Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Dubova

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Dubova

Dubova, un loc unic cu peisaje mirifice, incanta privirile celor ce aleg sa petreaca clipe de neuitat in acest tinut.

Aici intalnesti Dunarea cu valurile ei, muntele cu peisaje unice, misterul  pesterilor, liniste si aer nepoluat, ospitalitatea localnicilor. Dubova este locul unde poti petrece o vacanta unica.

Pentru cei veniti in Dubova, Dunarea poate fi o atractie deosebita caci zona Cazanelor este cea mai spectaculoasa de pe intregul defileu, cu stanci prapastioase, vegetatie specifica si pesteri.

Parcul a fost creat în scopul  protejării şi conservării  biodiversităţii şi a elementelor peisagistice existente.

Pe teritoriul parcului au fost înfinţate 18 rezervaţii  naturale. Limita sudică  a parcului este reprezentată  de Fluviul Dunărea  ce crează aici cel mai lung şi unul dintre cele mai spectaculoase defilee din Europa.

Parcul Natural Portile De Fier,cel mai mare parc natural din Romania-115.655 ha, pe teritoriul caruia se gasesc 18 rezervatii naturale,dintre care,rezervatia naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici,cu o suprafata de 215 ha,este situata pe teritoriul localitatii  Dubova,intre Valea Ogradena si Ogasul Turcului.In aceasta zona Dunarea strabate cea mai ingusta si mai grandioasa zona a Defileului Dunarii-Cazanele Dunarii-de pe intregul ei parcurs european.

Relieful, raurile, padurea, aerul curat, linistea desavarsita si bineinteles Dunarea-aceasta combinatie spectaculoasa dintre munte si apa intr-un tot unitar cu natura,precum si monumentele de arta si arhitectura,etc...componente ale mediului inconjurator,se constitue si ca resurse turistice.

Toate acestea favorizeaza desfasurarea si in zona Cazanelor Dunarii a turismului de odihna si relaxare, ecologic, cultural-religios, precum si a turismului de aventura.

Cai de acces :
- auto - pe drumul european E70 pana la Orsova, apoi cca.25 km pe drumul national DN57, spre Moldova Noua.
- pe calea ferata - pe magistrala 900 Bucuresti-Timisoara, pana la statia Orsova, continuarea calatoriei facandu-se cu auto pana la Dubova.


Obiective turistice în Dubova

Chipul lui Decebal

Monument pe malul Dunarii,in golful Mraconia,la iesirea din Cazanele Mici,se ridica cea mai mare sculptura din Europa 55m inaltime si 25m latime.
Sculptat intr-o stanca uriasa,statuia regelui dac are doar cu 6m mai putin decat statuia Libertatii cu 8m mai mult decat monumentul lui Christos din Rio de Janeiro si 10m peste inaltimea legendarului Colos din Rhodos.

Manastirea Mraconia

Pe soseaua Orsova-Dubova,in valea Mracurei "stau ascunse " ruinele vechii manastiri numita Mracura Inghitita de apele Dunarii o data cu constructia barajului,manastirea a fost reconstruita intr-un loc pitoresc,pe malul Dunarii,la iesirea din golful Mraconia,in fata fostului drum al lui Traian de pe malul sarbesc,unde se afla Tabula Traiana.


In apropiere se afla "cazanele",cea mai frumoasa si fermecatoare portiune a Dunarii din intregul defileu.

Rezervatia naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici

Dupa confluenta cu paraul Plavisevita,Dunarea intra in cel de-al treilea sector de ingustare, Cazanele Mari[3,8 km],flancat de abrupturile calcaroase ale Ciucarului Mare[318 m]si ale vecinului sau sarbesc Veliki Strabak[768 m].


Peretii Cazanelor Mari au inaltimi de peste 200 m Dincolo de Cazanele Mari,apele fluviului patrund in micul bazinet Dubova,de forma unui golf semicircular.


In aval de Dubova,Dunarea patrunde in Cazanele Mici[3,6 km],formate din Ciucarul Mic [313m]si Mali Strabak[626m]pe malul sarbesc. In zona `cazanelor` albia Dunarii atinge cea mai mica latime-150m si o adancime de pana la 100m. In aval peretele de calcar al Ciucarului Mic este spintecat de paraul Mraconia,un mic golf al lacului patrunzand pe valea Mraconiei spre amonte

Pestera Ponicova

In masivul calcaros Ciucaru Mare au fost identificate sapte pesteri cu o lungime totala a galeriilor de 2155 m,cea mai mare fiind Pestera de la Gura Ponicovei[galeriile insumand 1660 m]. Poate fi accesata de pe uscat sau de pe Dunare cu barca. Pestera prezinta mai multe niveluri de galerii, cele inferioare fiind active.Dintre galeriile fosile cea mai spectaculoasa este Galeria Concretionara cu Sala Coloanelor.


