Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Deva

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Deva

Deva, resedinta judetului Hunedoara, este una dintre cele mai vechi asezari din tara noastra, prima atestare  dateaza din 1269, insa descoperirile arheologice efectuate pe teritoriul Devei arata faptul ca zona a fost locuita inca din epoca pietrei slefuite.

Deva este situata pe malul stang al Muresului, la 187 m altitudine, la poalele muntilor Apuseni si Poiana Rusca, beneficiaza de cea mai temperata clima din intreg Ardealul.

Deoarece nucleul orasului medieval s-a dezvoltat la poalele Dealului Cetatii, majoritatea obiectivelor turistice reprezentative sunt concentrate in partea veche a orasului.

Rezervatia mixta Dealul Cetatii si imprejurimile acesteia, sunt o incantare pentru cei ce doresc sa admire acest refugiu unde istoria si legenda se imbina armonios cu frumusetile naturii.

Atractii turistice:

Obiective turistice în Deva

Teatru de Estrada

Construit in anul 1910, Teatrul de Estrada din Deva este situat pe B-dul 1 Decembrie 1989 nr. 15 si face parte din ansamblul urban "1 Decembrie 1918".

Cladirea teatrului apartine stilului arhitectural secession vienez, avand o capacitate de 580 locuri.

De-a lungul timpului, teatrul a suferit modificari atat arhitecturale cat si functionale, devenind cinematograf si spatiu de opera si opereta.

In anul 1990 au fost demarate lucrari de renovare a fatadei.
Teatrul de Estrada Deva este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Busturile gimnastelor

Cele 15 sculpturi din fata Salii Olimpia din Deva ilustreaza 11 gimnaste si 4 antrenori si sunt creatia Ioan Seu.

Busturile gimnastelor realizate in bronz au inaltimea de 42-43 cm inaltime si cantaresc 20-23 kg. Sunt amplasate pe socluri de granit cu inaltimea de 1, 80 m, fiind luminate de reflectoare.

Statuile au fost dezvelite la data de 15 mai 2008.
Busturile din bronz ale gimnastelor din Deva este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere

Catedrala Sfantul Nicolae

Catedrala Sfantul Nicolae se afla pe strada Avram Iancu, judetul Hunedoara si a fost ridicata in anul 1861 la initiativa mitropolitului Ardealului, Andrei Saguna.
Pictura veche a bisericii a fost executata intre anii 1929-1931, in stil bizantino-roman, iar iconostasul este sculptat din lemn de stejar, in anul 1940.
Cele trei clopote au fost turnate din material de razboi iar acoperisul a fost facut cu eternit, iar turnul si cupolele cu tabla.
Importanta catedralei este cu atat mai mare cu cat in interior se gasesc cateva icoane din secolul Xvii, pe catedrala se afla 21 de cruci care se vad iar in curtea interioara a fost ridicat Monumentul Eroilor Neamului.
Hramul bisericii este Sf. Nicolae.

Cetatea Devei

Cetatea Devei a fost construita pe urmele unei fortificatii daco romane. Primele lucrari de edificare dateaza din primii ani ai secolului Xi, dupa infrangerea de catre unguri a ducelui Ahtum din Cetatea Morisena (cenad), cand au venit primii colonialisti dinspre vest.

Cetatea Devei a fost una dintre cele mai importante cetati ale Transilvaniei.

Urmand cursul istoriei, cetatea a avut rol de aparare impotriva tatarilor si a altor potentiali dusmani care urmareau ocuparea regiunii, a fost refugiu pentru nobilii in fata rascoalelor taranesti, resedinta nobiliara, inchisoare si garnizoana, a asigurat protectia calatorilor si a comerciantilor care circulau in lungul Vaii Muresului.

Cetatea a fost resedinta voievodala incepand din 1307, iar in secolele Xiv si Xv district militar valah avand in jurisdictie patru districte romanesti.

Incepand cu 1453 Iancu de Hunedoara a transformat-o in castel nobiliar, ajungand astfel printre cele mai puternice cetati ale Transilvaniei.
In timpul navalirii turcilor din anii 1550, 1552, si 1557 a suferit asedii otomane, cetatea fiind ocupata in 1557 de sultanul Soliman cel Mare, care a predat-o reginei Isabela a Ungariei si fiului sau Ioan Sigismund. Cetatea a functionat in secolul Xvi si ca inchisoare, aici fiind intemnitati umanistul David Ferencz, fondatorul bisericii unitariene si Moise Secuiul conducatorul nobilimii tansilvanene ostile puterii imperiale.
In celula in care a fost intemnitat David Ferencz a fost amplasata in anul 1948 o placa comemorativa.
In timpul rascoalei din 1782 cetatea a fost ocupata vremelnic de taranii din Dobra, iar in 1786 asediata de taranii rasculati condusi de Horea, Closca si Crisan. La sfarsitul secolului Xviii cetatea si-a pierdut importanta strategica, fiind lasata in parasire, dar si-a recapatat importanta dupa 1817, cand imparatul Francisc I trecand prin Deva a hotarat sa o restaureze.
Lucrarile au durat peste un an, cheltuindu-se peste 216. 000 florini. In timpul revolutiei din 1848-1849, garnizoana austriaca aflata in cetate condusa de locotenentul Wurn, la vestea victoriilor dobandite de revolutionari asupra armatelor imperiale, a minat zidurile cetatii.
In prezent se mai pastreaza centurile de ziduri intarite cu turnuri patrate sau circulare si cu porti monumentale. De la poarta de intrare principala, se dezvolta zidul inferior de incinta care urca dealul si inconjoara cetatea. Drumul care insoteste zidul conduce la a doua poarta in forma de coridor lung boltit. In dreapta acestei porti se pastreaza urmele camerelor corpului de garda.

