Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Mangalia

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Mangalia


Obiective turistice în Mangalia

Cetatea Callatis

Cetatea Callatis, sau Mangalia de astazi reprezinta o fosta colonie intemeiata cu peste 25 de secole in urma de negustorii si navigatorii greci, atrasi de pozitia favorabila si de schimbul avantajos cu bastinasii geti.
In paralel cu infloritoarea viata economica, la Callatis se desfasura si o sustinuta activitate artistica, dovedita de obiectele descoperite aici: obiecte fine de sticla, statuete de lut ars suflate cu aur (tanagrete), statui si monumente de marmura.
Colonia a fost fondata pe locul unei asezari getice cunoscuta sub numele de Acervetis sau Cerbatis, pe un teren fertil aflat in vecinatatea marii si a unui lac cu apa dulce, actualul Lac Mangalia.
Cartierul sudic al Callatisului - actualul Hotel President
Pe o suprafata de peste 1000 mp au fost descoperite aspecte de urbanism de epoca romano-bizantina ale unui cartier sudic al cetatii. Cartierul a fost strabatut de o strada principala orientata est-vest, lata de 6 m, pavata cu dale cioplite din calcar.
Strada era prevazuta cu un canal de scurgere colector, construit din dale mari de calcar, de un metru adancime si un metru latime, in care se deversau alte canale mai mici, ce veneau din cladirile sau curtile interioare aflate la nord sau la sud de strada principala. Canalul ca si strada au functionat in decursul sec. Vi d. Hr. Si inceputul sec. Vii d. Hr.
O parte din zidurile ridicate in sec. Iv d. Hr. Vor fi refacute sau dublate, deoarece lucrarile construite din sec. Iv d. Hr. Vor pastra in general, aceeasi orientare impusa initial de incinta callatiana si a portii de sud. Tot in sectorul sudic a fost descoperit un mic edificiu termal adosat incintei, din doua incaperi ce au zidurile realizate in opus mixtum, din piatra de calcar ce alterneaza cu straturi de caramizi patrate.

Geamia Esmahan Sultan

Amplasata in centrul municipiului Mangalia, Geamia Esmahan Sultan a fost inaltata de Esmahan Sultan, fiica sultanului Selim al II-lea si data in folosinta in anul 1524.
Are un stil aparte fata de constructiile de cult turcesti din Dobrogea, intrarea in Geamie fiind precedata de o veranda acoperita.
Constructia este din piatra cioplita pe loc de mesterii pietrari turci si are o grosime de 85 cm. De specificat este faptul ca zidaria din blocuri de piatra a fost facuta fara a se folosi vreun liant, ci folosindu-se scoabe din otel turnate pe loc in orificii facute in piatra (zidarie in stil otoman). Aceeasi tehnologie a fost folosita si la ridicarea minaretului, iar piatra cioplita ii confera acesteia zveltetea si proportia ideala.
Curtea Geamiei adaposteste si o serie de morminte a unor personalitati ale vremii cum ar fi cel al lui Memet Pasa pe al carui mormant se afla o piatra funerara.

Monumentul Eroilor

Monumentul eroilor este amplasat in centrul orasului, mai exact in Piata Unirii, in fata Casei de Cultura. Este cel mai nou obiectiv turistic al Mangaliei; un simbol care reprezinta Mangalia, din perspectiva istoriei milenare si a rolului pe care l-a avut din antichitate.
A fost inaugurat la 9 mai 1998 – Ziua Eroilor si a Europei.
Dupa Brancusi este al 2-lea triptic, cele trei elemente pe un aliniament V-e fiind Poarta, Altarul si Inaltarea.
Piesa poarta o placuta de bronz cu litere latinesti, care se traduce: ``este inaltator sa mori pentru tara ta``.