Aici apa si timpul au creat stalactite si stalagmite de forme si marimi diferite,domuri si coloane,etc.. Tot in aceasta pestera au fost gasite oase de urs si de hiena de pestera de cultura halstattiana.

Cetatea Tri-Kule

A fost ridicata in sec.al xv-lea pentru a opri expansiunea otomana spre vest,ruinele observandu-se si in prezent in apropierea localitatii Svinita.
Cetatea Tri-Kule este reprezentata prin trei turnuri dispuse pe malul Dunarii in forma de triunghi.Ansamblul Cetatii Tri-Kule a fost inundat in urma amenajarii lacului de acumulare Portile de Fier 1,la suprafata observandu-se doar doua turnuri.

Tabula lui Traian

Dacă privești în direcția opusă, pe malul sârbesc, vei vedea o placă memorială antică – Tabula Traiana – ce are 4 metri lungime și 1,75 metri lățime și care a fost ridicată de împăratul Traian în cinstea victoriei Imperiului Roman asupra regatului dac. Și tot în zonă vei întâlni Mănăstirea Mraconia, ce a fost ridicată pe ruinele unei mănăstiri înghițite de apă.
Clisura Dunării te “răsfaţă” cu multe obiective spectaculoase în apropierea statuii: Cazanele Mari şi Cazanele Mici, Peştera Ponicova, drumeţii prin Parcul Natural Porţile de Fier sau pe Masivele Ciucarul Mare şi Ciucarul Mic! Pe vârfurile lor ai privelişti superbe cu fluviul care se strecoară printre munţi.
Dacă mai mergi 30 km pe Clisura Dunării, pe DN57, înspre Caraș-Severin ai să vezi comuna Svinița, o adevărată țară a smochinelor dar și un loc care radiază de istorie și tradiție!

Ciucarul Mare

Una dintre cele mai frumoase zone din România, dar puțin exploatate din punct de vedere turistic, este zona Cazanelor formate de Dunăre la trecerea prin Munții Carpați.
Pe partea românească Defileul Dunării e mărginit de masivul Ciucarul Mare, iar pe partea sârbească de masivul Veliki Strbac.
Cazanele Dunării (Cazanele Mari și Cazanele Mici) au o lungime de 9 km și reprezintă cea mai spectaculoasă porțiune a parcursului Dunării de la izvor până la vărsare.
Unul din cele mai bune locuri pentru a cuprinde cu privirea toată această frumusețe se află pe Ciucarul Mare.O drumeție de două ore vă va purta deasupra Cazanelor Mari și vă va garanta priveliști foarte, foarte frumoase.
Traseu Dubova – Vf. Ciucarul Mare – Dubova
Marcaj
Durată 2h
Munții Almăjului
Punct plecare Dubova
Altitudine max. Vf. Ciucarul Mare (318 m)
Tip traseu drumeție
Surse apă nu există
Stare marcaj ok
Atenționări zonă unde se pot întâlni vipere

Croaziere cu salupa pe Dunare

Organizam croaziere pe Dunare cu salupa pentru vizitarea obiectivelor turistice Statuia lui Decebal ,Cazanele Mici si Mari ,Grota Veterani,si pestera Ponicova ,pret 30 lei de persoana

Grota Veterani

Legendele locului spun că, în peşteră, dacii au avut mult timp un altar unde se închinau lui Zamolxis şi în cinstea căruia făceau sacrificii, aşa explicându-se oasele de păsări şi animale descoperite de arheologi în câteva locaşuri săpate în piatră.
acces doar PE APĂ
La peştera Veterani nu poţi ajunge decât pe apă, grota este situată la o înălţime de circa 70 de metri deasupra apei, cu o lungime totală de 173 de metri şi o lăţime de 40 de metri.
Peştera Veterani îşi are originea numelui după numele lui Veterani, cel care a fost aghiotantul lui Ianovici, comandantul armatei austriece cantonate la Caransebeş şi care a refortificat peştera la sfârşitul sec. Al XVII-lea.