Trecand de a doua poarta spre complexul de cladiri de pe culmea dealului, poteca urca spre poarta incintei a doua a cetatii.
Zidul de incinta prezinta creneluri fiind amenajat pentru armele grele de foc. Dupa un bastion semicircular se ajunge la poarta ultimei incinte care pastreaza contraforturi masive. In aceasta incinta se dezvolta curtea interioara a cetatii, care este marginita de peretii inalti care reprezinta ruinele unor incaperi, dependinte gospodaresti, depozite, etc.
In partea centrala se gasesc ruinele palatului nobiliar cu resturi de boltiri in stil gotic si elemente renascentiste. La vest de poarta este situat un turn de aparare, iar in est camera corpului de garda. Cetatea Devei in forma pe care o are in prezent este inca evocatoare, starnind interesul vizitatorilor atat prin ruinele ei cat si prin pozitia sa care domina orasul.
Cetatea Deva este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Telecabina

Telecabina este singurul ascensor inclinat din Romania, iar din punct de vedere al lungimii traseului – 278 metri si a diferentei de nivel – 158 metri este primul din Europa.

Utilajul a fost achizitionat de la firma austriaca Doppelmayr, firma care mai are o telegondola instalata in tara noastra, in statiunea Mamaia. Lucrarile au inceput in septembrie 2003 si au fost finalizate in iunie 2005.

Instalatia asigura legatura mecanica de la statia de plecare, situata la cota 180 metri pana la platforma intermediara a Cetatii Deva situata la cota 342, 65 metri, respectiv o diferenta de nivel de circa 160 metri.

Cele doua statii sunt legate prin calea de rulare pe care se deplaseaza telecabina, avand lungimea de 277 de metri, sina fiind rezemata pe 24 stalpi metalici, cu fundatii izolate din beton, cu talpa din beton simplu, bloc din beton armat si piese metalice de prindere prin bulonare, iar capacitatea telecabinei este de 16 persoane.

Comanda telecabinei se face prin statie, dar poate fi efectuata si prin radio si telefon, aceasta putandu-se realiza chiar de la sediul firmei din Austria. Ascensorul beneficiaza de trei sisteme de franare, ceea ce face sa ofere siguranta maxima celor care au placerea de a face o plimbare cu telecabina.

Castelul Magna Curia

Castelul Magna Curia (latina Curtea Mare) sau Castelul Bethlen se situeaza in municipiul Deva, la poalele dealului cetatii, langa parcul orasului. Castelul Magna Curia este cea mai veche cladire monument istoric ce se pastreaza in Deva.

In anul 1582 capitanul garnizoanei cetatii din Deva, Francisc Geszty, construieste pe locatia actualului monument o casa. Aceasta casa va fi folosita ca resedinta apoi de catre Sigismund Bã¡thory, generalul Basta, Stefan Bocskay, Gabriel Bã¡thory si Gabriel Bethlen.

In 1621 Gabriel Bethlen dispune de transformarea radicala a constructiei initiale, rezultand palatul Magna Curia. Conceput initial in stil renascentist (sub Gabriel Bethlen), edificiul ajunge la o forma definitiva la inceputul secolului al Xviii-lea cand i se aduc ultimele modificari. Aceste modificari ii dau infatisarea baroca pastrata pana astazi.

Dupa unirea Transilvaniei cu Romania, in anul 1918, Castelul Bethlen a trecut in proprietatea statului roman, iar din 1938 in castel a fost amenajat Muzeul de Istorie al judetului Hunedoara. Castelul a fost renovat in ultimii ani, procesul fiind in stadiu de finalizare, continuandu-se si cercetarile arheologice din curtea acestuia.

Castelul Huniazilor

Cunoscut uneori sub denumirea de Castelul Huniazilor, Castelor Corvinilor reprezinta una dintre cele mai importante monumente de arta feudala gotica din sud-estul Europei.

Ridicat in secolul al Xiv-lea, pe locul unei vechi intarituri, pe o stanca la picioarele careia curge paraul Zlasti, castelul este o constructie mareata, cu acoperisuri inalte si divers colorate, cu turnuri si turnulete, ferestre si balcoane impodobite cu dantelara pietrei cioplite.
Este una dintre cele mai mari si vestite proprietati ale lui Iancu de Hunedoara, in timpul acestuia castelul sufera insemnate transformari.