Edificiului Bizantin

Edificiul bizantin din Mangalia este un monument istoric care dateaza din perioada secolelor 5-6 en.
Vestigiile istorice au fost descoperite intre anii 1993-1995 pe terenul aferent hotelului President si au fost incluse in cladirea unitatii de cazare, acolo unde este deschis si un muzeu.
Ansamblul de forma rectangulara, construit din blocuri mari de calcar legate intre ele cu mortar de var, se intindea in trecut pana aproape de plaja orasului si era din mai multe sali.
Partea de vest a edificiului era ocupata de o sala mare pavata cu lespezi de calcar si prevazuta cu coloane din care astazi mai pot fi observate doar bazele. In partea de nord sunt grupate 3 sali mici, iar in zona de est se remarca un atrium in jurul caruia se desfasoara un hol marginit de coloane de marmura care sustineau in trecut acoperisul constructiei.
In sudul culoarului mentionat se regaseste un alt grup de 3 incaperi de mici dimensiuni, fiecare dintre ele fiind pavata cu piatra de calcar.
In prezent se pastreaza doar baza catorva dintre salile descrise mai sus. In cadrul muzeului amenajat in interioriul hotelului sunt expuse vase din ceramica folosite pentru depozitarea si transportul hranei, dar si fragmente arhitecturale descoperite in cadrul Edificiului Bizantin

Pădurea Hagieni

Localizată pe partea stângă a şoselei Mangalia - Albeşti, Pădurea Hagieni reprezintă una dintre cele mai valoroase piese ale patrimoniului natural dobrogean.
Rezervaţia uimeşte prin diversitatea peisajului, atât de diferit de cel litoral aflat la numai câţiva kilometri distanţă şi prin rarităţile faunistice care şi-au găsit refugiul în această insulă de vegetaţie înconjurată acum de culturi agricole.
Puteţi găsi aici bălţi cu vegetaţie acvatică şi palustră, stepe pietroase aflate în plin soare, coaste şi râpe de calcar, pâlcuri de arbuşti spinoşi, luminişuri cu vegetaţie de stepă şi păduri umbroase de diferite esenţe, predominantă fiind o pădure naturală de tip submediteranean.

Biserica Sf. Mina

Biserica Sf. Mina este o biserică de lemn, de tip maramureșean, ce aduce pe meleaguri dobrogene o veche tradiție românească – aceea a lemnului.
Locul bisericii a fost sfințit pe 4 martie 2006, construcția fundației a demarat în lunile imediat următoare, iar biserica propriu-zisă de lemn a început sa fie montată pe 1 mai 2007, la data de 1 iunie 2007 fiind terminată complet. Duminică, 15 iulie 2007, s-a săvârșit slujba de sfințire a Bisericii Sf. Mina și Sf. Pantelimon și Ermolae din orașul Mangalia, din incinta Spitalului Municipal, oficiată de către Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. O parte din cheltuielile prevăzute în devizul general au fost suportate de către Primăria Municipiului Mangalia. Celelalte cheltuieli au fost acoperite prin: autofinanțări, donații de la Ministerul Cultelor, donații și sponsorizări din partea unor societăți comerciale din localitate și din țară, prin jertfa bunilor credincioși. La partea de lemn a bisericii a lucrat o echipa de nouă meșteri maramureșeni condusă de Ion Pop, din Baia Mare.
Întreaga biserică a fost gândită și proiectată de arhitectul Niels Auner. Lucrările s-au desfășurat sub supravegherea preoților Cîrlan Vasile și Cîrlan Sorin, absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din București, originari din orașul Mangalia. Bisericile din lemn se remarcă prin tehnica îmbinărilor din lemn și a realizării învelitorilor din șindrilă. Și această biserică respectă rigoarea construcției întâlnită la primele monumente de acest tip.
Biserica are planul dreptunghiular și simplu, turnul-clopotniță de 27 de metri fiind amplasat deasupra pronaosului. Această turlă este prevăzută cu un foișor, iar în vârful ei este fixată o cruce din fier.

Mormântul creştin cu psalmi

Acest mormânt a fost descoperit în marea necropolă a cetăţii Callatis databilă în epoca romano-bizantină şi aparţine categoriei de morminte de tip hypogeu răspândite în întregul Imperiu Roman.
Mormântul se află la – 1, 20 m faţă de actualul nivel de călcare, accesul în camera funerară făcându-se prin dromos, ce are tavanul boltit, acoperit cu plăci de calcar şi cinci trepte din blocuri de calcar fasonate. Pe tencuiala camerei funerare au fost pictate două inscripţii cu caracter creştin, citate din Psalmi: „doamne, Ajutorul meu şi Izbăvitorul (mântuitorul) meu” şi „nu mă voi teme de rele, pentru că Tu cu mine eşti, Doamne! ”.
Ambele inscripţii descoperite în mormântul creştin de la Callatis, sunt citate din Psalmi, ceea ce, în mod sigur, constituie o raritate pentru monumentele din perioada creştinismului timpuriu.

