Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Murighiol

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Murighiol

Murighiol, localitate in Delta Dunarii, situată în partea de est a judeţului Tulcea, incanta prin microrezervatia naturala si prin vecinatatea vestigiilor fortificatiei genoveze.

Teritoriul comunei Murighiol se încadrează în tipul de climat continental cu veri călduroase şi ierni destul de friguroase. Temperatura medie anuală este de 11ºC.

Obiective turistice:

Manastirea Halmyris

Catre sfarsitul secolului al IV-lea, aici a existat un oras fortificat, cu centru episcopal, fiind distrus in timpul unei invazii barbare, in cea de-a doua decada al secolului VII-lea.
Intre ruinele cetatii au fost descoperite resturile unei bazilici, construita dupa 324.

Program nave Navrom

Pentru a consulta programul navelor Navrom din portul Sulina vizitati www.navrom.x3m.ro

Obiective turistice în Murighiol

Cetatea Halmyris

Cetate Halmyris ( astazi, ruine ) este situata in nord - estul Dobrogei, la aproximativ 2,5 km spre rasarit de satul Murighiol ( jud. Tulcea ). Catre sfarsitul secolului al Iv-lea, aici a existat un oras fortificat, cu centru episcopal, fiind distrus in timpul unei invazii barbare, in cea de-a doua decada al secolului Vii-lea.

Intre ruinele cetatii au fost descoperite resturile unei bazilici, construita dupa anul 324.

Faima cetatii Halmyris a crescut in randurile credinciosilor dobrogeni, deoarece in zilele premergatoare praznicului Adormirii Maicii Domnului au fost demarate cercetarile arheologice sub altarul bazilicii.

Intr-o zi de 15 august, s-a adus la lumina o cripta, necunoscuta pana atunci, in care se aflau osemintele a doi martiri locali: Epictet - preotul si Astion - monahul.

Identificarea acestor martiri a fost posibila datorita restului unei inscriptii in limba greaca, zugravite pe unul dintre peretii criptei.

Aceasta descoperire epocala a intarit veridicitatea informatiilor documentare privitoare la cei doi mucenici. Urmele chinurilor suferite de mucenici au fost intru totul confirmate de studiul antropologic realizat de Nicolae Miritoiu.

In imediata vecinatate a ruinelor se afla in constructie o manastire care va pune in valoare importanta acestor descoperiri.

Lacurile Sarate

Lacul Sarat, numit de specialisti Saraturile de Lacul Saraturi, situat pe terasa Dunarii, are o lungime de 2 km si o latime de 500 m.

Apele lacului Saraturi Murighiol sunt puternic salinizate de tip cloruro - sulfatic, fiind caracterizate prin marea diversitate a zoo- si fitoplanctonului.

Complexul salmastru gazduieste colonii de sternidae, aici cuibarind si piciorongul ( himantopus himantopus ), rata cu ciuf (netta rufina) si prundarasul de saratura ( charadrius alexandrinus ).

In timpul iernii, inghetul tardiv al luciului de apa determina o mare concentrare a limicolelor care gasesc aici adapost si hrana abundenta.

La Murighiol, este o microrezervatie naturala.

Plajele din jurul lacului sunt unicate prin finetea nisipului.

Manastirea Halmyris

Catre sfarsitul secolului al Iv-lea, aici a existat un oras fortificat, cu centru episcopal, insa a fost distrus in timpul unei invazii barbare, in cea de-a doua decada al secolului Vii-lea.

Intre ruinele cetatii Halmyris au fost descoperite resturile unei bazilici, construita dupa 324 e.n.

Hramul Manastirii, Sfintii Mucenici Epictet si Astion ( cele mai vechi Sfinte Moaste descoperite la noi in tara, anul 280 dupa Hristos ) se sarbatoreste la data de 8 iulie. Cel de-al doilea hram, Sfintii Montanus preotul si sotia sa Maxima se sarbatoreste in data de 26 martie.

In prezent, manastirea se afla in constructie, chiliile fiind finalizate.

Ca proiect, biserica urmeaza sa atinga o inaltime de 37 metri si va fi prevazuta cu 5 turle. Ca elemente de noutate: demisolul din piatra ( la ora actuala finalizat ), turlele bisericii pe spate ( nu in fata, asa cum suntem obisnuiti ), portrete ale unor personalitati bisericesti pe peretii exteriori.

Sărăturile Murighiol

Sărăturile Murighiol alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a I-a iucn (rezervație naturală strictă de tip avifaunistic și floristic), situată în județul Tulcea pe teritoriul administrativ al comunei Murighiol.
Aria naturală se află pe teritoriul sud-vestic al satului Murighiol, lângă drumul județean DJ222C care leagă localitatea Murighiol de satul Plopul.
Aria naturală reprezintă o zonă umedă (lacuri, bălți, pajiști sărăturate, păpuriș, stufăriș) ce adăpostește și asigură condiții de hrană și cuibărire pentru păsări migratoare, de pasaj sau sedentare, cu specii de: chiră de baltă (Sterna hirundo), prundaș de sărătură (Charadrius alexandrinus), piciorong (Himantopus himantopus)[5], lebădă de iarnă (Cygnus cygnus, barză albă (Ciconia ciconia), pelican comun (Pelecanus onocrotalus), stârc purpuriu (Ardea purpurea) și rață roșie (Aythya nyroca), buhai de baltă (Botaurus stellaris) sau erete de stuf (Circus aeruginosus).
În arealul rezervației naturale este semnalată prezența unor specii de plante (rare sau protejate prin lege) de sărătură, dintre care: Paronychia cephalotes și Koeleria lobata.