Stanca Babacăiă

Stânca Babacăiă – se găsește în dreptul localității Coronini și marchează locul unde începe Clisura Dunării. Stânca se ridică la 7 m deasupra Dunării. Aceasta are un far și o cruce, și conform legendelor poartă cu ea povestea tristă a unei infidelități. Se spune că în trecut un turc gelos și-a legat nevasta pe această stâncă pentru a-și recunoaște infidelitatea. Denumirea ei provine de la cuvântul ,,Babakai” = ,,căiește-te”. Se spune că acest îndemn l-ar fi strigat turcul în repetate rânduri soției sale.

Activități de agrement în Dubova

Cicloturism si Mountaine-Bike

Cicloturismul este o forma tot mai raspandita de turism activ, o oportunitate de a evita sedentarismul si de asemenea o activitate cu impact redus asupra mediului inconjurator.


Pentru amatorii de drumetii "pe doua roti" va propunem o experienta inedita, de neuitat, de a parcurge "Clisura Dunarii", cca.140 km, de la intrarea Dunarii in tara la Bazias, pana dincolo de Cazane spre Orsova, un teritoriu plin de farmec natural, dar si de istorie, de-o parte Dunarea curgatoare, iar de cealalta piscurile muntoase.


Mountaine-bike: o forma de turism sportiv, inrudita cu cicloturismul, dar care este aplicata pe trasee de munte, cu biciclete echipate corespunzator. Are un caracter de aventura mai pronuntat. Pentru impatimitii de mountaine-bike, zona Defileului Dunarii ofera o multitudine de trasee spectaculoase, pe cararile Muntilor Locvei, Almajului si Mehedintilor.

    Date de contact:
  • Nume: Marian
  • Telefon: 0743 100 853
Drumetii - Trekking

Drumetia aduce multa incantare ochiului si bucurie sufletului. Este cea mai des intalnita-si cea mai ieftina-activitate de agremet din turism si sporturi montane. Are ca scop: relaxarea, odihna activa si sporirea activitatii fizice.


Drumetia inseamna cunoastere, miscare, intoarcerea la natura, bucuria de a strabate spatii. Echipamentul trebuie sa fie usor si functional. Nu trebuie sa lipseasca rucsacul si incaltamintea adecvata pentru parcurgerea traseelor montane in teren accidentat.


Va recomandam doar cateva din multitudinea traseelor pe care le puteti parcurge in "Zona Cazanelor":


- Ciucaru Mare si Ciucaru Mic - trasee marcate;


- Drumetie la cascada de pe raul Ponicova cu ascensiune pe Szbag.


- Vizitarea localitatilor cu populatie de etnie ceha :Eibental si Baia Noua.


- Incursiune in Pestera Ponicova, 


ATENTIONARI! Intru-cat intreaga zona este situata in incinta Parcului Natural Portile De Fier, pastrati nealterat patrimoniul natural din rezervatii si ariile protejate. O alta atentionare este impusa de existenta in tot arealul Parcului a viperei cu corn. Este un sarpe veninos, muscatura sa putand provoca mari neplaceri. Dar trebuie sa stiti ca vipera cu corn nu ataca omul, ci reactioneaza doar la agresiune sau atunci cand este calcata din gresala.

    Date de contact:
  • Nume: Marian
  • Telefon: 0743 100 853

Elemente de Alpinism

Daca doriti ca in perioada petrecuta in zona noastra sa deprindeti si cateva elemente de alpinism, va punem la dispozitie un poligon amenajat, cu elemente de mica si medie dificultate, care sa cuprinda: escalada, rapel, tiroliana. Activitatile in poligon sunt conduse de monitori si instructori, folosind echipament profesional de maxima siguranta.


Programarea si organizarea activitatilor se face cu cel putin 7 zile inainte, pentru grupuri de min. 8-10 pers.


 


 

    Date de contact:
  • Nume: Marian
  • Telefon: 0743100853
Jocuri de Paintball

Dupa o zi de relaxare in piscina de la pensiune, sau in drumetii pe carari de munte, plimbari cu barca sau cu bicicleta, va propunem putina adrenalina si va invitam la un atractiv joc de paintball in padurea din imprejurimi.


Activitatea se organizeaza pentru grupuri de min.8-10 pers. si dureaza cca.45-60 min. Pot participa persoane de peste 18 ani.


Asiguram echipamentul de protectie si joc necesar.


