Petresti 2017 | Statiunea Petresti
path
Caută cazare în:
pixel
box
Petresti:
Cazare Petresti
Restaurante Petresti
Sali de conferinta Petresti
box
pixel
box
Despre Petresti:
Despre Petresti
Obiective turistice Petresti
Evenimente turistice si agrement Petresti
Poze Petresti
Harta Petresti

Paște 2018 Petresti
Crăciun 2017 Petresti
Revelion 2018 Petresti
box
pixel
box
Cazare judetul Alba:
Cazare Abrud
Cazare Aiud
Cazare Alba Iulia
Cazare Albac
Cazare Almasu Mare
Cazare Ampoita
Cazare Arieseni
Cazare Avram Iancu
Cazare Baia de Aries
Cazare Blaj
Cazare Bucium
Cazare Campeni
Cazare Ciumbrud
Cazare Cugir
Cazare Cunța
Cazare Galda de Jos
Cazare Garda de Sus
Cazare Horea
Cazare Ighiu
Cazare Jidvei
Cazare Lacul Oasa
Cazare Lupsa
Cazare Metes
Cazare Oarda
Cazare Ocolis de Alba
Cazare Petresti
Cazare Pianu de Jos
Cazare Pianu de Sus
Cazare Plesesti
Cazare Poiana Galdei
Cazare Rimetea
Cazare Rosia Montana
Cazare Salciua
Cazare Santimbru
Cazare Sasciori
Cazare Scarisoara
Cazare Sebes
Cazare Spring
Cazare Sugag
Cazare Unirea
Cazare Vadu Motilor
Cazare Valisoara
Cazare Vidra
Cazare Vintu de Jos

box

Despre Petresti

Petrești, mai demult Petrifalău, Sânpetru, Petrești-Alba, (în dialectul săsesc Piterschterf, Pitterštref, Pitešdref, în germană Petersdorf, în maghiară Péterfalva) este o localitate înjudețul AlbaTransilvaniaRomânia.

Așezată la 4 kilometri de Sebeș, localitatea Petrești, cea care a dat numele unei culturi neolitice, apare astăzi că o așezare româno-germană prosperă și cochetă. Petreștiul este amintit documentar în 1309 sub numele roman de Vila Petri. În 1317 este pomenit sub denumirile de Petrifalău (maghiară) și Petersdorf (germană). În secolul al XIII-lea, localitatea a fost colonizată cu `oaspeți germani`, iar populația română a fost izolată la mărgini, unde și-a construit colibe, de unde și denumirea de colibari.

Unele dintre cele mai importante obiective istorice de pe raza localității sunt turnul fostei biserici și zidul fostei cetăți. Ruinele turnului-clopotnița se află astăzi în mijlocul cimitirului evanghelic, fosta curte a cetății medievale de stil romanic. De jur împrejur s-a păstrat și curtină (zidul) de piatră care înconjura odinioară biserica. Satul a dat numele cunoscutei culturi neolitice cu a sa faimoasa ceramică pictată - cultura Petrești. Petreștiul este totodată ultima așezare săsească de pe Valea Sebeșului, coloniștii germani evitând locurile muntoase ascunse și reci. Sașii au imprimat localității o arhitectură tipică, cu străzi largi, străjuite de canale de apă, cu case înalte, cu porți mari. Din primele secole ale așezării nu a mai rămas decât cetatea sub formă de donjon, care a fost cândva turnul unei basilici românice, înconjurat cu un zid de incintă, pomenită la 1530, dar mai veche cu cel puțin un secol. Cetatea domină ieșirea din sud a localității, lângă podul peste râul Sebeș. Cetatea a fost construită de populația sășească, care obișnuia să ridice astfel de monumente în localitățile în care se stabilea și a avut atât un rol militar, cât și civil.

Pe vremuri localitate de sine stătătoare, astăzi Petreștiul aparține din punct de vedere administrativ de municipiul Sebeș. Depopularea masivă a populației săsești dinainte de Revoluție și în primii ani de după 1989 a făcut ca în Petrești să mai locuiască în prezent foarte puține familii de sași. Familiile plecate în Germania se întorc periodic pentru a-și vizita locurile natale. Anual în Petresti se organizează o manifestare la care participă mulți sași plecați din România. Aceștia au un rol determinant în mediatizarea locurilor natale. Astfel, s-a ajuns că monumentul istoric reprezentat de zidul cetății și de turnul fostei biserici să fie mai cunoscut în Germania decât în România. Există numeroase site-uri pe internet în limba germană care prezintă, printre altele, și obiectivul din Petresti.