Excursii in Delta Dunarii

De ce sa alegi excursii Delta Dunarii. Cat de ofertante sunt?
Turistii care isi propun sa viziteze Delta Dunarii sunt atrasi de flora si fauna. Aicipot vedea specii unice de plante si rase rare de animale, in plus, Delta Dunarii, a doua delta ca marime din Europa, este raiul pasarilor.
In Delta Dunarii traiesc peste 300 de specii de pasari rare, insa si specii comune, precum tiganusi, egrete, pelicani, lisite, cormorani sau starci. Nu numai pasarile sunt atractia principala, ci si mamiferele, precum pisica salbatica, vulpea, mistretii, caprioarele si, mai ales, caii salbatici. Delta adaposteste peste 3450 de specii de animale si peste 1700 de specii de plante.
Cele mai reusite excursii in Delta Dunarii se fac in grupuri, cu ghizi
Este important de stiut ca turistii vor avea nevoie de ghizi cu experienta pentru a depasi cu succes obstacolele reprezentate de rauri, raulete, mlastini, insulite, canale si pentru a vizita acest paradis al florei si al faunei. Ghizii organizeaza excursii atat pentru turistii individuali, cat si pentru grupuri, pentru a strabate intinderile de apa acoperite de nuferi, pentru a admira pelicanii si alte specii de pasari interesante care completeaza acest peisaj mirific.
In functie de cerere, organizam excursii in orice loc din Delta Dunarii. De exemplu, conducem grupurile de turisti pana in satul Letea sau Mila 23, cele mai cunoscute si mai apreciate din aceasta zona, insa si pe alte trasee deosebit de atractive.
Turistii care ne aleg pot pleca in cautarea cailor salbatici din padurea Letea si pot sa viziteze sate in care timpul s-a oprit parca in loc in urma cu cateva sute de ani si care nu mai inainteaza, fiind pastrate traditii si obiceiuri stravechi.

Padurea Letea

Excursie Padurea Letea…..Intoarcerea in timp
Daca doriți să vedeți Delta, sate neatinse de procesul de modernizare și oamenii săi autentici, atunci aceast traseu este exact ceea ce vă trebuie! Propus pentru vizitarea Pădurii Letea, marginea acesteia aflată in vecinatatea Zonei Strict Protejate “Pădurea Letea” și a Lacului Nebunu.
Ajunși în satul Letea vom fi preluați de către localnici cu mijloacele de transport specifice zonei: căruțe trase de cai sau mijloace de transport motorizate din care ne vor prezenta satul, dunele de nisip, caii sălbatici și pădurea cu aspectul ei subtropical datorită plantelor cățărătoare care se găsesc din abundență aici.
După aceasta excursie în care vom povesti și depre care veți vrea să povestiți la rândul vostru, puteți opta pentru a servi o masă pescărească tradițională și delicioasă la unul dintre localnicii satului.

Excursie Sulina - Orasul dintre ape

Excursie Sulina - Orasul dintre ape
Traseul este prin rezervatie avand ca scop principal vizitarea orașului Sulina având ca principale puncte de atracție turistică
• Muzeul Orașului Sulina
• Farul Vechi
• Cimitirul Cosmopolit renumit prin diversificarea etnică
• Catedrala Deltei
• Plaja Sulina
Fiind oraș există numeroase restaurante aflate pe malul brațului Sulina unde puteți servi o masă pescărească delicioasă

Excursie la Sfantul Gheorghe – Satul pescaresc

Excursie la Sfantul Gheorghe – Satul pescaresc
Acest traseu către satul Sfântu Gheorghe, sat tradițional pescăresc cu siguranță îl veți iubi, deoarce drumul până la destinație va fi numai prin lacuri și canale întâlnind în drumul nostru cărări de nuferi albi și galbeni, zone de stufăriș, păsările specific Deltei, cabane pescărești, plantații de ciulini (castanet de apă)
În dreptul satului Sfântu Gheorghe este unul dintre punctele de vărsare al Dunării în Marea Neagră (punct de vărsare pe care îl vom vedea din ambarcațiune), plaja salbatică considerată ca a avea cel mai fin nisip, unde puteți admira peisajele, face plajă sau de ce nu o bine meritată baie în Marea Neagra.

Muzeul de Arta Populara Casa Satului - Dunavat

Interiorul fiecarei camere este amenajat distinct, cu aspectele traditionale specifice fiecarei etnii conlocuitoare din satele comunei Murighiol.
Vizitatorul nostru poate admira ,,casa ucraineana,, sau ,,casa romaneasca,, ori ,,casa turco-tatara,, etc. Fiecare incapere este amenajata in stil traditional, cu obiecte autentice donate de cetatenii comunei.

Padurea Caraorman

Pădurea Caraorman (kara orman însemnând „pădurea întunecată” în limba turcă) este o arie protejată de interes național.
Aria naturală a fost constituită cu rolul de a proteja cele mai dezvoltate dune de nisip (cu înălțimi de până la 9 m) și Pădurea Caraorman, în a cărei areal sunt semnalate specii seculare de stejar (Quercus robur), printre care un exemplar (Stejarul îngenunchiat) cu o vârstă impresionantă (400 de ani) și o circumferință de 4 m

Casa Satului

Casa Satului, este un muzeu al etniilor din Murighiol infiintat de voluntari si ingrijit tot de voluntari, de o persoana îndrăgostita si dedicata acestui lăcaș plin de istorie locala.

Poze imprejurimi Murighiol

Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol Murighiol

Vezi toate unitatile de cazare din Murighiol