Muzeul Marinei

În august 2004, într-o clădire a cazarmei dezafectate au început lucrările de reparaţii şi de organizare a instituţiei muzeale. Conceput ca un muzeu al tehnicii navale, el evidenţiază aspecte din activitatea portului militar Mangalia în perioada 1952-2000.
Muzeul Marinei Mangalia pune la dispoziţia vizitatorului o impresionantă colecţie de tehnică de navigaţie şi obiecte de patrimoniu, care redau fidel istoria recentă a Marinei militare, pe parcursul a două moderne spaţii expoziţionale şi a unei biblioteci tematice.
În cadrul expoziţiei se găsesc obiecte aparţinând colecţiilor de arme sub apă, prezentate în detaliu, secţiuni ale unor torpile ce au fost în dotarea trupelor marinei Garnizoanei Mangalia.
În curtea din faţa clădirii muzeale sunt expuse piese dintr-o impresionantă colecţie de artilerie navală şi antiaeriană, dominată de masivul tun de 130 mm, care a aparţinut artileriei de coastă.

Peştera Movile

Lângă Mangalia se află cea mai vestită peşteră din lume: Peştera Movile.
Abia descoperită în 1986, într-un puţ minier, peştera nu părea să prezinte caracteristici deosebite. Avea doar o galerie, lungă de 200 m, scundă şi nespectaculoasă. Primii exploratori au găsit în capătul peşterii un mic lac cu apă termală sulfuroasă. Prin explorarea lacului cu scafandru autonom, membrii echipei gess au mai găsit câteva încăperi mici, parţial inundate, cu numeroase vieţuitoare nevertebrate: viermi, melci, gândaci, scorpioni, izopode, lipitori, miriapode. Toate sunt depigmentate şi lipsite de ochi, dar înzestrate cu antene lungi şi cu alte adaptări specifice mediului cavernicol. Cercetându-le cu atenţie, zoologii au putut descoperi printre ele 35 de specii noi, necunoscute lumii ştiinţifice până atunci. Doar în Peştera Mammoth din America s-au mai găsit atâtea specii! Dar aceea are 550 km, nu doar 200 m.
S-a constatat că fauna din Peştera Movile nu seamănă cu fauna din nicio peşteră din România. Unele rude ale insectelor troglobionte trăiesc azi în lacurile sulfuroase de la Mangalia. Fauna are un caracter meridional, de climă caldă. Când şi cum s-au adaptat vieţuitoarele mediului relativ ostil al peşterii a rămas o întrebare fără răspuns.
O altă enigmă a fost sursa de hrană care alimenta bogata comunitate biologică subterană, deoarece în această cavernă nu se infiltrează apă de la suprafaţă care să transporte frunze şi lemne putrede, guano sau alte substanţe organice cu care se mulţumesc de obicei nepretenţioasele vieţuitoare subterane. Apa sulfuroasă şi termală din peşteră (21 grade Celsius) circulă prin canale carstice închise, venind direct din adâncul pământului, pe o falie profundă. Ea conţine doar mici cantităţi de hidrogen sulfurat şi metan. Pe suprafaţa apei sulfuroase din peşteră s-a observat prezenţa unui strat de câţiva milimetri grosime de substanţă albă, cremoasă. S-a constatat că era vorba despre o substanţă organică nutritivă, în care se aflau numeroase organisme, îndeosebi melci mici şi viermi. Apărea astfel ideea că Peştera Movile adăposteşte un adevărat ecosistem subteran care nu depinde de energia solară, caz unic pe Terra.
Realizând importanţa ştiinţifică deosebită, pe baza referatelor de specialitate întocmite de speologi, Primăria Municipiului Mangalia a declarat Peştera Movile rezervaţie speologică.
Intrarea a fost închisă cu o poartă masivă de beton armat pentru a izola mediul interior de influenţele climatice şi biologice de la suprafaţă. Peştera nu poate fi vizitată decât de specialişti, în echipe de 2-3 persoane, iar durata unei vizite nu trebuie să depăşească două ore. (p. 24) Cea mai comodă şi instructivă formă de „vizitare” este vizionarea filmelor documentare existente la sediul gess Mangalia.