La inceput a fost o somptuoasa locuinta, nu numai un punct strategic intarit.
Cu trecerea anilor, diversii stapani ai castelului i-au modificat infatisarea, imbogatindu-l cu turnuri, sali si camere de onoare. Galeria si donjonul - ultimul turn de aparare, ramase neschimbate de pe timpul lui Iancu de Hunedoara, precum si Turnul Capistrano (dupa numele unui vestit calugar de la curtea castelului) reprezinta cateva dintre cele mai semnificative parti ale constructiei.
Mai pot fi amintite Sala Cavalerilor (o mare incapere de receptii), Turnul buzduganelor si Bastionul alb care servea drept depozit de bucate, Sala Dietei, avand medalioane pictate pe pereti (printre ele se gasesc si portretele domnilor Matei Basarab din Tara Romaneasca si Vasile Lupu din Moldova).
In aripa castelului numita Matia se mai desluseste destul de vag, o pictura referitoare la legenda cu corbul de la care se zice ca isi trag numele urmasii lui Iancu de Hunedoara (corvini).
In curtea castelului, alaturi de capela zidita tot in timpul lui Iancu de Hunedoara, se afla o fantana adanca de 30 de metri. Dupa legenda, aceasta fantana ar fi fost sapata de trei prizonieri turci, carora li s-a promis libertatea daca vor ajunge la stratul de apa.
Dar dupa 15 ani de truda, cand au terminat fantana, stapanii nu s-au tinut de cuvant. Se spunea ca inscriptia de pe zidul fantanii inseamna "Apa aveti, dar suflet, nu". In realitate, continutul descifrat de specialisti este "Cel care a scris aceasta inscriptie este Hasan, care traieste ca rob la ghiauri, in cetatea de langa biserica".
Castelul a fost restaurat si transformat in muzeu.

Activități de agrement în Deva

Echitatie

Am facut o pasiune pentru cai din simplul motiv ca nu credem ca exista fiinte mai generoase ca acestea.

Mai generoase, si ne referim aici, la afectiunea pe care sunt in stare sa o daruiasca in termeni loiali si conditionat. Cu alte cuvinte trebuie sa iti castigi increderea, trebuie sa respecti si vei fi respectat.

Caii sunt inteligenti tocmai pentru ca te testeaza tot timpul. In zilele noastre s-ar numi ``smecheri`` da nu credem ca e un cuvant care sa descrie nobletea unui cal.

    Date de contact:
  • Nume: Virginia Szabo
  • Telefon: 0372 755 844
  • Email: rezervari@conacularchia.ro

Complex Aqualand

Complexul Aqualand Deva pune la dispozitia vizitatorilor sai un numar de 7 bazine de agrement cu diferite suprafete si adancimi si o suprafata de 1500 mp cu sezlonguri si pardoseala incalzita pentru a crea efectul unei plaje. Temperatura din cadrul complexului este de 35° C iar temperatura apei este intre 32 si 35° C.

Bazinul cu valuri. Atractia principala a complexului este un bazin care creeaza o atmosfera de mare, cu valuri de 70 cm inaltime. Datorita adancimii treptate a bazinului, toata lumea, indiferent de varsta se poate simtii ca la mare timp de 15 minute la fiecare ora.

Bazinul vartej. Bazinul vartej sau "fluviul nebun" cum il numesc angajatii, este un bazin circular in care nu trebuie sa inoti, este suficient sa te lasi purtat in deplina siguranta de curentul de apa.

Bazine adulti. Distractia sau relaxarea continua si in cele doua bazine pentru adulti unde poti sa inoti, sa te relaxezi in paturile cu jeturi, sau daca ai curaj sa te dai in toboganul ce face un mic ocol prin exteriorul cladirii.

Bazine Jacuzii. Pentru ca dupa o zi sau o saptamana de munca doresti sa te relaxezi, daca ne treci pragul vei descoperi cele doua bazine jacuzzi cu capacitate de15 persoane in care jeturile de apa iti vor oferi un masaj foarte reconfortant.

Bazin copii. Aqualand s-a gandit atat la cei mici cat si la cei foarte mici. Astfel copiii, indiferent de varsta, se pot distra in bazinul special amenajat, unde se vor bucura de tobogane pe dimensiunea lor si alte modalitati creative de joaca.

Addresa:
Str. Axente Sever nr. 34 - Langa Stadionul municipal Cetate

Program -
Luni 14:00 - 22:00
Marti - vineri 09:00 - 22:00
Sambata 10:00 - 22:00
Duminica 10:00 - 22:00

    Date de contact:
  • Nume: Receptie
  • Telefon: 0736 927 972, 0354 100 603
  • Email: office@aqualanddeva. Ro
  • Web: www.aqualanddeva.ro



Vezi toate unitatile de cazare din Deva