploatarii indelungate.

Muntii sunt acoperiti de paduri, pasuni sau fanete dand aspectul specific Muntilor Apuseni. O caracteristica unica a peisajului este prezenta nenumaratelor lacuri artificiale numite tauri. Aceste lacuri au fost creeate initial pentru a folosi activitatii miniere iar astazi folosesc in scopuri de agrement. Exista in aceasta localitate peste 105 tauri, lacuri sau stavilare (Èšarina, Taul cel Mare, Anghel, Brazi, Corna etc.) rezultat al activitatii miniere.

In apropierea Rosiei Montane se afla doua formatiuni geologice unice declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului si Piatra Despicata. Piatra Corbului este situata pe Dealul Carnic la o altitudine de aproximativ 950 m iar Piatra Despicata se afla intre Dealul Carnic si Dealul Cetatii.

Sursa: www.wikipedia.org