Muzeul de arheologie Callatis

Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia colecţionează, conservă, cercetează, restaurează, comunică şi expune mărturii materiale şi spirituale ale existenţei şi evoluţiei comunităţilor umane din zona Mangaliei, din perioadele: neolitică, greacă, romană şi romano-bizantină.
Muzeul pune la dispoziţia publicului vizitator o variată ofertă culturală, fragmente arhitectonice (coloane, capiteluri, arhitrave, frize cu metope, cornişe cu bucranii etc), vase ceramice (amfore, hidrii, kantharos, lekythos), opaiţe, apeducte, statuete de tip Tanagra, vase din sticlă, stele funerare, inscripţii, reprezentări ale unor divinităţi, podoabe, bijuterii, monede, obiecte din metal etc.
Intrând în muzeu, vizitatorii mai pot vedea vestitul mormânt cu papirus datând din secolul Iv î. Chr. , cercetat în anul 1959, restaurat şi conservat în cadrul expoziţiei de bază a muzeului. Mormântul fusese acoperit cu trei lespezi de piatră, iar în interiorul său a fost descoperit un papirus scris în limba greacă. Papirusul reprezintă cel mai vechi document din ţara noastră. Mormântul era înconjurat de un ring de piatră care se poate observa şi astăzi.
Tot în cadrul expoziţiei de bază a muzeului sunt conservate alte două morminte datând din aceeaşi perioadă.
Program vizitare zilnic:
08. 30 – 19. 30 vara
08. 30 – 16. 30 iarna
Bilete:
vizitare adulti: 5 lei
elevi, studențI, pensionari: 2,5 lei
ghidaj: 5 lei
taxa fotografiere: 10 lei
taxa filmare: 20 lei

Farul Genovez

Farul `Genovez` din Mangalia - a fost construit ȋntre anii 1858 – 1860, de o companie engleză, acest nume fiind dat ȋn amintirea negustorilor de altă dată.

Herghelia

Este situata la 3 km nord de Mangalia si la numai 500 metrii de malul vestic al Marii Negre.
Este cea mai mare herghelie din sud-estul Europei si este populata numai de cai de rasa.
Hipodromul Mangalia, unicul din tara special conceput pentru cursele de galop, se intinde pe o suprafata de 19 hectare iar aici se desfasoara in perioada verii curse de cai la care participa herghelii si crescatori particulari din toata tara.
Periodic, caii sunt scosi pe malul marii, intre statiunile Saturn si Venus, oferind un frumos spectacol.

Eman sultan Mosque - english

Esmahan Sultan Mosque is the oldest mosque in Romania. Located in Mangalia, Constanța County, it serves a community of 800 Muslim families, most of them of Turkish and Tatar ethnicity.

Paradis Land in Neptun - english

The first adventure park on the Romanian seashore Paradis Land is the first brand in the South-East of Romania that sets itself to improve the adventure experience lived in such a park. Under the slogan “sea & adventure”, Paradis Land is the perfect place to spend your free time surrounded by nature. The play upon words created in our slogan urges the adventurer to discover the great adventure that is hidden in our location. The new concept of adventure park was put practice by two business men the South-East of Romania, that is Constanta. With an experience of over 20 years, the two associates set the grounds of the newest adventure park in Romania and the only one in the seaside area. Taking account the adventure park term, Paradis Land concept wants to develop through its approach the new idea of spending your free time. While adding a number of games and activities to the tracks that make up an adventure park, we didn’t forget their educational side. We want to become a leader, both in adventure but also in spending free time in a clean, correct and healthy way. Through our programs, which we wish to develop together with our trust-worthy and experienced partners, we want to access cultural and social programs so that young people underprivileged areas or with low income can access the park and its .

Portul turistic Mangalia

Portul Turistic din Mangalia reprezintă una dintre cele mai importante obiective turistice ale țării, având o deschidere vastă la Marea Neagră.
În Portul Turistic Mangalia pot poposi nave de mici dimensiuni, care excelează prin frumusețea și farmecul lor aparte. Ținând cont de investițiile care s-au realizat aici, acesta este considerat a fi de departe unul dintre cel mai modern port turistic din țară.
Inaugurat in 2008 si situat la doar 2 zile de navigație pană în portul ucrainian Odesa, 1 zi până în portul bulgăresc Varna și câteva ore până la Constanța sau în Delta Dunării, și beneficiind, datorită amplasării, de condiții ideale pentru staționarea și întreținerea ambarcațiunilor, din Portul Turistic Mangalia se pot efectua călătorii în imediata vecinătate, incluzând escale la Vama Veche, 2 Mai, Limanu, Venus, Neptun, Olimp, Costinești, Eforie Sud, Eforie Nord, Agigea, Constanța, Mamaia sau Midia, cât și trasee de navigație costieră mai lungi în perimetrul Istanbul-Varna-Mangalia-Odesa-Yalta.

