Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Băile Felix

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Baile Felix

Baile Felix  sunt situate in partea de nord-vest a Romaniei, in judetul Bihor, la o distanta de 9 km de Oradea si la 22 km de punctul rutier de frontiera Bors. Asezata in Campia Crisurilor la o altitudine de 140 m, statiunea are un climat continental moderat de ses, cu ierni blande si veri temperate cu influenta meditaraneana.

Baile Felix dispun de o bogata baza de tratament ce cuprinde : instalatii pentru bai la cada, instalatii pentru aplicatii calde cu namol si parafina, bazine cu apa termala, instalatii pentru elongatii sub apa, instalatii pentru electro si hidro terapie, sauna, piscine acoperite si in aer liber, sali de gimnastica medicala, s.a.

Obiective turistice în Băile Felix

Capela Haieu

Capela Haieu – este o impresionanta biserica-sala de origine medievala datata din secolul XIV, in care se mai pot observa si astazi elemente de arhitectura romana si gotica. Ea a fost restaurata in anul 1977.

Biserica Greco-Catolica din Haieu

Biserica Greco-Catolica din Haieu – este o biserica noua, locul unde este construita a fost sfintit de catre Episcopul greco catolic de Oradea, Virgil Bercea in anul 1999, luna august. Constructia bisericii a inceput in toamna aceluiasi an si s-a finalizat doi ani mai tarziu (august 2001).

Cladirea Sanifarm

Cladirea Sanifarm – este o cladire construita in sec. al XVIII-lea, cu o arhitectura in stil baroc.Initial a fost manastire apartinand ordinului calugaresc Sf. Vincentiu.

Strandul cu valuri din 1 Mai

Strandul cu valuri din 1 Mai – cel mai vechi strand din Romania (circa 107 ani). Motorul care genereaza valurile a fost construit de austrieci.

Vulcanul Betfia

Avenul Betfia sau Huda Bradii este situat în versantul de sud-vest al Dealului Şomleu (346 m), nu departe de Băile „1 Mai`, în raza satului Betfia, comuna Sînmartin.
Pestera mai este impropriu numita de localnici “Craterul de la Betfia”. Are două intrări:
-una principală, deschisă prin dinamitare, în 1898, de către T. Marta, poreclit Brade, şi alta secundară, deschisă, tot prin dinamitare, în 1957, de către I. Urs.
Prima explorare, însoţită de o cartare destul de completă, a fost făcută, în 1913, de către F. Ardos (1913 şi 1930), care interpretează avenul ca fiind gura unui gheizer. J. Csolnoky (1941) explică formarea avenului sub acţiunea de turbionare a unor torenţi iar apoi, cercetările de ordin paleontologic întreprinse de E. Terzea şi T. Jurcsak (1969) îi atribuie o origine vadoasă.
In anii 40` pestera a fost folosita ca depozit de munitii de catre germani. Denumirea de Huda Bradii se trage tot din acea vreme pe cand granita trecea peste Dealul `Cremanarului` si `Hudra Brady`.
În 1977, L. Vălenaş şi N. Sasu recartează întregul gol subteran şi-i stabilesc adîncimea maximă la 86 m.
Intrarea principală, reprezentată printr-o frumoasă arcadă, este că dintr-un puţ de 54 m adîncime cu un diametru ce variază între 5— 8 m. La baza acestuia se află un con de dărîmături, aflat într-o sală de mari dimensiuni (35 x 18 x 20 m). Spre sud-vest, Sala Mare se desface în două galerii puternic descendente: una sudică, bogată în depozite argiloase, cu o pantă medie de 35°, deranjată de cîteva praguri, care se înfundă la —84 ni, şi o galerie cu aspect de sală, mult alungită (38 x 21 x 10 m), separată de Sala Mare printr-un plan înclinat pe care se află o serie de blocuri printre care s-a constituit o albie drenată, în partea finală, de un curs de apă temporar, care dispare la cota de -85 m.
Este sărac în formaţiuni stalagmitice, prezintă numeroase prăbuşiri şi adăposteşte cîteva colonii de lilieci. În zona de bifurcaţie a celor două galerii s-a găsit o daltă şlefuită de factură neolitică iar în spaţiile inferioare au fost descoperite importante depozite fosilifere aparţinînd faunei pleistocene.

Biserica ortodoxa din lemn

Biserica de lemn din Brusturi, ajunsă în stațiunea Băile Felix după un popas la Oradea a fost construită în anul 1785 înlocuind biserica veche de lemn a comunității. Lemnul de gorun necesar pentru ridicarea bisericii de lemn a fost tăiat din pădurea domenială. Inscripția aflată în partea superioară a portalului intrării amintește momentul edificării bisericii: Anii Domnului 1785 în luna lui mai în 4 zile sâmbătă.
Mutată în 1961 la Oradea, biserica a suferit unele modificări, renunțându-se la prispa de pe latura de nord.
Edificiul se remarcă și prin sistemul de boltire. Absida altarului, decroșată, poligonală cu cinci laturi este acoperită cu o boltă elipsoidală, racordată cu pereții din răsărit printr-o semicalotă.
Decorul pictat al bisericii a avut mult de suferit în urma modificărilor, ajungându-se ca în prezent puțin din acest decor sa se mai păstrează.