Programarea si organizarea jocurilor se face cu cel putin 5 zile inainte.


 

    Date de contact:
  • Nume: Alin
  • Telefon: 0744 612 005
Pescuit Sportiv

Pentru orice pescar, pescuitul pe Dunare reprezinta o provocare.


Depinde numai de priceperea si talentul dvs. de a avea in carlig un frumos trofeu de somn, salau sau crap.


La solicitarea dvs.putem asigura "ghid pescar" si deplasarea cu barca pe Dunare.


ATENTIE ! Pentru a putea pescui trebuie sa aveti permis si viza Politiei de Frontiera, care se obtine de la IJPF Mehedinti.


Contact:  Alin


Telefon:  0744 612 005

    Date de contact:
  • Nume: Marian &Alin
  • Telefon: 0743100853: 0744.612.005
Plimbari cu barca pe Dunare

Daca petreceti o vacanta sau macar un weekend in zona, nu ratati o plimbare cu barca cu motor pe Dunare in `Cazane`.


Veti avea parte de putina adrenalina, multa spectaculozitate si bucurie sufleteasca.


Traseul este urmatorul:


- plecare din Golful Mraconiei;
- parcurge Cazanele Mici unde puteti admira Manastirea Mracuna si chipul sculptat in stanca al regelui dac Decebal;
- traverseaza Golful Dubova unde se inalta semet masivul calcaros Ciucaru Mare;
- parcurge Cazanele Mari, unde se viziteaza Grota Veterani (se percepe taxa de vizitare) si se intra in gura Pesterii Ponicova;
- intoarcere in Golful Mraconiei .

Capacitatea ambarcatiunii este de 10 locuri.


Excursia dureaza 1. 15 min. Cu pretul de la 30 lei/pers.

    Date de contact:
  • Nume: Marian; Alin
  • Telefon: 0743 100 853 ;0744 612 005
Tir cu Arcul

Nu puteti incheia seara in jurul "focului de tabara", sau la o masa pescareasca ,fara a participa la un incitant concurs de tir cu arcul.


 

