Lacul Oasa 2017 | Statiunea Lacul Oasa
path
Caută cazare în:
pixel
box
Lacul Oasa:
Cazare Lacul Oasa
Restaurante Lacul Oasa
Sali de conferinta Lacul Oasa
box
pixel
box
Despre Lacul Oasa:
Despre Lacul Oasa
Obiective turistice Lacul Oasa
Evenimente turistice si agrement Lacul Oasa
Poze Lacul Oasa
Harta Lacul Oasa

Paște 2018 Lacul Oasa
Crăciun 2017 Lacul Oasa
Revelion 2018 Lacul Oasa
box
pixel
box
Cazare judetul Alba:
Cazare Abrud
Cazare Aiud
Cazare Alba Iulia
Cazare Albac
Cazare Almasu Mare
Cazare Ampoita
Cazare Arieseni
Cazare Avram Iancu
Cazare Baia de Aries
Cazare Blaj
Cazare Bucium
Cazare Campeni
Cazare Ciumbrud
Cazare Cugir
Cazare Cunța
Cazare Galda de Jos
Cazare Garda de Sus
Cazare Horea
Cazare Ighiu
Cazare Jidvei
Cazare Lacul Oasa
Cazare Lupsa
Cazare Metes
Cazare Oarda
Cazare Ocolis de Alba
Cazare Petresti
Cazare Pianu de Jos
Cazare Pianu de Sus
Cazare Plesesti
Cazare Poiana Galdei
Cazare Rimetea
Cazare Rosia Montana
Cazare Salciua
Cazare Santimbru
Cazare Sasciori
Cazare Scarisoara
Cazare Sebes
Cazare Spring
Cazare Sugag
Cazare Unirea
Cazare Vadu Motilor
Cazare Valisoara
Cazare Vidra
Cazare Vintu de Jos

box

Despre Lacul Oasa

Barajul Oașa este un lac de acumulare pe râul Sebeș, la granița județelor Alba și Sibiu, în Munții Șureanu. Situat la altitudinea de 1255 m, cu o suprafațã de 441ha și 136 mil. m3 de apã, este cel mai mare dintre lacurile de acumulare amenajate pe cursul râului Sebeș.

Barajul Oașa, amplasat în Defileul Oașei, este obiectivul principal pentru întreaga amenajare și a intrat în funcțiune în anul 1979. Este construit din anrocamente (gneise micacee șistoase) cu mascã din beton armat. Are înãlțimea la coronament de 91 m, lãțimea maximã la bazã de 250 m (în zona taluzului), lãțimea la coronament de 10 m și lungimea maximã de 300 m. Acumularea realizatã, Lacul Oașa, cu un volum util de 136 mil. m3, are o suprafațã de 460 ha și o lungime de aproximativ 6 km. Pentru ridicarea debitului a fost captat râul Ciban. S-a ales ca soluție acest tip de baraj, deoarece balastul existent în zonã prezenta un procent ridicat de micã, ceea ce îl face impropriu pentru prepararea betonului necesar pentru un eventual baraj arcuit.

În anul 1980 a fost pusã în funcțiune centrala subteranã Gâlceag, care valorificã potențialul energetic înmagazinat în lacul Oașa. Hidrocentrala Gâlceag, de tip cavernã, cu aducțiunea principalã constituitã dintr-o galerie lungã de 8,2 km, este echipatã cu douã grupuri de tip Francis de 75 MW fiecare. De asemenea, prin intermediul Stației de pompare Gâlceag ce conține douã hidropompe cu putere de 10 MW fiecare, acumularea Oașa primește, tot suplimentar, și apele râului Cugirul Mare (zãgãzuite de barajul de la Canciu). În viitorul apropiat lacul de la Canciu va ma fi alimentat și de apele râului Cugirul Mic prin intermediul aducțiunii secundare Rîul Mic - Sipcea ( galerie subteranã cu lungimea de cca 3400 m).

Principalii afluenți ai râului Valea Frumoasei (numele râului Sebeș pânã la vãrsarea în lac) sunt: Tãrtãrãu, Curpãtu, Sãlãnele, Smida, Valea Mare.

Peștele predominant în lacul de acumulare este pãstrãvul și crãietele (boiștean). Barajul este traversat de DN67C (Transalpina) care leagã orașele Sebeș și Novaci.

Sursa: www.wikipedia.org