Lacul cu nuferi

Lacul cu Nuferi și Lotuși oferă un spectacol inedit al naturii pe toată perioada anului.
Situat în inima stațiunii este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice.
Nuferii îi veți găsi înfloriți tot anul, iar lotușii oferă o priveliște unică doar trei luni pe an, în perioada iunie-august. Lacurile sunt populate cu numeroase specii de pești exotici care trăiesc doar în aceste ape termale iar pe lângă pești, întâlniți și broaștele teștoase, alți rezidenți ai acestor lacuri.
Nymphaea Lotus Thermalis este o specie subtropicală despre care se crede că a supravieţuit perioadei de glaciaţiune.
În Băile Felix au mai fost aduse și alte două specii de nuferi, Nufărul alb şi Lotusul Indian, acesta din urmă fiind o specie adusă din Asia de S-E.

Biserica cu lună

Localizată la câțiva kilometri de lacurile cu nuferi, această biserică, ce poartă și denumirea de „Adormirea Maicii Domnului”, prezintă pe turla sa o sferă cu diametrul de circa 3 milimetri care se deplasează după mişcarea lunii în jurul pământului. Acest fenomen este unic în Europa și atrage în fiecare an foarte mulți turiști.

Rezervația naturală Pârâul Peța

Întinsă pe o suprafață de 4 hectare, aceasta se află în stațiunea Băile 1 Mai. Apa pârâului Peța are o temperatură de 30°C chiar şi iarna. Aici se poate admira floarea albă de nufăr care a găsit în apele termale un loc prielnic.

Plimbări cu caii

Veți putea face plimbări cu caii, plimbări pe lac cu hidrobiciclete, se organizează tot felul de evenimente!

Balta Motului, Hidiselul de Jos

Pt iubitorii de pescuit, Balta Motului, aici veti putea pescuii sau puteti incerca piscina din complexul aflat la poalele padurii, totodata va veti putea bucura de o priveliste deosebita!

Activități de agrement în Băile Felix

Stranduri

Strandul Felix

Dispune de un total de 6 bazine cu apa termala naturala cu compozitia verificata si monitorizata:

- 2 bazine pentru copii - 32 - 34 c,
- 1 bazin cu valuri,
- 1 bazin relaxare-,
- 2 bazine pentru toate categoriile - 34 - 36 Û«c.


Servicii:

- topogane care pot fi utilizate in mod gratuit
- garderobe moderne, toalete si loc de dus.
- restaurant cu autoservire la tarife acceptabile, cofetarie si patiserie.
- pentru copii mici - o incapere cu jucarii.
- teren de beach voelley sau minifotbal.
- accesul in incinta se face pe baza cardului de acces cu o singura intrare.


Orar:

- Luni - 08;00 - 19:00
- Marti - Vineri - 08:00 - 20:00
- Sambata - Duminica - 07:00 - 20:00


Strandul Apollo - deschis tot anul

Dispune de un bazin acoperit si 3 bazine exterioare cu apa termala (sulfuroasa, calcica, usor radioactiva, oligominerala la temperatura de 32-49 Û«c).

Servicii:

- sezlong gratuit la dispozitie
- contra cost: - sauna, solar, masaj si dus subacval.
- accesul in incinta se face pe baza cardului de acces cu o singura intrare.

Orar:

- Luni - 08;00 - 19:00
- Marti - Vineri - 08:00 - 20:00
- Sambata - Duminica - 07:00 - 20:00


Strand Padis

- 3 bazine cu apa termala naturala 31-35 Û«c, care se schimba zilnic
- dusuri in imediata apropiere a bazinelor
- posibilitatea de a alege un abonement valabil 1 zi sau 3 zile
- restaurant si terasa de vara in incinta cu posibilitatea servirii mancaruri calde și reci
- inchirieri de sezlong
- magazin cu accesorii pentru plaja

Orar :

- Luni - Duminica - 08:00 - 19:00

    Date de contact:
  • Nume: Cornelia
  • Telefon: 0740 926 211
  • Email: vilagest@yahoo.com

Baza Hipica IL Cavallino

Esti satul de viata stresanta din oras? Vrei sa te relaxezi in aer liber, intr-un mod deosebit? Vrei sa te initiezi in arta calaritului?

Atunci baza hipica Il Cavallino este ceea ce cauti. Ne gasesti in Baile Felix la iesirea spre Deva pe drumul european E79.

Caii de la Il Cavallino sunt sanatosi, gratiosi, inteligenti si plini de energie, dar in acelasi timp sunt docili, prietenosi si educati, putand fi stapaniti cu usurinta de calaret.

De serviciile noastre pot beneficia atat adultii cat si copii, avand caii potriviti pentru fiecare categorie de varsta.


Servicii oferite:

- Plimbari agrement
- Echitatie cu ponei pentru copii
- Plimbari in punctele de atractie ale zonei : Craterul Betfia - izvor de apa termala, Pestera Hidisel si Rezervatia naturala Lacul cu nuferi - Baile 1 Mai
- Plimbari cu trasura
- Trasee de anduranta
- Cursuri de calarie – abonament de 12 ore – asmiliarea cunostinetelor garantata

Tarife:

- Trasee – 40 ron/ora
-Abonament curs de calarie – 400 ron/curs


Program calarie:
Vineri – Crater Betfia
Sambata – trasee cu peisaje traditionale si vizita la palincaria Santelec
Duminica – traseu de anduranta Lacul Sauaieu

    Date de contact:
  • Nume: Onita Daniel
  • Telefon: 0743 651 155
  • Email: contact@calderasa.ro
  • Web: www.calderasa.ro

Poze imprejurimi Băile Felix

Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix Băile Felix

Vezi toate unitatile de cazare din Băile Felix