Ograda Vesela (ferma animalelor)

Ferma va ofera posibilitatea de a petrece o zi placuta impreuna cu copiii dumneavoastra si de a avea ocazia sa ii introduceti in frumoasa lume a animalelor aflate in mediul lor natural.

Activități de agrement în Mangalia

Inchirieri caiace

La malul marii se pot practica sporturi nautice la costuri foarte mici, o buna alternativa la alergarea de seara sau mersul cu bicicleta.
Se practica indiferent de varsta la orice nivel, fara sa necesite o experienta anterioara.
In portul turistic se ofera spre inchiriere caiace la preturi avantajoase:
15 lei/60min sau 10 lei/45min .

    Date de contact:
  • Nume: Sorin Constantinescu
  • Telefon: 0747 339 296
  • Email: danyx4ev3r@yahoo.com

Charter pe Marea Neagra - Importatori de libertate !

O alternativa foarte buna la plimbarile de seara pe faleza.
Va oferim o excursie unica pe Marea Neagra cu velierul impreuna cu prietenii (6-30 persoane) unde puteti vizualiza peisaje unice, baie in largul marii, scufundari la mare adancime, vizitarea rezervatiei naturale Lacul Mangalia.
Preturile difera in functie de ambarcatiune incepand de la 150 euro - 700 euro / 4 ore.

    Date de contact:
  • Nume: Sorin Constantinescu
  • Telefon: 0747 339 296
  • Email: danyx4ev3r@yahoo.com
Scuba diving - Scufundari

Se ofera sedinte de initiere in scufundari - Discover Scuba Diving. Pentru clientii doritori se ofera curs de o saptamana pentru obtinerea brevetului -naui- Open Water Diver.

    Date de contact:
  • Nume: Instructor NAUI- Emil Matei
  • Telefon: 0749 997 339, 0722 215 886
  • Email: abbysdiver@yahoo.com
Echitatie Mangalia

Herghelia Mangalia este situată la 3 km nord de Municipiul Mangalia şi la numai 500 m de malul vestic al Mării Negre; nu a fost aşezată aici întâmplător, ci s-a ţinut cont de condiţiile geoclimaterice de formare a rasei arabe,Condiţiile de climă deosebite au permis formarea unui cal arab de Mangalia cu calităţi deosebite.
Herghelia de la Mangalia este cea mai mare din sud-estul Europei si este populată numai de cai de rasă: pursânge arab, semigrei si câțiva ponei.
Herghelia constituie un excelent centru de agrement şi atracţie turistică. Complexul dispune de un hipodrom de trap şi galop bine amenajat, iar în incinta unităţii se practică echitaţia, se pot efectua plimbări de agrement – călare sau cu trăsura – de-a lungul Mării Negre.
Tarife:
O oră de echitaţie vă costă 80 de lei pe un pur sânge arab, iar pe un ponei – 40 de lei. Preţul unui tur al hergheliei este de 2 lei pentru elevi şi studenţi, 10 lei pentru adulţi şi 6 lei/persoană pentru grupurile organizate. Abonamentele sunt 300 de lei pentru pur sânge arabi (şase ore plătite şi una gratuită) şi 200 de lei pentru ponei. Ora de călărie în padoc este 60 de lei, iar în spaţiu deschis (pe malul mării, în pădure etc) – 150 de lei. Filmările, fotografiile profesioniste sunt 500 de lei/ora/cal, iar plimbările cu trăsura trasă de un pur sânge este 80 de lei/ora.

    Date de contact:
  • Nume: Sef herghelie: Ancuta Constantin
  • Telefon: 40(241)751325 ; 40 372 70 17 64
  • Email: herghelie@constanta.rosilva.ro
  • Web: https://www.facebook.com/herghelia.mangalia

Poze imprejurimi Mangalia

Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia

Vezi toate unitatile de cazare din Mangalia