    Date de contact:
  • Nume: Marian
  • Telefon: 0743 100 853

Trasee ecoturistice

Traseul Ciucaru Mare 1:
Acces direct din Dn 57, din centrul localitãții Dubova, la cca. 100 m de sediul Primãriei Dubova pe sensul de mers spre localitatea Svinița. ;lungime traseu aprox. 5 km, timp mediu de parcurs cca. 21/2 ore.
Este marcat cu un triunghi echilateral galben pe fond alb, pe arborii din imediata apropiere a potecii. Pe parcursul traseului intalnim patru puncte de belvedere care iti incanta ochiul si-ti bucura sufletul, sunt locurile de unde poți admira Cazanele Mari și Veliki Strbac, de pe partea sârbeasca a Dunãrii.
Traseul Ciucaru Mare 2:
Acces de pe drumul național Dn57, la ieșire din localitatea Dubova spre Moldova Noua, aproximativ 2 km distanțã de la primãria Dubova, prin locul numit de localnici poiana popiiµ. Lungimea traseului aproximativ 1, 6 km, timp mediu de parcurs cca 1ora, maxim 2 ore ambele variante.
Este marcat cu un triunghi echilateral albastru cu margine albã, pe arbori și pe pietre din imediata apropiere a potecii.
Traseul ecoturistic urmeazã poteci de munte, care parcurg pãduri de stejar, de fag și pajiști. Punctele de belvedere, nu puține la numãr, sunt locurile de unde poți admira Cazanele Mari și Veliki Strbac, de pe partea sârbeasca a Dunãrii. Dupã 10-15 minute, traseul ecoturistic se bifurcã, o potecã șerpuind spre platoul Cazanelor Mari, iar o altã potecã te duce direct la nivelul Dunãrii.
Traseul Ciucaru Mic:
Acces de pe drumul național Dn57, la intrarea în golful Dubova dinspre Orsova, pe partea dreapta, in imediata apropiere a parcarii auto;lungimea traseului aproximativ 3 km, timp mediu de parcurs cca 2 ore.
Este marcat cu un triunghi echilateral roșu cu margine albã, pe arbori și pe pietre din imediata apropiere a potecii. Traseul ecoturistic urmeazã poteci de munte. Punctele de belvedere, nu puține la numãr, sunt locurile de unde poți admira Cazanele Mici și Mali Strbac, de pe partea sârbeasca a Dunãrii.
Traseul Trescovat:
Acces de pe Dn57, la 6 km de localitatea Svinita, in dreptul popasului Stariste .
Lungimea traseului cca. 10 km, timp mediu de parcurs : aprox. 6 ore.
Este marcat cu un triunghi echilateral rosu pe fond alb .
Obiectivul de referinta al traseului il constitue nekul vulcanic Trescovat .
Pornind de pe Valea Stariste, de-a lungul traseului, la intervale relativ mici de timp si la altitudini din ce in ce mai mari, intalnim puncte de belvedere, locuri de unde se pot admira : Dunarea, Mala Cucuiova, culminand cu masivul Trescovat, 755 m altitudine unul din cei mai inalti din Pnpf .
Traseul serpuieste prin paduri de cer, garnita, fag, iar pajistile cu iarba iti incanta privirile prin coloritul viu si te invita sa poposesti in aceste locuri de basm .
Traseele au un grad mediu de dificultate. Efort fizic moderat care nu necesita pregatire fizica speciala.
Echipament necesar : imbracaminte lejera, usoara, ( de preferat pantalon lung, pentru ca se strabat palcuri de arbusti ), palarie sau sapca pentru soare si incaltaminte adecvata pentru munte ( talpa cu mare aderenta ), bidon cu apa.
Incursiune in Pestera Ponicova : Pestera de la Gura Ponicovei este cea mai spectaculoasa si mai mare pestera din Clisura Dunarii galeriile sale insumand 1660 m.
Accesul in pestera se face de pe uscat, din Dn57 la cca. 1 km de Primaria Dubova spre Moldova Noua, pe valea Ponicovei, parcurgand un chei de cca. 500 m pana la gura pesterii, unde se coboara pana la nivelul galeriei active. Parcurgand galeria activa, cca. 300m, se ajuge la Dunare.
Galeriile pesterii sunt dispuse pe mai multe nivele, cele inferioare fiind active.
Dintre galeriile fosile cea mai spectaculoasa este galeria Concretionara cu Sala Coloanelor. Aici apa si timpul au creat stalactite si stalacmite de forme si marimi diferite, domuri si coloane, etc( pentru a vizita aceasta galerie este necesar sa fiti insotiti de un ghid ).
Timpul mediu de vizitare a pesterii este de cca. Doua ore, prezinta un grad mediu de dificultate, nu necesita efort fizic deosebit, este nevoie de lanterna ( o sursa de lumina la 2-3 pers. ), nu este amenajata.

    Date de contact:
  • Nume: Marian - ghid local
  • Telefon: 0743 100 853
  • Email: contact@cazaneledunarii.com.ro
  • Web: www.cazaneledunarii.com.ro

Croaziere pe Dunare

Croazierele pe Dunare (01.04 - 31.10) se fac de la debarcaderul nostru - Popasul turistic Statuia lui Decebal -Manastirea Mraconia.
Se viziteaza cu ambarcatiuni tip catamaran si salupe Cazanele Dunarii, Pestera Ponicova si Grota Veterani.
Pretul este de 25 lei /persoana. Pentru grupuri se face reducere.

    Date de contact:
  • Nume: Dna. Lucia
  • Telefon: 0748330162, 0747850066
  • Email: hercules.dubova@gmail.com

Croaziere

Organizam plimbari cu barca in cazanele dunarii la toare obiectivele din zona, plimbari cu salupa de viteza:
- la Portile de Fier( 3 ore)
- la Moldova Noua (8 ore)
Va asteptam cu drag!

    Date de contact:
  • Nume: Calin Bogdan
  • Telefon: 0742 113 492
  • Email: Danubioboatshow@yahoo.ro
  • Web: Danubioboatshow

Plimbare cu ambarcatiuni pe Dunare

Plimbarile pe Dunare se fac cu ambarcatiuni tip salupe ,se pleaca de la Statuia lui Decebal si se viziteaza obiectivele turistice Cazanele Mici ,Tabula Traiana ,Cazanele Mari ,golful Dubova ,Grota Veterani,si Pestera Ponicova.
Pretul este de 25 lei/pers si copii gratis.

    Date de contact:
  • Nume: Lucia Mirsu
  • Telefon: 0748 330162
  • Email: hercules.dubova@gmail.com

Poze imprejurimi Dubova

Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova Dubova

Vezi toate unitatile de cazare din Dubova