Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Roșia Montană

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Roșia Montană

Roșia Montană (in germana Goldbach, in maghiara Verespatak, in latina Alburnus Maior) este o localitate miniera din Muntii Apuseni, judetul Alba, Transilvania, Romania. Este situata in Valea Rosiei, strabatuta de raul Rosia.

Raul Rosia este bogat in minerale, in special fier care ii da o culoare rosiatica, de unde si denumirea comunei in romana si maghiara.

Localitatea are o existenta milenara, fiind cunoscuta inca dinaintea cuceririi Daciei, amintita de Herodot, Pliniu, Titus Liviu si este una din cele mai vechi localitati cu traditie in exploatarea metalelor pretioase din Europa.

A fost infiintata de catre romani in timpul domniei lui Traian ca oras minier cu colonisti din Iliria.

Era cunoscuta sub numele de Alburnus Maior. Primul document in care s-a specificat acest nume este o tabla din ceara ce dateaza din 6 februarie 131.

Rosia Montana a cunoscut si trait toate evenimentele istoriei romanilor: in anul 1784 casele exploratorilor au fost distruse de catre revolutionarii lui Closca, nascut in satul Carpinis ce apartine de Rosia, iar in timpul revolutiei din 1848 Avram Iancu a avut aici pe Simion Balint, unul din cei mai devotati revolutionari.

Rosia Montana este o localitate raspandita pe versantii vaii Rosiei, nume capatat datorita culorii rosiatice a apei din cauza continutului ridicat in oxizi de fier. Situata la o altitudine de aproximativ 800 m, in valea Rosiei se imbina culmile domoale ale dealurilor premontane cu masivele muntoase inalte pe care se mai pot vedea urme ale exploatarii indelungate.

Muntii sunt acoperiti de paduri, pasuni sau fanete dand aspectul specific Muntilor Apuseni. O caracteristica unica a peisajului este prezenta nenumaratelor lacuri artificiale numite tauri. Aceste lacuri au fost creeate initial pentru a folosi activitatii miniere iar astazi folosesc in scopuri de agrement. Exista in aceasta localitate peste 105 tauri, lacuri sau stavilare (Èšarina, Taul cel Mare, Anghel, Brazi, Corna etc.) rezultat al activitatii miniere.

In apropierea Rosiei Montane se afla doua formatiuni geologice unice declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului si Piatra Despicata. Piatra Corbului este situata pe Dealul Carnic la o altitudine de aproximativ 950 m iar Piatra Despicata se afla intre Dealul Carnic si Dealul Cetatii.

Sursa: www.wikipedia.org

Obiective turistice în Roșia Montană

Mina Turistică

Expoziție minieră atât la suprafață cât și în pământ în sensul că se vizitează o fostă galerie minieră doar începutul ei ( excavat tradițional în urma cu 1600 ani cu dalta și ciocanul )



Vezi toate unitatile de cazare din Roșia Montană